14 Ιουνίου, 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΗΝΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ!

Το ξημέρωμα που διαδέχτηκε χθες τη νύχτα έντασης που προηγήθηκε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μετέδιδε έντονα στους περαστικούς την εικόνα της «ηρεμίας λίγο πριν από τη μεγάλη καταιγίδα». Ο αέρας μύριζε ακόμη έντονα από τα εκατοντάδες δακρυγόνα που είχαν ρίξει το τελευταίο 24ωρο οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των διαδηλωτών, ενώ τα συνεργεία του δήμου με τη συνοδεία απορριμματοφόρων προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την «τουριστική εικόνα» της πλατείας Ταξίμ. «Θα συνεχίσουμε τα μέτρα μας αδιάκοπα, μέρα και νύχτα, μέχρι να απομακρυνθούν τα περιθωριακά στοιχεία και η πλατεία ανοίξει στον λαό» επαναλάμβανε χθες κι ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλου. Στο «κάδρο» της νέας ημέρας και οι αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή, κάνοντάς τη να μοιάζει περισσότερο όμως με «εμπόλεμη ζώνη» παρά με ατραξιόν για τους ξένους επισκέπτες.

 Φόβος επεισοδίων

Αιτία, βέβαια, της παραμονής των αστυνομικών εκεί «ο φόβος νέων βίαιων επεισοδίων», σαν κι αυτά που σημειώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης και στην Αγκυρα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν στιγμιότυπα πετροπόλεμου και ρίψης δακρυγόνων ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες εισέβαλαν τα ξημερώματα στο πάρκο Κουγουλού, όπου είχαν κατασκηνώσει πολίτες σε αλληλεγγύη των κατασκηνωτών του Γκεζί, που τις τελευταίες ώρες είχε μετατραπεί σε «υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας», με τους εθελοντές να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους τραυματίες διαδηλωτές.

Ανήμερα, πάντως, της πολυσυζητημένης συνάντησης που είχε προγραμματιστεί να έχει την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικείμενο συζήτησης είχε γίνει η εικόνα που κυκλοφόρησε ευρύτατα στο διαδίκτυο. Εικόνα στην οποία πρωταγωνιστεί φάλαγγα αστυνομικών που στρέφουν τις αντλίες νερού εναντίον ενός άνδρα σε αναπηρικό αμαξίδιο, ο οποίος κρατούσε στα χέρια του μια τουρκική σημαία μέσα σε ένα πυκνό νέφος δακρυγόνων. Σοκ την ίδια στιγμή προκαλούσε στον κόσμο και το βίντεο στο οποίο απεικονίζεται αστυνομικός να πυροβολεί εν ψυχρώ διαδηλωτή κατά τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν σχεδιάζει να διοργανώσει για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αντιδιαδηλώσεις με τη μαζική συμμετοχή οπαδών του, τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Αγκυρα. Την ίδια ώρα το Συντονιστικό Αλληλεγγύης Ταξίμ, που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές, διαμήνυε χθες ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει γίνει σαφής η σύσταση της αντιπροσωπίας που θα συναντηθεί με τον Ερντογάν», ενώ κατήγγειλαν ότι «δεν πρόκειται για ειλικρινή προσπάθεια διαλόγου, αλλά για απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης».

Εντονη, τέλος, ήταν χθες και η συζήτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν οι διαδηλώσεις στην οικονομία της χώρας και το κατά πόσο αυτές επηρεάζουν τελικά το success story του Ερντογάν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Fitch Πολ Ρόκινς δήλωνε ότι «οι διαδηλώσεις δεν είναι τέτοιας κλίμακας ώστε να προκαλέσουν πρόβλημα στην οικονομία όπως συνέβη σε χώρες του αραβικού κόσμου τα τελευταία χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: