11 Ιουνίου, 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Είναι αδιανόητο, σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για την πατρίδα, να σιγήσει η φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μια φωνή που χρόνια τώρα υπηρετεί την ενημέρωση, τον πολιτισμό και τον Ελληνισμό στο σύνολο του. Είναι αδιανόητο εκατοντάδες εργαζόμενοι να γίνονται βορά στο βωμό σκοπιμοτήτων και να θυσιάζονται εξαιτίας φαύλων πολιτικών και πρακτικών δεκαετιών. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα η θεραπεία ενός οργανισμού που αντιμετωπίζει προβλήματα και τελείως διαφορετικό θέμα η ξαφνική και βίαιη θανάτωσή του".

ΟΛΗ Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη: 1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος. 2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016. 3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

Διαβάστε την συνέχεια εδώ


ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ; (ΟΠΛΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΑΛΛΟΦΥΛΟΥΣ & ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ;)

 

«το φυλάξαι τ' αγαθά, χαλεπότερον εστί του κτήσασθαι», (αρχαίοι προγονοί μας),


Οι ομόφυλοι πολίτες ενός Έθνους (=συντεταγμένου Κράτους) συνδέονται, με κοινή γλώσσα, με συναίσθηση κοινής καταγωγής, με κοινό ιστορικό παρελθόν και Παραδόσεις, με κοινά στοιχεία Πολιτισμού, με κοινά Ιδανικά και, ει δυνατόν, Θρησκεία, και με συνείδηση Ομογένειας. Επάνω σε αυτά τα απαράβατα Ιστορικά Κοινωνικά Εθνικά Θρησκευτικά, και άλλα Ελληνικά στοιχεία, οι Αρχές και οι Εξουσίες, ενός συντεταγμένου Έθνους - Κράτους, οφείλουν να ασκούν την επιστήμη της Πολιτικής.


Οι Έλληνες λοιπόν, «όχι μόνον δεν επιτρέπεται, αλλά δεν έχουν και καμμιάν ανάγκη να καταφεύγουν και να ζητούν μαθήματα πολιτικής αρετής και κοινωνικής κυρίως συγκροτήσεως ή διδάγματα περί ηθικής, και καλού και ωραίου από τους άλλους, από τους ξένους, εάν αντιληφθούν βέβαια οι Έλληνες την αξία των και εκτιμήσουν όσον πρέπει τας παραδόσεις των και την εν γένει πνευματικήν κληρονομίαν των. Οι Έλληνες είναι εκείνοι οίτινες εδίδαξαν την ανθρωπότητα όχι μόνον πώς πρέπει να ζή και να σκέπτεται, αλλά και πώς πρέπει να πολιτεύεται, εάν θέλη να σταδιοδρομήσει και να προαχθή ως πραγματική κοινωνία ανθρώπων». (Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό «ΗΛΙΟΥ», τόμ. Ζ΄ ΕΛΛΑΣ/ Έκδοση I960, σελ. 31 « ΕΙΣΑΓΩΓΗ » ).


Άρα το συμπέρασμα που προκύπτει λογικά και αναντίρρητα, από τα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω, είναι ότι, ουσιαστικά, «Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΩΣ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ) ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ». Όμως, παρ' όλα αυτά, το Αντιρατσιστικό Ν/Σ που πρόκειται να προωθηθεί για ψήφιση στο Ναό της Δημοκρατίας των Ελλήνων, όχι μόνον αγνοείται και ξεπουλιέται, με ανταλλάγματα, το ένδοξον της Χώρας μας, αλλά και στρέφεται, ενσυνείδητα, εναντίον της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... «Ο Ρατσισμός, κατά τον Πανεπιστημιακό, κ. Μέγα Λ. Φαράντο, είναι μια ανόητη θεωρία» ( «ΕΝΑΤΤΕΝΙΣΕΙΣ», σελ. 248 ).


Ζούμε σε μιά αλλοπρόσαλλη εποχή. Σε μιά σκοτεινή και επικίνδυνη, από καιρό, περίοδο για την ένδοξη Πατρίδα μας η οποία έδωσε τα φώτα σε ολόκληρο τον κόσμο και άλλαξε τον ρουν της ιστορίας του. Είναι πολλοί και οργανωμένοι οι οχτροί δίπλα μας, κατά το μεγάλο αγωνιστή, τον αείμνηστο Νικόλαο Ψαρουδάκη, (βιβλίο του «ΚΑΤΗΓΟΡΩ»). Όλα αρχίζουν να γίνονται αγνώριστα γύρω μας Κοιτάζουμε δεξιά μας και αριστερά μας και βλέπουν ξένες σημαίες και σύμβολα. Εχθρούς πολλούς να έχουν κάνει κατοχή στα χωράφι μας, και να καταπατούν τα Όσια και τα Ιερά μας. Το κακό οργανωμένο θριαμβεύει γύρω μας. Και όταν το κακό θριαμβεύει, τότε μόνον ό,τι είναι Ελληνοχριστιανικό μπορεί να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Ανάγκη να βρεθούν όλοι εκείνοι οι πολλοί που ανησυχούν, για τα όσα τεκταίνονται σε βάρος των Ιερών και Οσίων της Πατρίδας μας. Ανάγκη να βρεθούν όλοι αυτοί οι πολλοί που αγωνιούν για τις αιώνιες ένδοξες Ελληνορθόδοξες Χριστιανικές Παραδόσεις μας. Και όλοι μαζί να εντοπίσουμε και να χτυπήσουμε το κακό, όπου και αν ευρίσκεται. «Είτε τώρα μόλις φυτρώνει, είτε καρποφορεί». Να ανακαλύψουμε όλους εκείνους τους, ντόπιους και ξένους, εφιάλτες της Πατρίδας μας, που κινούνται, ενσυνείδητα, σε βάρος της, και να τους φράξουμε τα ανίερα σκοτεινά σχέδια τους.


Καλούμεθα να αντισταθούμε και να φράξουμε όλα τα Σατανικά σχέδια των όποιων δωσίλογων που άσκησαν και ασκούν Εξουσία, και να βροντοφωνάξουμε ένα ακόμη ΟΧΙ στα καταχθόνια σχέδια των Σατανικών διεθνών δυνάμεων, και γενικώς σε όλον αυτόν τον συρφετό των δυνάμεων του σκότους της απάτης, και του ψεύδους.


Οφείλουμε ως Έλληνες πολίτες να ερευνήσουμε αν, το προς ψήφιση αντιρατσιστικό Ν/Σ βασίζεται σε όλα αυτά τα απαράβατα στοιχεία ενός συντεταγμένου Έθνους - Κράτους, και αν διαπιστωθεί ότι η Χώρα μας οδεύει προς διάλυση, να αγωνιστούμε για την σωτηρία της. Πάντοτε οι αγώνες είναι οι ίδιοι, «υπέρ βωμών και εστιών. Για της Πατρίδος την ελευθερία».


Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
-----------------------
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ;

Η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος ουδέποτε ζήτησαν από την κυβέρνηση την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Αυτό τονίζεται κατηγορηματικά από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε μάλιστα προχθές ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής και Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου κ. Χάρης Κονιδάρης σε παρέμβασή του στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega «Ανατροπή». Όπως είπε: «Η επίσημη Εκκλησία δεν ισχυρίζεται σε καμία περίπτωση ότι μέσω του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου γίνεται μια προσπάθεια να φιμωθεί η φωνή της».

Και πρόσθεσε ότι «η Εκκλησία ουδέποτε παρενέβη στην κυβέρνηση ή σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό φορέα και ζήτησε την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Ούτε φυσικά ζητήθηκε από τον οποιονδήποτε η παρέμβασή της». Το κήρυγμα της Εκκλησίας, σημείωσε, που είναι το κήρυγμα του Ευαγγελίου, του Ιησού Χριστού, δεν προτρέπει σε μίσος κατά οποιουδήποτε ανθρώπου.

Ο κ. Χάρης Κονιδάρης τόνισε ακόμη πως η Εκκλησία δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβάται από ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Δεν φιμώνεται η φωνή της. «Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα ένας κληρικός να ομιλεί από τον άμβωνα και να κηρύττει το Ευαγγέλιο και άλλο να κηρύττει και να λέει στους πιστούς να πάρουν τα Καλάσνικοφ και να βγουν στους δρόμους και να θερίσουν κόσμο. Το ένα κήρυγμα είναι ορθόδοξου κληρικού και το άλλο κήρυγμα είναι Ταλιμπάν».


 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τα δικαιώματα του ακινήτου του στην Κάντζα Αττικής μεταβιβάζει στο Δημόσιο ο επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς, προκειμένου να «σβήσει» τις οφειλές του που αγγίζουν τα 17.000.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος εδώ και μήνες έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να εκχωρήσει στο Δημόσιο το συγκεκριμένο ακίνητο, ώστε να εξοφλήσει τις οφειλές του (χρέη και ΦΠΑ) εξαιτίας των οποίων ο ίδιος και η αδελφή του παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές του Κορυδαλλού για περισσότερο από έναν χρόνο. Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έχει εξελιχθεί το ζήτημα της ΕΡΤ. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η απόφαση για αναδιάρθρωση του δημόσιο ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι ειλημμένη, ενώ πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι τα δύο κόμματα έχουν μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο».

Ιδιαίτερα συγκλονισμένος από τα στοιχεία του πορίσματος του ΣΔΟΕ που έφτασε στα χέρια του δηλώνει ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει στην Επιτροπή ο Γ.Παπακωνσταντίνου. «Είναι άδικο να τον βαφτίζουμε φυλακισμένο, ισχύει και για αυτόν το τεκμήριο της αθωότητας» είπε για τον πρώην υπουργό. Μια ιδιαιτέρως δύσκολη συζήτηση αναμένεται να έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην επόμενη συνάντησή τους, η οποία ενδεχομένως να γίνει εντός της εβδομάδας. Στην Ιπποκράτους δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το κλίμα υπεραισιοδοξίας σχετικά με την κατάσταση της χώρας που καλλιεργείται από το Μέγαρο Μαξίμου. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ μιλούν ανοιχτά για «ηγεμονισμό» από την πλευρά του κ. Σαμαρά και λένε ότι θα επιδιώξουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής λειτουργίας.

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιοργάνωση και την ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας τη Δευτέρα στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο. Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε κατάργηση του «Καλλικράτη» και τη δημιουργία νέων δήμων, που θα έχουν διακριτή ταυτότητα, πολιτιστική συνοχή και θα είναι συνδιαμορφωτές του κοινωνικού κράτους.

Κόσμος
  
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περάσαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, πετώντας δακρυγόνα για να απομακρύνουν τον κόσμο. O νομάρχης ανέφερε πως στόχος δεν είναι οι διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί. Με την επέμβαση το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία επιστρέφει στην πλατεία μετά την απόσυρσή της την προηγούμενη εβδομάδα -ενώ ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει πως δεν θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.  Αγνοούνται τα ίχνη του Έντουαρντ Σνόουντεν, υπεύθυνου για τη διαρροή του προγράμματος διαδικτυακών παρακολουθήσεων της αμερικανικής NSA, από το ξενοδοχείο του στο Χονγκ Κονγκ -την ώρα που η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει να κινεί τις διαδικασίες για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο 29χρονος τεχνικός θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη στην πόλη, όπου έχει ακόμη επιλογές να παραμείνει και να διεκδικήσει νομική προστασία. «Έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις» λέει ο δημοσιογράφος που συνομιλεί με τον Σνόουντεν.

Με δακρυγόνα απάντησε και τη νύχτα της Δευτέρας η αστυνομία στους διαδηλωτές στην Άγκυρα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση προανήγγειλε πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών από το πάρκο Γκεζί -χωρίς να είναι σαφές ποιοι θα είναι αυτοί οι διαδηλωτές. Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι δεν θα επιτρέπονται «παράνομες διαδηλώσεις» ενώ το κυβερνών κόμμα προτοιμάζει τις «νόμιμες», όπως σημειώνει, συγκεντρώσεις υποστηρικτών του σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα το Σαββατοκύριακο.

Κλιμακώνεται η σεκταριστική βία στο Ιράκ γεννώντας φόβους για επιστροφή στη θρησκευτική εμφύλια σύρραξη του 2006-2007 βιώνει το Ιράκ. Σειρά επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 61 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 29 ανθρώπων στη βόρεια πόλη Μοσούλη, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.«Δεν θα επιτραπούν πλέον παράνομες διαδηλώσεις», προειδοποιεί η τουρκική κυβέρνηση διά του αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος κάνει λόγο για ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές και διαμηνύει ότι «θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος». Σε αντιδιαστολή, το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν οι «νόμιμες», όπως είπε, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Ο Μπουλέντ Αρίντς προανήγγειλε, επίσης, συνάντηση του Ερντογάν την Τετάρτη με ομάδα διαδηλωτών, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα είναι αυτοί...

Οικονομία

Ξεκινά σήμερα Τρίτη η διαπραγμάτευση των warrants της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αναλυτικά, το Χρηματιστήριο Αθηνών ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών, της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι τίτλοι Παραστατικοί Δικαιωμάτων προς Κτήση μετοχών (Warrants), της Alpha Bank κυριότητος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυξημένες αρμοδιότητες στην επιλογή των φορο- ελεγκτών δίνει στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.Τ.Ε., αναμόρφωση του Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
  
Με το άρθρο 68 του νομοσχεδίου δίνεται η αρμοδιότητα στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να καθορίζει με αποφάσεις του αφενός τον αριθμό των θέσεων ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του Κράτους, αφετέρου τις τοποθετήσεις, μετακινήσεις ή αποσπάσεις τους. Η διάταξη για τη δήλωση των τόκων των καταθέσεων περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.Τ.Ε., αναμόρφωση του Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή. Προβλέπεται ότι ειδικά για το οικονομικό έτος 2013 για τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό ή τόκους από ομολογιακά δάνεια δεν υφίσταται υποχρέωση δήλωσής τους, εφόσον το συνολικό καθαρό ποσό αυτών δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ.

Αθλητισμός

Με ισοπαλία ολοκλήρωσε η εθνική κάτω των 19 ετών τις υποχρεώσεις της στην Elite Round του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Θοδωρή Παχατουρίδη αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Πολωνία στο Γκντανσκ, σ' ένα ματς με διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς αμφότερες είχαν αποκλειστεί από τον 4ο όμιλο. Τελικώς, η Ελλάδα κατέκτησε την 3η θέση. Οι γηπεδούχοι και οικοδεσπότες του ομίλου προηγήθηκαν με τον Κουρόφσκι στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, ενώ για την Ελλάδα ισοφάρισε ο Σουνάς στο 56'. Στο 75' αποβλήθηκε ο Καντούτσης της Καλαμάτας με απευθείας κόκκινη. Με το ίδιο σκορ ολοκληρώθηκε και ο άλλος αγώνας του ομίλου, Ισπανία-Κροατία, με τους «φούριας ρόχας» να παίρνουν την πρώτη θέση (7β.) και την πρόκριση στους τελικούς της Λιθουανίας.

Στο «μικροσκόπιο» της UEFA μπήκε για μια ακόμη φορά η τουρκική Φενέρμπαχτσε ως εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο των «στημένων αγώνων» στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αφού ολοκλήρωσε την έρευνα σχετικά, θα φέρει την υπόθεση στην Πειθαρχική Επιτροπή της, η οποία θα συνεδριάσει αρμοδίως στις 22 Ιουνίου. Εάν αποδειχτεί ότι η ομάδα της Κωνσταντινούπολης όντως έχει εμπλακεί, τότε κινδυνεύει με τιμωρία την οποία μάλιστα δεν είχε γλιτώσει ούτε τη σεζόν 2001-02, όταν και αποκλείστηκε από το Champions League. Το όλο ζήτημα έχει προεκτάσεις και στο ελληνικό ποδόσφαιρο (όχι με την αρνητική έννοια), αφού σε περίπτωση που τιμωρηθεί η «Φενέρ», τότε ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί στο γκρουπ των ισχυρών στην κλήρωση του γ’ προκριματικού του Champions League. Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή του έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κατευνάσει τα πνεύματα, να ρίξει τους τόνους στην «κόντρα» που ξέσπασε με την ΠΑΕ και να λειτουργήσουν όλοι μαζί με γνώμονα το καλό του συλλόγου.



ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ;

 
Ήταν βαρύ το κλίμα στο Στρασβούργο κατά την τελευταία σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν είναι μόνο οι περικοπές, που παρά την απόρριψη του πετσοκομμένου προϋπολογισμού της Ε.Ε. άρχισαν να εφαρμόζονται, υπήρχε και το ερώτημα των επόμενων ευρωεκλογών. Σε 52 εβδομάδες, όσοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα απόσχουν μάλλον θα δώσουν πρωτοφανή υψηλά ποσοστά σε λαϊκιστικές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. «Αυτό θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ολοκλήρωση της Ευρώπης», θα πει Έλληνας ευρωβουλευτής, «σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση απαιτεί περισσότερη Ευρώπη». Πράγματι, κάποιοι υπολογίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα χάσει τις μισές έδρες από αυτές που κατέχει σήμερα, ενώ για το ημέτερο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα: από τις 8 έδρες που πήρε το 2009, παλεύει για μία το 2014.

Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή που αναμένεται να εκπροσωπηθεί στον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό. Μπορεί μόνο στην Ελλάδα να έχουμε ένα ανοιχτά ναζιστικό κόμμα, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν πολλά λαϊκιστικά ακροδεξιά μορφώματα που θα εμφανιστούν στην Ευρωβουλή. Αναμένεται ότι οι πολίτες θα τιμωρήσουν την καθεστηκυία πολιτική τάξη, όπως έκαναν και στην Ελλάδα: εκλέγοντας χειρότερους, εκείνους που σε κάθε πρόβλημα δεν προτείνουν μια λύση, αλλά υποδεικνύουν κάποιον ένοχο. Οι Ελληνες θα ευνοήσουν με υψηλότερα ποσοστά όσους βρίζουν τους Γερμανούς ως ανάλγητους, και οι Γερμανοί θα δώσουν μεγαλύτερα ποσοστά σε όσους βρίζουν τους Ελληνες ως τεμπέληδες. Στην ουσία, η οργή για την οικονομική κρίση θα στείλει το λάθος πολιτικό μήνυμα για λιγότερη Ευρώπη και, φυσικά, θα δημιουργήσει τα μύρια όσα προβλήματα στη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου την επόμενη πενταετία.

Μια πόλη μετακομίζει

Το βασικότερο πρόβλημα όμως είναι ότι, ενώ όλοι οι πολιτικά εχέφρονες συνομολογούν ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με περισσότερη ένωση, ουδείς μπορεί να το επιταχύνει. Με δεδομένα τις ευαισθησίες και τα συμφέροντα 27 διαφορετικών χωρών, η πολύπλοκη από τη φύση της δημοκρατική διαδικασία γίνεται πολυπλοκότερη. Αυτή καθαυτήν η λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου το πιστοποιεί. Δεν είναι μόνον οι 23 επίσημες γλώσσες που οδηγούν σε 506 πιθανές μεταφράσεις των τεκταινομένων εκεί, αλλά το παράδοξο να μετακομίζει για μία εβδομάδα μια ολόκληρη πόλη 5-6.000 ατόμων από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο για τη σύνοδο. Είναι κληρονομιά των εθνικών προτεραιοτήτων σε μια διεθνική ένωση· η Γαλλία ήθελε κάποιο όργανο της Ε.Ε. στο έδαφός της και όλοι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πληρώνουν για να μετακομίζει το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Το βασικότερο πρόβλημα, όμως, της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το γεγονός ότι δεν ξέρει πώς να πάει εκεί που η λογική και η οικονομία απαιτούν. Θεωρητικώς όλοι είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά ο εθνικολαϊκισμός υπονομεύει κάθε βήμα της. Η δημοσιονομική ένωση, για παράδειγμα, χρειάζεται πειθαρχία ακόμη και σε καλούς καιρούς. Αν σκεφθούμε ότι η Ελλάδα βρισκόταν προ ξαφνικού οικονομικού θανάτου τον Μάιο του 2010 και όλοι ήταν κατά του Μνημονίου που την έσωσε, πώς θα πεισθούν να σφίξουν το ζωνάρι σε ευοίωνους καιρούς; Κάθε χώρα έχει μικρά και μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα, τα οποία όποτε απειληθούν σηκώνουν την εθνική σημαία. Δεν είναι εύκολο να πεισθούν οι λαοί πως «ο μέσος πολίτης της Ευρώπης κερδίζει περίπου 10% περισσότερα απ’ ό,τι θα ίσχυε χωρίς την ενοποίηση» (Χέιρτ Μακ, «Τι γίνεται αν η Ευρώπη διαλυθεί;», εκδ. Μεταίχμιο). Αυτό θεωρείται κεκτημένο και ελάχιστοι φοβούνται ότι μπορεί να απειληθεί.

Οπως κεκτημένο θεωρείται το γεγονός ότι κάποιος μπορεί σήμερα να ταξιδέψει στη Ρώμη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο κ.ά. έχοντας μόνο το εισιτήριό του. Ελάχιστοι (ακόμη και από τους παλιότερους) θυμούνται την αναμονή για βίζα, τις ουρές στις τράπεζες για να εγκριθεί το λιγοστό συνάλλαγμα, το κρύψιμο δολαρίων στις βαλίτσες και τους τελωνειακούς που χαράτσωναν ακόμη και βιβλία που έρχονταν από την αλλοδαπή. Ολα αυτά έχουν την ίδια μοίρα με το όραμα των πρωτεργατών της ευρωπαϊκής ενοποίησης· όπως κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι θα γίνει πόλεμος στην Ευρώπη, έτσι ουδείς φαντάζεται να ζει σε μια χώρα με αποκλεισμένα σύνορα. Αυτά θεωρούνται κεκτημένα, ανεξαρτήτως των πολιτικών συνθηκών.

Η αμέριμνη Βιέννη

Και όμως, επισημαίνει ο Χέιρτ Μακ, ψάχνοντας τα αρχεία των εφημερίδων για την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «ήταν μια εμπειρία που με άφησε άναυδο· και σ’ αυτή την καλοκαιρινή Βιέννη του 1914 όλα συνέχιζαν κανονικά για αρκετές εβδομάδες. Στα πρωτοσέλιδα κυριαρχούσε το ερώτημα ποιος είχε προσκληθεί στην κηδεία του δολοφονηθέντος διαδόχου και της γυναίκας του, στο χρηματιστήριο άρχισε να επικρατεί μια ράθυμη καλοκαιρινή διάθεση, μονάρχες και σημαντικοί πολιτικοί έφυγαν για διακοπές... Η Βιέννη του τότε ήταν ένας κόσμος βεβαιοτήτων, έγραφε ο Στέφαν Τσβάιχ στα απομνημονεύματά του, ένας κόσμος που έμοιαζε να συνεχίζει επ’ άπειρον και εν τούτοις όλα ξαφνικά τέλειωσαν, για πάντα, “μια τραγική συνέπεια μιας εσωτερικής δυναμικής που είχε συσσωρευτεί επί σαράντα χρόνια”».

Μπορεί να σβήσει το ευρωπαϊκό όνειρο χωρίς να γίνει αντιληπτό; «Επανειλημμένα, η ιστορία του 20ού αιώνα δείχνει ότι το αδιανόητο μπορεί ξαφνικά να γίνει αναπόφευκτο», σημειώνει ο Χέιρτ Μακ. Μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Ολλανδό δημοσιογράφο και συγγραφέα είναι ένας νέου τύπου εθνικισμός. «Σε πολλές χώρες ο εθνικισμός έχει υποστεί μια πλήρη μεταμόρφωση σε σχέση με τη δεκαετία του τριάντα, από έναν λαϊκό εθνικισμό – με έμφαση σε αίμα, έδαφος και καθαρότητα – σε έναν κρατικό εθνικισμό, με έμφαση στο εθνικό κράτος ως προστάτη του δικαίου, της δημοκρατίας, αλλά τουλάχιστον εξίσου και των συντάξεων και άλλων κοινωνικών κεκτημένων».

Εν κατακλείδι, γράφει απαισιόδοξα ο Χέιρτ Μακ: «Η νομιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος πλησιάζει με γοργά βήματα προς το τέλος της, ακριβώς τώρα που τη χρειαζόμαστε πιο πολύ. Αν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που είναι ακόμη μεγαλύτερο από το ευρώ, είναι το ευρωπαϊκό δημοκρατικό έλλειμμα. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη μύτη μας, μεγαλώνει όλο και πιο πολύ και θα σημάνει το τέλος όλων των ονείρων μας... Η δημόσια υπομονή με το ευρωπαϊκό εγχείρημα κοντεύει να εξαντληθεί. Τώρα η κρίση κινείται αργά από μια οικονομική καταστροφή σε μια πολιτική καταστροφή. Απαιτείται από τους ψηφοφόρους και τους πολίτες της Ευρώπης υπομονή, αφοσίωση και διορατικότητα...».

Οι εκλογές σε 52 εβδομάδες θα δείξουν...

 

GUARDIAN: Η ΤΡΟΙΚΑ «ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ»

«Επισκοπώντας το πρώτο από τα τρία πακέτα μέτρων λιτότητας, το οποίο η Ευρώπη και το ΔΝΤ επέβαλαν στην Ελλάδα, αποδεικνύεται πως η αισιοδοξία της τρόικα αναφορικά με το πώς η ελληνική οικονομία θα αντιδρούσε στη λιτότητα υπήρξε εντελώς εσφαλμένη», αναφέρει το χθεσινό editorial της βρετανικής εφημερίδας Guardian. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα ετήσια έσοδα της Ελλάδας, το ΑΕΠ της, δεν θα σημείωνε πτώση μεγαλύτερη του 5.5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009. Στην πραγματικότητα, όμως, η πτώση ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη της προβλεπόμενης. Η ανεργία το 2012 αναμενόταν να μην ξεπεράσει το 15%. Τελικά, έφτασε το 25%. Εν μέσω κρίσης, οι Ελληνες δεν θα απέφευγαν τον κοινωνικό και οικονομικό εκτοπισμό. Ωστόσο, οι πολιτικές που υπέστησαν επέτειναν την οδύνη. Η τρόικα δεν αξιολόγησε σωστά τον αντίκτυπο που θα είχαν στην οικονομία οι περικοπές και οι φόροι. Απέτυχε να προβλέψει την επακόλουθη κατάρρευση της αξιοπιστίας στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και την περαιτέρω καταστροφή...», επισημαίνει το άρθρο και προσθέτει:

«Στις αρχές κιόλας της κρίσης, αυτή η εφημερίδα είχε υποστηρίξει τη λύση μίας ταχείας διαγραφής του χρέους ή ακόμη και της πτώχευσης, ακολουθούμενης από τη λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον αντίκτυπο που επρόκειτο να ακολουθήσει. Αντιθέτως, δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει να πληρώνει τους τόκους των δανείων προς τις τράπεζες, τη στιγμή που οι άνθρωποι λιμοκτονούσαν. Τώρα, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η επιλεγείσα στρατηγική αναδόμησης του χρέους ήταν λανθασμένη και ότι θα μπορούσε να είχε βρεθεί καλύτερη λύση», ρίχνοντας την ευθύνη των επιλογών στους πολιτικούς και αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι «δεν είχαν εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων».

Και καταλήγει: «Οπως μαρτυρεί το "πινγκ πονγκ" ευθυνών στο οποίο επιδόθηκαν η Ευρώπη και το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες, η τρόικα του 2013 εξακολουθεί να είναι εξίσου δυσλειτουργική όσο ήταν και το 2010. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα επιμένει στο δρόμο της λιτότητας, με ανταμοιβή την έκτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης. Είναι πλέον καιρός για την τρόικα να πάρει μερικά μαθήματα από την ελληνική πανωλεθρία. 

Πρώτον, απ' όλα, απαιτείται να υπάρξει σαφέστερος διαχωρισμός μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ. 

Δεύτερον, το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα εκθέσεις αξιολόγησης για το πώς αντιμετωπίστηκαν οι άλλες κρίσεις χρέους στην Ευρώπη. 

Τρίτον, είναι καιρός το ΔΝΤ να βρει μία νόμιμη διαδικασία που θα επιτρέπει στα χρεωμένα κράτη να δηλώνουν χρεοκοπία. Τέλος, το euro group πρέπει να αναστρέψει την πολιτική λιτότητάς της και να δώσει χρηματοπιστωτικά κίνητρα. Το χάλι της Ελλάδας δεν πρέπει να επαναληφθεί».