11 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τα δικαιώματα του ακινήτου του στην Κάντζα Αττικής μεταβιβάζει στο Δημόσιο ο επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς, προκειμένου να «σβήσει» τις οφειλές του που αγγίζουν τα 17.000.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος εδώ και μήνες έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να εκχωρήσει στο Δημόσιο το συγκεκριμένο ακίνητο, ώστε να εξοφλήσει τις οφειλές του (χρέη και ΦΠΑ) εξαιτίας των οποίων ο ίδιος και η αδελφή του παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές του Κορυδαλλού για περισσότερο από έναν χρόνο. Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έχει εξελιχθεί το ζήτημα της ΕΡΤ. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η απόφαση για αναδιάρθρωση του δημόσιο ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι ειλημμένη, ενώ πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι τα δύο κόμματα έχουν μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο».

Ιδιαίτερα συγκλονισμένος από τα στοιχεία του πορίσματος του ΣΔΟΕ που έφτασε στα χέρια του δηλώνει ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει στην Επιτροπή ο Γ.Παπακωνσταντίνου. «Είναι άδικο να τον βαφτίζουμε φυλακισμένο, ισχύει και για αυτόν το τεκμήριο της αθωότητας» είπε για τον πρώην υπουργό. Μια ιδιαιτέρως δύσκολη συζήτηση αναμένεται να έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην επόμενη συνάντησή τους, η οποία ενδεχομένως να γίνει εντός της εβδομάδας. Στην Ιπποκράτους δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το κλίμα υπεραισιοδοξίας σχετικά με την κατάσταση της χώρας που καλλιεργείται από το Μέγαρο Μαξίμου. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ μιλούν ανοιχτά για «ηγεμονισμό» από την πλευρά του κ. Σαμαρά και λένε ότι θα επιδιώξουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής λειτουργίας.

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιοργάνωση και την ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας τη Δευτέρα στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο. Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε κατάργηση του «Καλλικράτη» και τη δημιουργία νέων δήμων, που θα έχουν διακριτή ταυτότητα, πολιτιστική συνοχή και θα είναι συνδιαμορφωτές του κοινωνικού κράτους.

Κόσμος
  
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περάσαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, πετώντας δακρυγόνα για να απομακρύνουν τον κόσμο. O νομάρχης ανέφερε πως στόχος δεν είναι οι διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί. Με την επέμβαση το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία επιστρέφει στην πλατεία μετά την απόσυρσή της την προηγούμενη εβδομάδα -ενώ ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει πως δεν θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.  Αγνοούνται τα ίχνη του Έντουαρντ Σνόουντεν, υπεύθυνου για τη διαρροή του προγράμματος διαδικτυακών παρακολουθήσεων της αμερικανικής NSA, από το ξενοδοχείο του στο Χονγκ Κονγκ -την ώρα που η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει να κινεί τις διαδικασίες για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο 29χρονος τεχνικός θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη στην πόλη, όπου έχει ακόμη επιλογές να παραμείνει και να διεκδικήσει νομική προστασία. «Έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις» λέει ο δημοσιογράφος που συνομιλεί με τον Σνόουντεν.

Με δακρυγόνα απάντησε και τη νύχτα της Δευτέρας η αστυνομία στους διαδηλωτές στην Άγκυρα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση προανήγγειλε πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών από το πάρκο Γκεζί -χωρίς να είναι σαφές ποιοι θα είναι αυτοί οι διαδηλωτές. Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι δεν θα επιτρέπονται «παράνομες διαδηλώσεις» ενώ το κυβερνών κόμμα προτοιμάζει τις «νόμιμες», όπως σημειώνει, συγκεντρώσεις υποστηρικτών του σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα το Σαββατοκύριακο.

Κλιμακώνεται η σεκταριστική βία στο Ιράκ γεννώντας φόβους για επιστροφή στη θρησκευτική εμφύλια σύρραξη του 2006-2007 βιώνει το Ιράκ. Σειρά επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 61 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 29 ανθρώπων στη βόρεια πόλη Μοσούλη, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.«Δεν θα επιτραπούν πλέον παράνομες διαδηλώσεις», προειδοποιεί η τουρκική κυβέρνηση διά του αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος κάνει λόγο για ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές και διαμηνύει ότι «θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος». Σε αντιδιαστολή, το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν οι «νόμιμες», όπως είπε, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Ο Μπουλέντ Αρίντς προανήγγειλε, επίσης, συνάντηση του Ερντογάν την Τετάρτη με ομάδα διαδηλωτών, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα είναι αυτοί...

Οικονομία

Ξεκινά σήμερα Τρίτη η διαπραγμάτευση των warrants της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αναλυτικά, το Χρηματιστήριο Αθηνών ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών, της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι τίτλοι Παραστατικοί Δικαιωμάτων προς Κτήση μετοχών (Warrants), της Alpha Bank κυριότητος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυξημένες αρμοδιότητες στην επιλογή των φορο- ελεγκτών δίνει στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.Τ.Ε., αναμόρφωση του Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
  
Με το άρθρο 68 του νομοσχεδίου δίνεται η αρμοδιότητα στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να καθορίζει με αποφάσεις του αφενός τον αριθμό των θέσεων ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του Κράτους, αφετέρου τις τοποθετήσεις, μετακινήσεις ή αποσπάσεις τους. Η διάταξη για τη δήλωση των τόκων των καταθέσεων περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.Τ.Ε., αναμόρφωση του Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή. Προβλέπεται ότι ειδικά για το οικονομικό έτος 2013 για τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό ή τόκους από ομολογιακά δάνεια δεν υφίσταται υποχρέωση δήλωσής τους, εφόσον το συνολικό καθαρό ποσό αυτών δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ.

Αθλητισμός

Με ισοπαλία ολοκλήρωσε η εθνική κάτω των 19 ετών τις υποχρεώσεις της στην Elite Round του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Θοδωρή Παχατουρίδη αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Πολωνία στο Γκντανσκ, σ' ένα ματς με διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς αμφότερες είχαν αποκλειστεί από τον 4ο όμιλο. Τελικώς, η Ελλάδα κατέκτησε την 3η θέση. Οι γηπεδούχοι και οικοδεσπότες του ομίλου προηγήθηκαν με τον Κουρόφσκι στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, ενώ για την Ελλάδα ισοφάρισε ο Σουνάς στο 56'. Στο 75' αποβλήθηκε ο Καντούτσης της Καλαμάτας με απευθείας κόκκινη. Με το ίδιο σκορ ολοκληρώθηκε και ο άλλος αγώνας του ομίλου, Ισπανία-Κροατία, με τους «φούριας ρόχας» να παίρνουν την πρώτη θέση (7β.) και την πρόκριση στους τελικούς της Λιθουανίας.

Στο «μικροσκόπιο» της UEFA μπήκε για μια ακόμη φορά η τουρκική Φενέρμπαχτσε ως εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο των «στημένων αγώνων» στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αφού ολοκλήρωσε την έρευνα σχετικά, θα φέρει την υπόθεση στην Πειθαρχική Επιτροπή της, η οποία θα συνεδριάσει αρμοδίως στις 22 Ιουνίου. Εάν αποδειχτεί ότι η ομάδα της Κωνσταντινούπολης όντως έχει εμπλακεί, τότε κινδυνεύει με τιμωρία την οποία μάλιστα δεν είχε γλιτώσει ούτε τη σεζόν 2001-02, όταν και αποκλείστηκε από το Champions League. Το όλο ζήτημα έχει προεκτάσεις και στο ελληνικό ποδόσφαιρο (όχι με την αρνητική έννοια), αφού σε περίπτωση που τιμωρηθεί η «Φενέρ», τότε ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί στο γκρουπ των ισχυρών στην κλήρωση του γ’ προκριματικού του Champions League. Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή του έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κατευνάσει τα πνεύματα, να ρίξει τους τόνους στην «κόντρα» που ξέσπασε με την ΠΑΕ και να λειτουργήσουν όλοι μαζί με γνώμονα το καλό του συλλόγου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: