04 Ιουνίου, 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι.Α.Α. κ. ΧΑΡΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

"Η επίσημη εκκλησία δεν ισχυρίζεται σε καμία περίπτωση ότι μέσω του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου γίνεται μια προσπάθεια να φιμωθεί η φωνή της", ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου κ. Χάρης Κονιδάρης, σε παρέμβαση του κατά την χθεσινή εκπομπή "Ανατροπή" του σταθμού Mega για την θέση της Εκκλησίας απέναντι στον αντιρατσιστικό νόμο.

Σε άλλο σημείο ο κ. Κονιδάρης ανέφερε ότι "επειδή ακούγονται πολλά τελευταία θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Εκκλησία ουδέποτε παρενέβη στην Κυβέρνηση η σε οποιοδήποτε άλλο πολιτικό φορέα και ζήτησε την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ούτε φυσικά ζητήθηκε από κάποιον η παρέμβασή της."

"Σε καμία περίπτωση του κήρυγμα της Εκκλησίας το οποίο είναι το κήρυγμα του Ευαγγελίου, δεν προτρέπει σε μίσος κατά οποιοδήποτε ανθρώπου. Το κήρυγμα της αγάπης δεν μπορεί να προτρέψει σε μίσος…" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κονιδάρης. Κλείνοντας ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου τόνισε:

"Η Εκκλησία δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβάται από ένα τέτοιο νομοσχέδιο και δεν φιμώνεται η φωνή της. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα ένας κληρικός να ομιλεί από τον άμβωνα και να κηρύτει τον Χριστό, και άλλο να κηρυτεί και να λέει να πάρουν τα καλάσνικωφ και να βγουν στους δρόμους." "Το ένα κήρυγμα είναι ορθόδοξου κληρικού, και το άλλο κήρυγμα είναι ταλιμπάν", υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο κ. Κονιδάρης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε κατ  αρχήν τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πρόεδρος εξέφρασε την χαρά του για την Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία εστέφθη από πλήρη επιτυχία και είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών σχέσεων των δύο Εκκλησιών.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επεξεργάσθηκε την θεματολογία, η οποία Της υπεβλήθη υπό των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, όρισε τις ημερομηνίες 15, 16, 17 και 18 Οκτωβρίου 2013 για την Τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και θέμα της Συνελεύσεώς Της: «Ο ρόλος του θεσμού της οικογένειας στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία».

Μετά ταύτα και κατόπιν σχετικής προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, αποφάσισε την χορήγηση 76 Υποτροφιών σε έλληνες σπουδαστές του Εξωτερικού.

Και ενημερώθηκε :

α.από έγγραφο του Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την επιμόρφωση του Ιερού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την δυνατότητα εξέλιξης του Προγράμματος αυτού.

β. από την Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, ότι για το έτος 2012, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, δαπάνησαν εκατόν έξι εκατομμύρια ευρώ, (106.073.864,17 €), για την συντήρηση και την λειτουργία των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων και για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος ασκεί τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις.

Παράλληλα ενημερώθηκε ότι, με την μέριμνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, προσφέρονται με αγάπη και διάκριση, καθημερινά, περισσότερες από 50.000 μερίδες φαγητού, σε συνανθρώπους μας ημεδαπούς και αλλοδαπούς, που καταφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Στο Άγιον Όρος βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος όπου έγινε δεκτός με τις προβλεπόμενες από την παράδοση του Αγίου Όρους τιμές. Στην πλατεία των Καρυών των ανέμενε ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Μάξιμος Μον. Ιβηρίτης και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας καθώς και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.

Ακολούθως μετέβησαν στον Ναό του Πρωτάτου όπου ανέμεναν οι Αντιπρόσωποι των 20 Αγιορειτικών Μονών. Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Επισκόπου του Αγίου Όρους, καλωσόρισε τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο προ της Ωραίας Πύλης του Ναού του Πρωτάτου. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Κύριλλος εισήλθε στο Ιερό Βήμα όπου προσκύνησε την Ιερή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» και ακολούθως χοροστάτησε στη δοξολογία που τελέστηκε.

«Η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους Άθω και σύμπας ο Ιερός ημών Τόπος υποδέχεται σήμερον με πολλήν χαράν, τιμήν και αγάπην την σεπτήν κορυφήν της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας εις τον εν Καρυαίς παλαίφατον Ιερόν Ναόν του Πρωτάτου», ήταν τα πρώτα λόγια του Πρωτεπιστάτη Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου. «Ηγείσθε μιας Εκκλησίας, Μακαριώτατε, η οποία προήλθε από το Βυζάντιον, και το ωμόφορον της Μητρός ημών Εκκλησίας του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, εις την οποίαν έχει την πνευματικήν αναφοράν του ο Ιερός Άθως, και υπό την σκέπην του οποίου, ως νέα κιβωτός των ιστορικών και πνευματικών παραδόσεων πορεύεται μέχρι σήμερον, και τούτου χάριτι της Δεσποίνης ημών Κυρίας Θεοτόκου, της οποίας τυγχάνει θεόθεν κλήρος και κήπος».

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στον σεβασμό και την αγάπη που αισθάνεται η Ιεραρχία, ο κλήρος και ο πιστός λαός της Ρωσίας για την Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους. Ζήτησε από τους Αγιορείτες να προσεύχονται για την Εκκλησία και το λαό της Ρωσίας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αλλά και να μην βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με καταστάσεις σαν αυτές που βίωσαν κατά το παρελθόν από το αθεϊστικό καθεστώς. Στην συνέχεια στο Μέγαρο της Ιεράς Κοινότητας τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλος υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΤ

Και ενώ η επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κ.κ. Κυρίλλου στην Ελλάδα είναι εν εξελίξει όπου ήδη ευρίσκεται εις το Άγιον Όρος, θα ήθελα να θέσω δυο ερωτήματα  προς την Κρατική Τηλεόραση χωρίς βέβαια να αναμένεται απάντηση….. από μια Κρατική Τηλεόραση  που όλοι την πληρώνουμε, για να έχουμε υποτίθεται έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.  

Λοιπόν:

1.Γιατί υποβαθμίστηκε τόσο πολύ η επίσκεψη του Πατριάρχη από την Δημόσια Τηλεόραση, τι εντολές έλαβε και από πού;

Δεν υπήρχε κάποιο ΒΑΝ της Μονάδας Εξωτερικών Μεταδόσεων; Υψηλό το κόστος; Σύμφωνοι αλλά δεν έρχεται κάθε μέρα ο Πατριάρχης Μόσχας στην Ελλάδα, για να μεταδίδεται τελευταία σχεδόν είδηση και αυτή σχεδόν ψαλιδισμένη.

2.Ήταν πιο σημαντικό το πανηγυράκι της EUROVISION για να σπαταληθούν δισεκατομμύρια για την παρεούλα του κάθε κ. ΑΓΑΘΩΝΑ;

Για αυτά τα κονδύλια δεν υφίσταται οικονομική κρίση; Δεν πεινάει ο Ελληνικός Λαός;

Προφανώς όμως στην Κρατική Τηλεόραση αλλού δείχνουν προτεραιότητες……. και  Ευρώπουλα!!!!

Θα σταθώ όμως σε ένα πολύ εύστοχο άρθρο του Αγιορείτικου Βήματος με τίτλο: ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (4/6/2013), με υπογράφοντα τον Δημοσιογράφο κ. Μάνο Χατζηγιάννη, που θέτει 3 ερωτήματα, αλλά εγώ θα σταθώ στο πρώτο όπου γράφει:

α) Να μη φανεί ότι ανοίγουμε... παρτίδες με τη Ρωσία. Κάποιοι  κατά πως φαίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ήθελαν να στείλουμε “λάθος” μηνύματα προς Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον σχετικά με την...αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων;  

Και εγώ ως κατ' ανάγκην συνδρομητής σας, σας ερωτώ:

Αυτές τις εντολές εκτελείτε εκεί στο Ραδιομέγαρο; Αλλάξτε ρότα γιατί αν συνεχίσετε έτσι  δεν θα σας σώζουν ούτε τα μηχανάκια της AGB όχι βέβαια ότι σας έχουν σε υπόληψη, διότι ήδη έχετε πάρει τον κατήφορο και καλόν είναι ο Πολιτικός σας Προϊστάμενος κ. Κεδίκογλου, με καθαρή ματιά να ξαναδεί την αναδιοργάνωση της Κρατικής Τηλεόρασης!

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
Voiotosp.blogspot.gr

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:
Διοίκηση της ΕΡΤ
Γραφείο Τύπου και Ενημερώσεως Ι.Α.Α.
 και Άπαντα τα Μ.Μ.Ε. μέσω e-mail

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΡΩΣΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ


Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη εθιμοτυπική και προσκυνηματική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος και τη Βέροια.

Σήμερα Τρίτη το πρωί, ο Πατριάρχης Μόσχας θα φτάσει στην Ουρανούπολη. Από κει θα περάσει με το καραβάκι στην Αθωνική Πολιτεία, όπου και θα παραμείνει τρεις μέρες. Ηγούμενοι, αντιπρόσωποι των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και μέλη της Ιεράς Κοινότητας και της Ιεράς Επιστασίας θα υποδεχτούν τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας με κωδωνοκρουσίες και ψαλμούς, ενώ αμέσως μετά θα τελεστεί δοξολογία, σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό. Ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος θα καταλύσει στη μονή Παντελεήμονος, το σπουδαιότερο κέντρο ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος.


Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1765, βρισκόταν για πολλά χρόνια υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ενώ αποτελεί ακόμη και σήμερα θρύλο για τους Ρώσους προσκυνητές. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία απώλεσε την κυριαρχία της μονής και η διοίκησή της πέρασε στους πλειοψηφούντες Ουκρανούς. Η προχωρημένη ηλικία του Ουκρανού ηγουμένου Ιερεμία έχει πυροδοτήσει τα τελευταία χρόνια τη μάχη της διαδοχής.

Οι Ρώσοι προκρίνουν μια λύση διαρχίας με τη συνύπαρξη δύο ηγουμένων, ενός Ουκρανού και ενός ρωσικής καταγωγής, πρόταση την οποία απορρίπτει το Κίεβο. Το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ρώσοι για τη μονή αποδεικνύεται και από τις τρεις επισκέψεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιον Όρος.

Συνάντηση με π. Εφραίμ

Πέρα από τη μονή Παντελεήμονος, ο Πατριάρχης Κύριλλος, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το πολύ καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Εξάλλου, ο Πατριάρχης Ρωσίας, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είχε ζητήσει επίμονα την αποφυλάκιση του Εφραίμ, δηλώνοντας ότι «διατελεί εν απορία η προφυλάκιση του ηγουμένου».
Η συνάντησή τους αποκτά ακόμη πιο ιδιαίτερο συμβολισμό, δεδομένων και των δύο δικαστηρίων που εκκρεμούν εις βάρος του Εφραίμ για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου.

Προσκύνημα στη Σκήτη Αγίου Ανδρέα

Ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφτεί και τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, η οποία ανήκει στη μονή Βατοπεδίου και βρίσκεται 500 μ. από τις Καρυές. Αφού περιηγηθεί στην περιοχή και προσκυνήσει, θα δει τους θησαυρούς και τα χρυσά νομίσματα από τις συνεισφορές των βασιλέων.

Συνάντηση Κυρίλλου - Ανθιμου

Νωρίς εχθές ο Πατριάρχης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τη συνοδεία του όπου κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας», όπου συναντήθηκε με το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης Μόσχας επεσκέφθη τους ναούς Της Του Θεού Σοφίας και Αγίου Δημητρίου. Χθές το βράδυ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, φορέων και προσωπικοτήτων της πόλης.

Βήμα Αποστόλου Παύλου

Το πυκνό πρόγραμμα του Πατριάρχη Μόσχας περιλαμβάνει επίσκεψη και στη Βέροια την Παρασκευή, τελευταία μέρα παραμονής του στην Ελλάδα. Το πρωί της ίδιας μέρας θα επισκεφτεί τη μητρόπολη Βέροιας, όπου και θα συναντηθεί με το μητροπολίτη Παντελεήμονα. Οι δυο τους θα επισκεφτούν το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
 ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ Κ.Κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Ο  Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος (κατά κόσμο Βλαδίμηρ Μιχάϊλοβιτς Γκουντιάεφ) γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1946 στο Λένινγκραντ. Ο πατέρας του Μιχαήλ ήταν ιερέας (εκοιμήθη το 1974), ενώ η μητέρα του Ράϊσα Βλαδίμηροβνα ήταν δασκάλα γερμανικών σε σχολείο (εκοιμήθη το1984).Ο πρεσβύτερος αδελφός του, πρωθιερέας Νικόλαος Γκουντιάεφ, είναι καθηγητής στην Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως, και προϊστάμενος του Ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αγία Πετρούπολη. Ο παππούς του ιερέας Βασίλειος Στεπάνοβιτς Γκουντιάεφ, ο οποίος λόγω της εκκλησιαστικής του δραστηριότητας και του αγώνα του κατά των «ανακαινιστών» στις δεκαετίες ΄20, ΄30 και ΄40 του 20 αιώνα φυλακίσθηκε επανειλημμένως και εξορίσθηκε. Για ένα διάστημα φυλακίσθηκε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως των Σολοφκί της Βόρειας Ρωσίας.

Μετά την περάτωση των γυμνασιακών σπουδών του ο Βλαδίμηρ Γκουντιάεφ προσλήφθηκε ως τεχνικός-χαρτογράφος στην Γεωλογική εταιρία του Λένινγκραντ της Βόρειο-Δυτικής Γεωλογικής Διοίκησης όπου και εργάστηκε από το 1962 έως το 1965,  συνεχίζοντας παράλληλα τις σπουδές του στο λύκειο. Αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του στο Λύκειο εισήλθε στο Θεολογικό Σεμινάριο του Λένινγκραντ και ακολούθως στην Θεολογική Ακαδημία, από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1970.Στις 3 Απριλίου του 1969 εκάρη μοναχός με το όνομα Κύριλλος προς τιμήν του Αγίου Κυρίλλου του Ισαποστόλου, από τον Μητροπολίτη Λένινγκραντ και Νοβγκόροντ Νικόδημο (Ρότωφ). Στις 7 Απριλίου χειροτονήθηκε Ιεροδιάκονος, και την 1 Ιουνίου του ιδίου έτους Ιερομόναχος. Αφού υποστήριξε την Διδακτορική του Διατριβή παρέμεινε στην Ακαδημία ως Λέκτορας της Δογματικής Θεολογίας και βοηθός επιθεωρητής της Θεολογικής Ακαδημίας .Στις 30 Αυγούστου του 1970 διορίσθηκε προσωπικός γραμματέας του Μητροπολίτη Λένινγκραντ και Νοβγκόροντ Νικοδήμου. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1971 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου.  Διορίσθηκε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη και Προϊστάμενος της Σταυροπηγιακής Ενορίας της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Γενεύη. Στην θέση αυτή παρέμεινε έως το 1974.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1974 διορίσθηκε Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και του Σεμιναρίου του Λένινγκραντ. Σε αυτές τις θέσεις υπηρέτησε έως την 26η Δεκεμβρίου 1984.Στις 14 Μαρτίου του 1976 χειροτονήθηκε επίσκοπος με τον τίτλο Βίμποργκ, (βοηθός επίσκοπος της Επαρχίας Λένινγκραντ) στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1977 προήχθη στο βαθμό αρχιεπισκόπου Στις 26 Δεκεμβρίου του 1984 διορίσθηκε Αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Βιάζμα και το 1986 διορίσθηκε υπεύθυνος ενοριών του νομού Καλίνινγκραντ. Το 1988 διορίσθηκε Αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ. Στις 13 Νοεμβρίου του ιδίου έτους με απόφαση της Ιεράς Συνόδου διορίσθηκε Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1991 προήχθη στο βαθμό μητροπολίτου. Στις 27 Ιανουαρίου του 2009 η Τοπική Κληρικό-Λαϊκή Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εξέλεξε τον Μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ κ. Κύριλλο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Η ενθρόνιση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου τελέστηκε στην 1 Φεβρουαρίου του 2009 στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας. Ανταποκρινόμενος στις εντολές της Εκκλησίας του ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλινιγκράντ κ. Κύριλλος υπηρέτησε: από το 1975 έως το 1982 ως Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Μητροπόλεως του Λένινγκραντ., από το 1975 έως το 1998 ως Μέλος της Κεντρικής και Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ, από το 1976 έως το 1978 ως  Βοηθός του Πατριαρχικού Εξάρχου της Δυτικής Ευρώπης, από το 1976 έως το 1984 ως Μέλος της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας επί των ζητημάτων της χριστιανικής ενότητας, από το 1978 έως το 1984. 

Ως  Διευθύνων των Πατριαρχικών ενοριών στην Φιλανδία, από το 1978 έως το 1984 ως Αντιπρόεδρος του παραρτήματος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων στο Λένινγκραντ, από το 1980 έως το 1988 ως Μέλος της Προπαρασκευαστικής επιτροπής για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας της Βαπτίσεως της Ρωσίας , ως Μέλος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Τοπική Κληρικό-Λαϊκή Σύνοδο, θέση στην οποία διορίσθηκε το 1990, ως Μέλος της Επιτροπής Αρωγής για την απάλειψη των συνεπειών του ατυχήματος στον Ατομικό Ηλεκτρικό Σταθμό του Τσερνομπίλ, στην οποία διορίσθηκε το 1990, από το 1989 έως το 1996 ως Διευθύνων της Ορθοδόξου Αρχιερατικής Περιφέρειας της Ουγγαρίας, από το 1990 έως το 1991 ως προσωρινώς διευθύνων της επαρχίας Χάγης και Κάτω Χωρών, από το 1990 έως το 1993 ως προσωρινώς διευθύνων της επαρχίας Κορσούν (Χερσώνος), από το 1990 έως το 1993 ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για την αναγέννηση της θρησκευτικής και ηθικής αγωγής και φιλανθρωπίας, από το 1990 έως το 2000 ως Προέδρος της Συνοδικής Επιτροπής για την τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος ενεκρίθη υπό της Επετειακής Συνόδου της Ιεραρχίας το 2000, από το 1994 έως το 2002 ως Μέλος του Συμβουλίου της Κοινωνίας για την ανέγερση του νέου Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος, από το 1994 έως το 1996 ως Μέλους του Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για την εξωτερική πολιτική, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του Δόγματος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επί των ζητημάτων των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας και των προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, από το 1995 έως το 1999 ως Μέλος της Ρωσικής Διοργανωτικής Επιτροπής για την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων σχετικά με τον εορτασμό των επετείων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου 1941–1945, από το 1996 έως το 2000 ως Μέλος του Εποπτικού Συμβούλιου του Ιδρύματος για την 50ετία της νίκης. από το 2008 ως Πρόεδρος του Συμβούλιου Εμπειρογνωμόνων «Οικονομία και Ηθική» στα πλαίσια του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας (σήμερα – Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων «Οικονομία και Ηθική» παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Προ της αναρρήσεως του στο Πατριαρχικό Θρόνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος διετέλεσε: Μόνιμο Μέλος της Ιεράς Συνόδου (από το 1989), Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (από το 1989), Διευθύνων των Πατριαρχικών ενοριών της Φιλανδίας (από το 1990), Μέλος της Συνοδικής Θεολογικής Επιτροπής (από τις 26 Φεβρουαρίου του 1994), Μέλος της Πατριαρχικής και Συνοδικής Βιβλικής Επιτροπής (από το 1990), Συμπρόεδρος (από το 1993) και αντιπρόεδρος (από το 1995) της Παγκοσμίου Ρωσικής Παλ- Λαϊκής Συνάξεως, Πρόεδρος των παραρτημάτων του ΠΡΠΣ στο Σμολένσκ (από το 1996) και το Καλίνινγκραντ (από το 1997),Μέλος Συμβουλίου του Επαρχιακού (Ζέμσκογιε)  κινήματος (από το 1993),

Μέλος της Ρωσικής Παλαιστινιακής Εταιρίας,Δημιουργός και παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής  «Ο λόγος του ποιμένα» από το πρώτο κανάλι της Ρωσικής τηλεόρασης (από το 1994),Ομότιμος Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου «Θρησκείας και ειρήνης» (από το 1994),Μέλος Συμβουλίου για την συνεργασία με θρησκευτικά σωματεία παρά τω Προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας (από το 1995),Μέλος της Επιτροπής για Κρατικά βραβεία στον τομέα λογοτεχνίας και τέχνης παρά τω Προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας (από το 1995),Ομότιμο Μέλος της διανοητικής-επιχειρηματικής λέσχης της Μόσχας (από το 1995),Συμπρόεδρος της Χριστιανικής Διομολογιακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής  (από το 1996),Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διαθρησκειακού Συμβουλίου της Ρωσίας (από το 1998),Αρχισυντάκτης των περιοδικών «Εκκλησία και χρόνος» (από το 1991)«Δελτίο της επαρχίας Σμολένσκ» (από το 1993), «Ορθόδοξος προσκυνητής» (από το  2001),Μέλος του Εκκλησιαστικού-Επιστημονικού Συμβουλίου για την έκδοση της «Ορθόδοξης εγκυκλοπαίδειας» (από το 1999),Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ι. Ναού του Σωτήρος (από το  2002),Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θρησκευτικών ηγετών (από το 2002),Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Εκθέσεως «Ορθόδοξη Ρωσία» (από το 2003),Συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την συνεργασία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας (από το  2003),Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διαθρησκειακού Συμβουλίου της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (από το 2004),Μέλος του Συμβουλίου για την συνεργασία με θρησκευτικά σωματεία παρά τω Προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας (από το 2004),Πρόεδρος της Επιτροπής για τις υποθέσεις των παλαιόπιστων ενοριών και τη συνεργασία με τους παλαιόπιστους (από το 2005),Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την σύνταξη του δογματικού κειμένου της θέσεως της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στον τομέα των διαθρησκευτικών σχέσεων (από το 2005),Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την σύνταξη του κειμένου της θέσεως της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επί θεμάτων της παγκοσμιοποιήσεως (από το 2005),Μέλος της Ενωμένης  Επιτροπής για την εθνική πολιτική και τη συνεργασία του κράτους με τα θρησκευτικά σωματεία (από το 2006),Συμπρόεδρος της Παγκοσμίου Συνδιασκέψεως των Θρησκειών για την ειρήνη (από το 2006),Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση των «Αρχών της διδασκαλίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου»,Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου (από τις 6 Δεκεμβρίου του 2008).O Αγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος είναι:Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Ακαδημίας του Λένινγκραντ (1970),Ομότιμος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Ακαδημίας της Βουδαπέστης (1987), Επίκουρος καθηγητής στον τομέα Πατρολογίας της Θεολογικής Ακαδημίας του Λένινγκραντ (από το 1974 έως το 1984),  Ομότιμο μέλος της Θεολογικής Ακαδημίας του Λένινγκραντ (από το 1986), Μέλος της Ακαδημίας της Δημιουργίας (από το 1992), Ομότιμο Μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Ευρασίας (από το 1994), Ομότιμος καθηγητής της Στρατιωτικής Ακαδημίας (σήμερα Πανεπιστημίου) εναέριας άμυνας στρατού (από το 1996), Ενεργό Μέλος της Ακαδημίας της ρωσικής λογοτεχνίας (από το 1997), Ενεργό Μέλος της Ακαδημίας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών επιστημών (από το 2002) (από το 2003 είναι Δημόσια Ρωσική Ακαδημία των Κοινωνικών Επιστημών), Ομότιμος Διδάκτωρ Πολιτικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου Περούτζια Ιταλίας (από το 2002). 

Ομότιμος Διδάκτωρ Θεολογίας της Χριστιανικής Ακαδημίας Βαρσοβίας (από το 2004), Ομότιμος καθηγητής του Ανθρωπιστικού Πανεπιστημίου Σμολένσκ (από το 2004), Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αστραχάν (από το 2005), Ομότιμος Διδάκτωρ του Ρωσικού κρατικού κοινωνικού πανεπιστημίου (από το 2005), Ομότιμος καθηγητής του Ναυτικού Ινστιτούτου του ναυάρχου Θεόδωρου Ουσακόφ (από το 2006),  Ομότιμος Πρόεδρος της Ακαδημίας της ρωσικής λογοτεχνίας (από το 2007), Ομότιμος Διδάκτωρ του Κρατικού Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης (από το 2007).Ο Αγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος είναι ο συγγραφέας των εξής βιβλίων: «Διαμόρφωση και ανάπτυξη της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και η διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας περί της ευλογημένης φύσεως αυτής» (Λένινγκραντ, 1971), «Οι προκλήσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Η απάντηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας» (Μόσχα, 2002); «Ο λόγος του ποιμένα. Ο Θεός και ο άνθρωπος. Ιστορία της σωτηρίας» (Мόσχα., 2004.), “L’Evangile et la liberte. Les valeurs de la Tradition dans la societe laique” (Paris, 2006), «Ελευθερία και υπευθυνότητα: αναζητώντας την αρμονία» (Μόσχα, 2008.) και άλλα, όπως επίσης και περισσοτέρων των 700 δημοσιευμάτων συμπεριλαμβανομένων και δημοσιευμάτων σε ρωσικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Έχει κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή ο κύκλος των τηλεοπτικών εκπομπών «Ο λόγος του ποιμένα»-Εισαγωγή στην ορθόδοξη διδασκαλία, «Λόγος-Μυστήριο-Εκκλησία» – ιστορία της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας και η διδασκαλία της Εκκλησίας; «Επετειακή Σύνοδος της Ιεραρχίας» – Οι αρχές του κοινωνικού δόγματος – Ο Καταστατικός Χάρτης της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας – Πρακτικά της αγιοποίησης, «Η στάση έναντι των ετεροδόξων», «Ο Λόγος του ποιμένα» – Εκκλησία, κράτος, πολιτική (μέρος πρώτο), Εκκλησία, πρόσωπο, κοινωνία (μέρος δεύτερο), Περί της πίστεως και σωτηρίας (μέρος τρίτο). Επίσης έχει κυκλοφορήσει σε κασέτες ο κύκλος ομιλιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος προσεκλήθη για την παράδοση διαλέξεων στη Ρώμη (το 1972), στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στην Ακαδημία «Αμπού» στο Τούρκου, στο Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο στο Κuoppio (Φιλανδία, 1975), στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Bossey  (Ελβετία, 1972, 1973), στο Πανεπιστήμιο του Munster (OΔΓ, 1988), στο Πανεπιστήμιο της Udina της Ιταλίας (1988), στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Περούτζια Ιταλίας (2002), στην Χριστιανική Ακαδημία Βαρσοβίας 2004).Εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται στον τομέα των διορθοδόξων σχέσεων. Υπήρξε πρώτος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ — Παγκόσμια αδελφότητα Ορθοδόξων Νεολαίων, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου από το 1971 έως το 1977, συμμετείχε στις Γενικές Συνελεύσεις της αδελφότητας: 8ης στη Βοστόνη 1971, 9ης στη Γενεύη 1977, 10ης στη Φιλανδία 1980 και 14ης στη Μόσχα 1992, συμμετείχε στην Πρώτη Προσυνοδική Πανορθόδοξο Διάσκεψη στο Σαμπεζύ το 1976 και στην Διορθόδοξο Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας  στο Σαμπεζύ το 1993 και το 1999,  κύριος ομιλητής της Ορθοδόξου Συσκέψεως «Κοινή αντίληψη και όραση του ΠΣΕ» (Σαμπεζύ, 1995), συμμετείχε: στην Πανορθόδοξη Σύσκεψη επί οικουμενικών ζητημάτων (Θεσσαλονίκη, 1998), στη Σύναξη των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για την θεραπεία του βουλγαρικού εκκλησιαστικού σχίσματος (Σόφια, 1998), στους Πανορθόδοξους Εορτασμούς στη Βηθλεέμ 2000ης επετείου του Χριστιανισμού στις 7 Ιανουαρίου του 2000, στις συνομιλίες μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας (Κωνσταντινούπολη 1977, Γενεύη 1978, Κωνσταντινούπολη 1990, Μόσχα 1991, Κωνσταντινούπολη 1993 και στις τακτικές συσκέψεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών επί των τρεχόντων προβλημάτων, διεξήγαγε συνομιλίες με την Ορθόδοξη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως επί του θέματος της Εσθονίας και με την Ορθόδοξη Εκκλησία Ρουμανίας επί του θέματος της Μητροπόλεως Βεσσαραβίας στη Μολδαβία (το 1997 στη Γενεύη και το 1999 στο Κισινέβ).Το 2005, ως Αρχηγός της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συμμετείχε στην ενθρόνιση του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄.Ως μέλος επίσημων αποστολών επισκέφθηκε όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Πολλάκις συνόδευσε τους Αγιωτάτους Πατριάρχες Μόσχας κ.κ. Ποιμένα και Αλέξιο στα ταξίδια τους στο εξωτερικό.Ως απεσταλμένος της Ρωσικής Εκκλησίας συμμετείχε στις εργασίες των διαχριστιανικών οργανισμών όπως: Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Ζ΄ Γενικές Συνελεύσεις του ΠΣΕ, στην Παγκόσμια Ιεραποστολική Συνδιάσκεψη «Η σωτηρία σήμερα» (Μπανγκόκ, 1973), στις Συνελεύσεις της Επιτροπής «Πίστη και Τάξη» του ΠΣΕ στην Άκκρα της Γκάνας (1974), στη Λίμα του Περού (1982) και στη Βουδαπέστη (1989), τέλεσε πρόεδρος της Παγκοσμίου Συνδιασκέψεως «Πίστη, επιστήμη και μέλλον» (Βοστόνη, 1979) και της Παγκοσμίου Συνάξεως «Ειρήνη, δικαιοσύνη και ακεραιότητα της δημιουργίας» (Σεούλ,  1990).Στα πλαίσια των καθηκόντων του ο Αγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος είχε επαφές με τις Εκκλησίες  ΗΠΑ, Ιαπωνίας, ΓΛΔ, ΟΔΓ, Φιλανδίας, Ιταλίας, Ελβετίας, Μεγάλης Βρετανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Νορβηγίας, Ισλανδίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Αιθιοπίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Ινδίας, Ταϊλάνδης, Σρι-Λάνκα, Λαός, Τζαμάικας, Καναδά, Κονγκό, Ζαΐρ, Αργεντινής, Χιλής, Κύπρου, Κίνας, Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής, Ελλάδας.

 Διετέλεσε Μέλος της Επετειακής Τοπικής Κληρικό-Λαϊκής Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (τον Ιούνιο του 1988 στο Ζαγκόρσκ), Πρόεδρος της Συντακτικής Επιτροπής της Συνόδου αυτής και συντάκτης του σχεδίου του Καταστατικού Χάρτου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος ενεκρίθη από την Επετειακή Σύνοδο. Συμμετείχε στην Σύνοδο της Ιεραρχίας, αφιερωμένη στα 400 χρόνια από την ίδρυση του Πατριαρχείου (τον Οκτώβριο του 1989) και στην Έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας (30-31 Ιανουαρίου του 1990), όπως επίσης στην Τοπική Κληρικό-Λαϊκή Σύνοδο (6 έως 10 Ιουνίου του 1990), στις Συνόδους της Ιεραρχίας (25 έως 26 Οκτωβρίου 1991, 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου του 1992, 11 Ιουνίου του 1992, 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου του 1994, 18 έως  23 Φεβρουαρίου του 1997, 13 έως 16 Αυγούστου του 2000, 3 έως 6 Οκτωβρίου του 2004, 24 έως 29 Ιουνίου του  2008).Αντιπροσώπευσε την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στις Επιτροπές για την εκπόνηση του Νόμου της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας «Περί της ελευθερίας των θρησκειών» της 25ης Οκτωβρίου του 1990 και του Ομοσπονδιακού νόμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας «Περί της ελευθερίας συνειδήσεως και θρησκευτικών σωματείων» της 26ης Σεπτεμβρίου του 1997. Έλαβε μέρος στη διατύπωση της θέσεως της Εκκλησίας και στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες κατά τα γεγονότα του Αυγούστου του 1991 και του Οκτωβρίου του 1993. Υπήρξε συνιδρυτής της Παγκοσμίου Ρωσικής Παλλαϊκής Συνάξεως το 1993. Με πρωτοβουλία του, ως προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής για την αναγέννηση της θρησκευτικής ηθικής αγωγής και φιλανθρωπίας, συγκροτήθηκαν τα εξής Συνοδικά Τμήματα: α) της Θρησκευτικής Παιδείας, β) της Κοινωνικής Διακονίας και Φιλανθρωπίας, γ) για τη Συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις και τα όργανα της Τάξεως. Υπήρξε ο Συντάκτης των Αρχών για την αναγέννηση της φιλανθρωπίας και θρησκευτικής παιδείας το οποίο επικυρώθηκε από την Ιερά Σύνοδο στις 30 Ιανουαρίου του 1991. Το 1994 εκπόνησε και εισηγήθηκε προς επικύρωση από την Ιερά Σύνοδο τις «Αρχές για την συνεργασία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με τις ένοπλες δυνάμεις». Από το 1996 έως το 2000 διηύθυνε τις εργασίες της ομάδας για την εκπόνηση των «Αρχών του κοινωνικού δόγματος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας» τις οποίες και εισηγήθηκε στην Επετειακή Σύνοδο της Ιεραρχίας του 2000.

Συμμετείχε ενεργά στην εξομάλυνση της εκκλησιαστικής καταστάσεως στην Εσθονία. Σε αυτά τα πλαίσια επισκέφθηκε τα Πατριαρχεία Αντιόχειας και Ιεροσολύμων (το Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και το Ισραήλ το έτος 1996) όπως επίσης συμμετείχε στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1996 στη Ζυρίχη, στη Θεσσαλονίκη, στο Ταλίν και την Αθήνα επίσης το έτος 1996, την Οδησσό (1997), τη Γενεύη (1998), τη Μόσχα, τη Γενεύη και τη Ζυρίχη (2000), τη Βιέννη, το Βερολίνο και τη Ζυρίχη (2001), τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη (2003). Επίσης, πάλι σε αυτά τα πλαίσια, επισκέφθηκε επανειλημμένως την Εσθονία όπου  διεξήγε συνομιλίες με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, βουλευτές και επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας. Συμμετείχε ενεργά στης ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη Γιουγκοσλαβία. Στη διάρκεια του πολέμου πολλές φορές επισκέφθηκε το Βελιγράδι διεξάγοντας συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας. Με την πρωτοβουλία του κ. Κυρίλλου συγκροτήθηκε η Ανεπίσημη Διεθνής Χριστιανική Ομάδα για την ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία (Βιέννη, Μάιος του 1999) και συνεκλήθη η Διεθνής Διαχριστιανική Συνδιάσκεψη με θέμα: «Η Ευρώπη μετά την κρίση του του Κοσσυφοπέδιου: οι επόμενες ενέργειες των Εκκλησιών» στο Όσλο το Νοέμβριο του 1999.Από το 1984 έως το 2008 στην επαρχία Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ έχουν ανεγερθεί 143 και έχουν αναστηλωθεί 65 Ιεροί Ναοί. Έτσι σήμερα στην επαρχία αυτή υπάρχουν συνολικά  287 Ιεροί Ναοί: 183 στο νομό Σμολένσκ και 104 στο Καλίνινγκραντ. Ο ιερός κλήρος της επαρχίας αριθμεί 214 κληρικούς: 202 ιερείς και 12 διακόνους, όπως επίσης και 80 διευθυντές χορωδιών και 87 ψαλτών. Στην περιοχή του Σμολένσκ λειτουργούν δυο χριστιανικά Ορθόδοξα σχολεία μέσης εκπαιδεύσεως (το πρώτο σχολείο αυτού του τύπου ιδρύθηκε στο Σμολένσκ το 1992) ενώ στην περιοχή του Καλίνινγκραντ λειτουργεί ένα Ορθόδοξο σχολείο, έχουν επίσης τεθεί σε λειτουργία 4 Ορθόδοξοί Παιδικοί Σταθμοί (ο πρώτος λειτούργησε στην πόλη του Βέλιζ στην περιοχή του Σμολένσκ το έτος του 1994).Το 1988 στο Σμόλενσκ ιδρύθηκε το πρώτο στη Ρωσία σχολείο για την κατάρτιση του Ιερού κλήρου, το οποίο το 1993 αναβαθμίστηκε σε Θεολογικό σεμινάριο. Αυτή τη στιγμή στο Σμολένσκ λειτουργούν το Θεολογικό σεμινάριο όπου αποκτούν θεολογική μόρφωση υποψήφιοι κληρικοί και το διεπαρχιακό θεολογικό σχολείο για την κατάρτιση διευθυντών χορωδιών, αγιογράφων, νοσοκόμων και καθηγητών των «Αρχών του Ορθόδοξου πολιτισμού»

Ο Αγιώτατος Πατριάρχής κ.κ. Κύριλλος παρασημοφορήθηκε με τα παράσημα των Ορθοδόξων Εκκλησιών Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Γεωργίας. Σερβίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Πολωνίας, Τσεχικών Γαιών και Σλοβακίας, Αμερικής Φιλανδίας. Επίσης έχει παρασημοφορηθεί με τα παράσημα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας:: του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Δούκα Βλαδιμήρου (Β΄ τάξεως), του Αγίου Αλεξίου Μητροπολίτου Μόσχας (Β΄ τάξεως), του Αγίου Ευσεβούς Δούκα Δανιήλ της Μόσχας (Α΄ τάξεως), του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ (Α΄ και Β΄ τάξεων), του Αγίου Ιννοκεντίου Μητροπολίτου Μόσχας (Β΄ τάξεως). Μεταξύ των κρατικών παρασήμων και βραβείων συμπεριλαμβάνονται τα εξής: Παράσημο Φιλίας των Λαών (1988), Παράσημο Φιλίας (1996), Παράσημο «Εξαίρετων Πράξεων ενώπιον της Πατρίδας» (Γ΄ τάξεως, 2000), Παράσημο «Εξαίρετων Πράξεων ενώπιον της Πατρίδας» (Β΄ τάξεως 2006), Αστέρι του Παρασήμου του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκυ «Για την προσφορά και την Πατρίδα» (2009).



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην ίδρυση Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με στόχο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προεδρεύει σε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ενημερώνεται από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και τη συγχώνευσή τους ουσιαστικά σε έναν νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς, μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο, προτείνει ο Νίκος Μπίστης - στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς - με άρθρο του που δημοσιεύεται στην metarithmisi.gr

Με στρωμένη ατζέντα και με λιγότερο άγχος υποδέχεται αυτή τη φορά την τρόικα η κυβέρνηση. Κατά την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, οι κυβερνητικοί εταίροι θα κληθούν να αποφασίσουν από ποιες υπηρεσίες και ποιους οργανισμούς θα προέλθουν οι 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στα φορολογικά, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές στην παρούσα φάση θα περιοριστεί ουσιαστικά στο ζήτημα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με αφετηρία τον ΦΠΑ στην εστίαση. «Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ το μίσος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια του ετήσιου συνεδρίου της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής» (American Jewish Committee), στην Ουάσιγκτον. Όπως τόνισε, λόγω των οικονομικών προβλημάτων η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις και με πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν ντροπή για τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές παραδόσεις μας.

Την άποψη ότι η διαδικασία ελέγχου για όπλα στη Βουλή είναι ένα καραγκιοζιλίκι, στο οποίο η ίδια δεν δέχεται να συμπράξει εξέφρασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, μετά την άρνησή της να παραδώσει την τσάντα της για έλεγχο. Η βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα θέμα αρχής, αλλά και λογικής, καθώς αφενός ο έλεγχος είναι διάτρητος, αφετέρου η Βουλή δεν έχει λόγο να προφυλάσσεται από τους βουλευτές της.

Κόσμος

Αγανακτισμένος με την διασπορά «ψευδών ειδήσεων» γύρω από την σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων στην Τουρκία, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ερντογάν πέρασε στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον... «μπελά» που λέγεται Twitter, -όπως είχε χαρακτηρίσει ο τούρκος πρωθυοπυργός το δίκτυο. Ο υπουργός ενεπλάκη σε έναν μικροκαβγά με δημοσιογράφο αλλά και μερικούς χρήστες, ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην ξεχνούν πως η πλειοψηφία στηρίζει την κυβέρνηση.

Η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την ένταξη της Λετονίας στην Ευρωζώνη, κάνοντάς την το 18ο μέλος του κοινού νομίσματος από την αρχή του 2014. Η βαλτική χώρα είχε υποβληθεί σε εξοντωτικό πρόγραμμα λιτότητας μετά την κρίση του 2008 -η οποία εξαφάνισε το ένα πέμπτο της οικονομίας της- αλλά πληροί πλέον τα κριτήρια για την είσοδο στο κοινό νόμισμα. Στους 18 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τους ανεμοστρόβιλους σε Οκλαχόμα, Μισούρι και Αρκάνσας, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά. Επτά από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, δήλωσε ο ιατροδικαστής της Οκλαχόμα.

Τον δεύτερο επίσημα επιβεβαιωμένο θάνατο στο κύμα διαδηλώσεων στην Τουρκία μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, επικαλούμενα τις ανακοινώσεις τοπικών αξιωματούχων. Πρόκειται για έναν 22χρονο, μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου CHP, που έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστων στην Αντιόχεια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Παράλληλα, μετά από άλλη μία νύχτα επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη, στις πορείες έρχεται να προστεθεί και η διήμερη προειδοποιητική απεργία που κήρυξαν οι δημόσιοι υπάλληλοι καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή. Παρά την εικόνα ομαλότητας που επιχειρεί να δώσει -σε άλλη μία επίδειξη ισχύος- ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο εμμένει στις θέσεις του, αλλά αναχώρησε και για προγραμματισμένο ταξίδι, η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει έκρυθμη. Το κύμα της αντικυβερνητικής εξέγερσης διογκώνεται: οι μαθητές κατεβαίνουν και αυτοί σε διαδηλώσεις, ενώ προετοιμάζεται διήμερη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων και πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι, γεγονότα πρωτόγνωρα για τη χώρα...

Οικονομία

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη θα βρεθούν 452.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς θα διαπιστώσουν πως σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά του 2012. Αυτό σημαίνει ότι η παρακράτηση δεν έχει γίνει και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να την πληρώσουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεών τους. Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που θα προβλέπει ότι οι τόκοι καταθέσεων θα εγγράφονται στο έντυπο Ε1 μόνον όταν ξεπερνούν τα 250 ευρώ.

Θα ακολουθήσει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, η οποία θα προσδιορίζει το τι θα ισχύσει με τους συνδικαιούχους των λογαριασμών. Σημειώνεται πως η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να επεκταθεί έως τα τέλη Αυγούστου. Σοβαρό σκάνδαλο πλήττει το κύρος της φορολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, μετά από έκθεση που δείχνει σοβαρές σπατάλες από μέρους της υπηρεσίας σε ακριβά συνέδρια στα οποία συμμετείχαν υπάλληλοί της. Συγκεκριμένα, η φορολογική υπηρεσία ξόδεψε 50 εκατ. δολάρια τη διετία 2010-2012 σε τέτοια συνέδρια.

Αθλητισμός

Στην τελική ευθεία μπήκε από την Δευτέρα (3/6) η προετοιμασία της Εθνικής ανδρών, εν όψει του αγώνα της Παρασκευής (7/6) με την Λιθουανία στο Βίλνιους, όμως, πρόβλημα με τον Βασίλη Τοροσίδη που έκανε ατομικό πρόγραμμα. Ο αμυντικός της Ρόμα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τραυματισμού και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν ο Φερνάντο Σάντος θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή. Στην προετοιμασία της Εθνικής ενσωματώθηκαν και οι Κώστας Κατσουράνης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, που έκαναν αποθεραπεία λόγω της συμμετοχής τους στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ. Ο Ντομίνγκος Πασιένσια εξακολουθεί να είναι το πρώτο φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ και όσο περνούν οι μέρες, ο χρόνος κυλά υπέρ του Πορτογάλου, ο οποίος έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τον Δικέφαλο και παραμένει «σταντ μπάι». Ο φιλόδοξος τεχνικός, το περασμένο καλοκαίρι έφτασε μια ανάσα από την συμφωνία του με τον Ολυμπιακό, όμως φέτος βρίσκεται κοντά στον «δικέφαλο του Βορρά».

Παίκτης της Μπαρτσελόνα είναι από το μεσημέρι της Δευτέρας ο Νεϊμάρ, ο οποίος υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα και αυτή την ώρα παρουσιάζεται επίσημα. Ο 21χρονος κατέφθασε στην Ισπανία με συνοδεία φίλων του και αρχικά πέρασε από τα γραφεία της ομάδας ενώ πέρασε και από ιατρικές εξετάσεις. Στη συνέχεια γευμάτισε με τον πρόεδρο της ομάδας, Σάντρο Ροσέλ και επέστρεψαν στα γραφεία για να υπογράψει. Στο Καμπ Νου ακολούθησε ντελίριο ενθουσιασμού, όπου τον περιμένουν πάνω απο 50.000 φίλαθλοι για να τον αποθεώσουν. «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα και έκανα πραγματικότητα ένα όνειρό μου», ήταν τα πρώτα λόγια του βραζιλιάνου.


Η ΑΓΚΥΡΑ ΒΑΖΕΙ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Σε κατάσταση πορτοκαλί προς κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την καθεστηκυία πολιτική τάξη της γείτονος χώρας να εξαγάγει την κρίση που την ταλανίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η επαγρύπνηση αυτή ήρθε σε συνέχεια μιας επιθετικής κίνησης της Άγκυρας προς τη χώρα μας, που γενικά δεν τη συνηθίζει: Τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου μια φρεγάτα, η Yildirim (κλάση MEKO 200TN), και μια πυραυλάκατος, η Zipkin (κλάση Kilic), ξεκίνησαν ανατολικά της Ρόδου και σε σχηματισμό περιπολίας μάχης έφτασαν ανοιχτά των παραλίων της Ανατολικής Αττικής.

Τα δύο πλοία, την ώρα που μαίνονταν οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και σε άλλες τουλάχιστον 10 πόλεις, έφυγαν από τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και ακολουθώντας πορεία βορειοδυτική μπήκαν στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα (ΕΧΥ) ανατολικά της Αμοργού, πέρασαν δυτικά της Σύρου, μετά έπλευσαν μεταξύ Κέας και Γυάρου και κατευθύνθηκαν προς την Άνδρο. Προηγήθηκε η πυραυλάκατος στις 9.40 το πρωί και ακολούθησε η φρεγάτα στις 13.15. Η πυραυλάκατος έπλεε ενός των ΕΧΥ με πολύ χαμηλή ταχύτητα και εν τέλει «ζευγάρωσε» με τη φρεγάτα αρκετά προτού φτάσουν στην περιοχή της Κέας.

H ακριβής πορεία, όπως τη δίνουν πηγές του ΓΕΕΘΑ, ήταν ως εξής: «Τα τουρκικά πολεμικά πλοία ΤΠΚ “Zipkin” και φρεγάτα “Yildirim”, προερχόμενα από Νοτιοανατολικό Αιγαίο, εισήλθαν την 1η Ιουνίου (09.40 και 13.15 αντίστοιχα) σε Εθνικά Χωρικά Ύδατα Ανατολικά της Ν. Αμοργού. Στη συνέχεια κινήθηκαν μεταξύ Μυκόνου και Νάξου, νότια Σύρου, με βορειοδυτική πορεία μεταξύ Κέας και Γυάρου, και εξήλθαν στις 21.20 από τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα μεταξύ Ν. Ευβοίας και Ν. Άνδρου (Στενό Καφηρέα). Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα εν λόγω πολεμικά πλοία καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου τους».

Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι ανάλογες τουρκικές προκλήσεις τον Ιανουάριο του 2008 που δύο τουρκικά πολεμικά σχηματίζουν στολίσκο μάχης και πλέουν εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων. Από την ώρα που μπήκαν εντός των ΕΧΥ παρακολουθούνται από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και την κανονιοφόρο «Κρυσταλλίδης». Όταν έφτασε στην Κέα ανέλαβαν και τα Mirage 2000 BGM με βλήματα αέρος-επιφανείας MM-40 Exocet. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα, στις 26 Μαΐου, μια τουρκική πυραυλάκατος είχε παραβιάσει τα Εθνικά Χωρικά Ειδότα στις Κυκλάδες προκειμένου να φτάσει στον προορισμό της.

Οι τελευταίες αυτές τουρκικές προκλήσεις προβληματίζουν έντονα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, οι οποίες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, έχοντας ενεργοποιήσει όλες τις πηγές πληροφόρησης, τόσο τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία όσο και τις κινήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο. Έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές, οι οποίοι μίλησαν στη «δημοκρατία», δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι στρατοκράτες της Άγκυρας να θελήσουν να δημιουργήσουν για αποπροσανατολισμό «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι είναι πολύ πιθανό πίσω από τα επεισόδια να βρίσκονται οι Τούρκοι στρατηγοί επιθυμώντας την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν και την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από δικούς της πολιτικούς.

ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΕΕ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Προκαλεί αίσθηση ο τίτλος του τελευταίου αφιερώματος «Ευρώπη», που εκδίδουν από κοινού δυο τρεις φορές το χρόνο έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες – η γερμανική Süddeutsche Zeitung, η γαλλική Le Monde, η ιταλική La Stampa, η βρετανική The Guardian, η ισπανική El País και η πολωνική Gazeta Wyborcza: «Η μεγάλη βλάβη». Ο υπότιτλος εξηγεί τι ακριβώς εννοεί: «Ο ευρωσκεπτικισμός μαίνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι διαπιστώσεις σκληρές, αλλά ειλικρινείς.

Με... ζουρλομανδύα (!) παρομοιάζει τη σημερινή πολιτική της ΕΕ, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Στα μάτια ενός αυξανόμενου αριθμού πολιτών των χωρών της Νότιας Ευρώπης, η ΕΕ μοιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο με το ΔΝΤ στη Λατινική Αμερική: ένα ζουρλομανδύα που ροκανίζει λίγο λίγο το χώρο που έχει μέχρι τώρα αφεθεί στις εθνικές πολιτικές και αδειάζει τις εθνικές Δημοκρατίες από κάθε περιεχόμενο. Σε αυτό το νέο σενάριο, οι κυβερνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά οι πολιτικές που ακολουθούν παραμένουν θεμελιωδώς οι ίδιες και δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση».

Η ΕΕ εχθρός της Δημοκρατίας

Και οι έξι προαναφερθείσες εφημερίδες τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μάλιστα από κεντροαριστερή σκοπιά. Το αφιέρωμα «Ευρώπη» το εκδίδουν για να προωθήσουν τη δημοφιλία της ΕΕ. Έχει λοιπόν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα το γεγονός ότι ακριβώς ένα τέτοιο έντυπο επικρίνει τόσο βαθιά την ΕΕ και την πολιτική που ασκεί, φτάνοντας μέχρι του σημείου να τη χαρακτηρίσει ουσιαστικά ως παράγοντα που υποσκάπτει τη Δημοκρατία! «Αν με τον όρο “κυριαρχία” αντιλαμβάνεται κανείς τη δυνατότητα των λαών να αποφασίζουν αυτό που επιθυμούν για τη χώρα τους, σπάνιοι είναι οι Ευρωπαίοι του Βορρά και του Νότου που αισθάνονται κυρίαρχοι. Ένα ουσιώδες μέρος της Δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο έχει εξαφανιστεί, χωρίς να επιστραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρεται στο αφιέρωμα.

«Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ είναι ένα βαθύτερο φαινόμενο. Ο ενθουσιασμός απέναντί της δεν θα αναγεννηθεί χωρίς η ΕΕ να τροποποιήσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται απέναντι στα κράτη-μέλη της και στους πολίτες της» προειδοποιούν με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο τους στο αφιέρωμα αυτό ο Μαρκ Λεονάρ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), ενός πανευρωπαϊκού think tank που συσπειρώνει εκατόν εξήντα προσωπικότητες και από τα είκοσι εφτά κράτη-μέλη της ΕΕ, και ο Χοσέ Τορεβλάνκα, του ισπανικού τμήματος του ιδρύματος.

Οι πολίτες δυσπιστούν

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου, οι οποίες διενεργούνται κατ’ εντολήν της ίδιας της ΕΕ, αποτυπώνεται αδρά αυτή η τάση απαξίωσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στις συνειδήσεις των λαών. Έχουν ενδιαφέρον οι μεταβολές που συντελέστηκαν ανάμεσα στο 2004, εποχή ιδιαίτερης ευφορίας και ακτινοβολίας της ΕΕ, και στο 2012, όπως εμφανίζονται στο Ευρωβαρόμετρο. Το 2004 λοιπόν δεν είχε εμπιστοσύνη στην ΕΕ το 42% των Γερμανών, αλλά το 2012 το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευτεί στο 61%!

Το 2004 οι Γάλλοι δήλωναν ότι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ σε ποσοστό 40%, το 2012 το ποσοστό αυτό είχε ανεβεί στο 56%. Πρωταθλητές της αμφισβήτησης βέβαια ήταν ανέκαθεν οι Βρετανοί, αλλά ουδέποτε το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ΕΕ είχε φτάσει στα σημερινά επίπεδα: το 47% του 2004 εκτοξεύτηκε στο... 75% (!) το 2012. Αναφερόμενοι στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η πιο εκρηκτική απόρριψη της ΕΕ σημειώθηκε σε δύο χώρες που μέχρι πρότινος κατατάσσονταν στα... «ευρωλιγούρια» και μάλιστα επικεφαλής – στην Ιταλία και την Ισπανία!

Και στις δύο χώρες, το 2004 το ποσοστό δυσπιστίας προς την ΕΕ ήταν μόλις 27%. Καθώς όμως και οι δύο χώρες χτυπήθηκαν άγρια από την πολιτική της ΕΕ για την προώθηση πανευρωπαϊκά της άγριας λιτότητας, το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ΕΕ απογειώθηκε στο... 72% (!) στην Ισπανία και στο 62% στην Ιταλία. Πρωτοφανείς εξελίξεις, πραγματικά. Το 2004, σε καμία από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ δεν υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία αυτών που δεν εμπιστεύονταν την ΕΕ – ούτε καν στη Βρετανία! Τα ποσοστά τους κυμαίνονται από το 27% στην Ιταλία και την Ισπανία έως το 47% της Βρετανίας. Αντιθέτως, το 2012 και στα πέντε αυτά κράτη κυριαρχούσε η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ΕΕ: από το 75% των Βρετανών και το 72% των Ισπανών έως το 56% των Γάλλων! Πλήρης αντιστροφή της κατάστασης.

«Τα σαρκοβόρα της Ευρώπης!»

Οι κεντροαριστερές εφημερίδες The Guardian και The Independent είναι οι πιο φιλοευρωπαϊκές εφημερίδες της Βρετανίας. Έχει λοιπόν βαρύνουσα πολιτική σημασία, που αντανακλά την επιδείνωση του κλίματος εναντίον της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το γεγονός ότι εμφανίζεται στην πρώτη από τις δύο αυτές εφημερίδες άρθρο με έναν εξαιρετικά εύγλωττο τίτλο: «Τα σαρκοβόρα της Ευρώπης τώρα απειλούν να μας καταβροχθίσουν όλους»! «Η συμφωνία που επιβλήθηκε διά της βίας στην Κύπρο από την υπό γερμανική ηγεσία τρόικα δεν συνιστά διάσωση. Στην πραγματικότητα θα καταστρέψει την οικονομία του νησιού» υποστηρίζει ο Βρετανός αρθρογράφος. 

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι λαοί κρατούνται όμηροι από τις τράπεζες, τους μετόχους και τις εταιρείες που απαιτούν λύτρα. Όλοι αυτοί είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι δεν θα σηκώσουν αυτοί το κόστος της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν. Οι λαοί κρατούνται όμηροι και από πολιτικούς που θεωρούν δουλειά τους να εκτελούν τις επιθυμίες των τραπεζών, των μετόχων και των εταιρειών» προσθέτει. Το συμπέρασμά του είναι σαφέστατο: «Σκληραίνει σε όλη την Ευρώπη η αντίσταση σε αυτή την οικονομική πολιτική που συνιστά σπιράλ θανάτου... Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η αντίσταση πρέπει να γίνει πιο δυνατή – διαφορετικά θα μας καταβροχθίσουν όλους».

Η ήπειρος πολώνεται

Το βρετανικό περιοδικό The Economist προειδοποιεί: «Αν η ύφεση και η μαζική ανεργία στην ευρωπαϊκή περιφέρεια επιμείνουν και τον επόμενο χρόνο, η πολιτική μπορεί να πολωθεί επικίνδυνα». Την άποψη αυτή συμμερίζεται και μάλιστα με πιο κατηγορηματικό τρόπο και ένας αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times, ο Τόμας Ράιτ από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον. «Η ευρωπαϊκή πολιτική πολώνεται με τρόπο που καθιστά απίθανη την περαιτέρω πρόοδο (της ολοκλήρωσης της ΕΕ)» υποστηρίζει και προχωρεί σε μια σημαντική πρόβλεψη: «Η επόμενη αποφασιστική στιγμή μπορεί να είναι όταν ένα κράτος-μέλος στην περιφέρεια της ΕΕ εκλέξει μια κυβέρνηση με σιδηρά εντολή να πει «Όχι» στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει και αυτή σιδηρά εντολή να μην λυγίσει... Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει απόσυρση της υποστήριξης της ΕΚΤ και μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε νέες πράξεις αποσύνθεσης της ΕΕ».

Μας κυβερνούν ανδρείκελα

Ο Σερζ Αλιμί, διευθυντής της Le Monde Diplomatique, είναι κυριολεκτικά έξω φρενών με την πολιτική των ηγετών της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ιδίως μετά τη στάση που τήρησαν εναντίον της Κύπρου, λεηλατώντας τις καταθέσεις που υπήρχαν στις τράπεζες του νησιού. «Μα ποια “εμπιστοσύνη” μπορεί να έχει κανείς ακόμη στο ενιαίο νόμισμα και στην ιερή και απαραβίαστη εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, αν οποιοσδήποτε πελάτης μιας ευρωπαϊκής τράπεζας μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί με τις αποταμιεύσεις του ακρωτηριασμένες στη διάρκεια της νύχτας;» αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο τεύχος Απριλίου της σοβαρής εφημερίδας.

«Τα δεκαεφτά κράτη-μέλη του Eurogroup τόλμησαν έτσι το αδιανόητο. Θα το ξανακάνουν. Κανένας πολίτης της ΕΕ δεν μπορεί από εδώ και πέρα να αγνοεί ότι είναι ο προνομιακός στόχος μιας οικονομικής πολιτικής αποφασισμένης να τον απογυμνώσει από τους καρπούς της εργασίας του με το πρόσχημα της αποκατάστασης των δημόσιων λογαριασμών» προσθέτει. Και καταλήγει, ακάθεκτος: «Στη Ρώμη, την Αθήνα ή τη Λευκωσία, ντόπιες μαριονέτες φαίνονται ήδη αποφασισμένες να μετουσιώσουν σε πράξη τις εντολές προς αυτή την κατεύθυνση που θα τους δώσουν οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη ή το Βερολίνο, έστω και αν στη συνέχεια βρεθούν να αποκηρύσσονται από τους λαούς τους» τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση.Είναι προφανέστατο ότι οι φίλοι της ΕΕ και του ευρώ, που διαμορφώνονται από τους Γερμανούς, όλο και λιγοστεύουν.


ΕΝΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ… ΣΩΖΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Την ίδια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο στο Αιγαίο με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να κάνουν βόλτες στο Σαρωνικό και τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα ελληνικό πλοίο φεριμπότ ήρθε σαν ο από μηχανής θεός για να σώσει την τουρκική οικονομία από ζημιές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.   Όσο και αν αυτό ακούγεται πρωτοφανές, ένα ελληνικό πλοίο με την επωνυμία «Nısson Rodos», όπως αναγράφεται από τον τουρκικό τύπο, (εφημερίδα Yeni Şafak 26/5), έχει σώσει την Τουρκία και το τουρκικό εμπόριο προς την Μέση Ανατολή το οποίο αντιμετωπίζει ζωτικό πρόβλημα με τον εμφύλιο της Συρίας καθώς έχουν κοπεί όλες οι οδικές αρτηρίες από την Τουρκία προς τις χώρες Σαουδική Αραβία και Ιορδανία, δύο από τους μεγαλύτερους πελάτες των τούρκικων προϊόντων στην περιοχή.

Η κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλη ταραχή στους Τούρκους καθώς έβλεπαν ότι τα προϊόντα τους που προορίζονταν για την Μέση Ανατολή κινδύνευαν να καταστραφούν γιατί με τον εμφύλιο της Συρίας είχαν κοπεί όλες οι χερσαίες μεταφορές από την Τουρκία προς τις χώρες αυτές με την απειλή να χαθούν πολλά εκατομμύρια δολάρια . Στην κρίσιμη όμως στιγμή και ενώ η απελπισία είχε καταλάβει τους Τούρκους ένα ελληνικό πλοίο φεριμπότ, το «Νήσος Ρόδος», το οποίο είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί εξ’ αιτίας της μεγάλης ελληνικής οικονομικής κρίσης ήρθε σαν σωσίβια λέμβο για το λιμνάζων τουρκικό εμπόριο.

Το πλοίο αυτό λοιπόν ανέλαβε να σώσει τους Τούρκους εμπόρους και άρχισε να εκτελεί δρομολόγια μεταξύ του τουρκικού λιμανιού της Αλεξανδρέττας προς το αιγυπτιακό λιμάνι Πορτ Σαΐδ και από εκεί προς την σαουδαραβικό λιμάνι της Τζέντας, όπου ξεφορτώνουν τα τουρκικά εμπορεύματα και στη συνεχεία προωθούνται στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας και στην ιερή πόλη Μέκκα, καθώς και βορειότερα προς την Ιορδανία. Η λύση αυτή ήδη έχει ανακουφίσει τους Τούρκους και όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα αποφέρει κέρδη ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία αν δεν βρίσκονταν το ελληνικό φεριμπότ σίγουρα θα χάνονταν για την τουρκική οικονομία.

Η ιδέα της ναύλωσης και χρήσης του ελληνικού φεριμπότ, όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, ήταν του Τούρκου ναυτικού πράκτορα, Mehmet Gülay, ο όποιος έχει δουλέψει στο παρελθόν με ελληνικά φεριμπότ στο Αιγαίο και ήξερε πολύ καλά αφ' ενός τις δυνατότητες τους και αφ' ετέρου την πολύ δύσκολη συγκυρία με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα που τα είχε ακινητοποιήσει. Έτσι οι Τούρκοι «έπιασαν» την ευκαιρία και μέσω του ελληνικού πλοίου κατάφεραν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο τουρκικό εμπόριο και γενικότερα στην τουρκική οικονομία οι εμφύλιος πόλεμος της Συρίας. Φυσικά για όλα αυτά και ενώ οι Τούρκοι πάλι έκαναν την «καλή», εμείς δεν μάθαμε με ποιανού ελληνικού παράγοντα έγινε η συμφωνία για αυτή την σωτηρία της τουρκικής οικονομίας.



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1070: Σε μια σπηλιά στο γαλλικό χωριό Ροκφόρ παρασκευάζεται για πρώτη φορά το… τυρί ροκφόρ.

1989: Το καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με την σφαγή φοιτητών στην πλατεία της Τιεν Αν Μεν.

Γεννήσεις

1929: Κάρολος Παπούλιας, πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1975: Angelina Jolie, Αμερικανίδα ηθοποιός και διεθνώς αναγνωρισμένο sex symbol.

Θάνατοι

1798: Giacomo Casanova, Ιταλός καρδιοκατακτητής και συγγραφέας.