04 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην ίδρυση Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με στόχο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προεδρεύει σε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ενημερώνεται από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και τη συγχώνευσή τους ουσιαστικά σε έναν νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς, μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο, προτείνει ο Νίκος Μπίστης - στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς - με άρθρο του που δημοσιεύεται στην metarithmisi.gr

Με στρωμένη ατζέντα και με λιγότερο άγχος υποδέχεται αυτή τη φορά την τρόικα η κυβέρνηση. Κατά την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, οι κυβερνητικοί εταίροι θα κληθούν να αποφασίσουν από ποιες υπηρεσίες και ποιους οργανισμούς θα προέλθουν οι 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στα φορολογικά, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές στην παρούσα φάση θα περιοριστεί ουσιαστικά στο ζήτημα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με αφετηρία τον ΦΠΑ στην εστίαση. «Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ το μίσος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια του ετήσιου συνεδρίου της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής» (American Jewish Committee), στην Ουάσιγκτον. Όπως τόνισε, λόγω των οικονομικών προβλημάτων η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις και με πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν ντροπή για τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές παραδόσεις μας.

Την άποψη ότι η διαδικασία ελέγχου για όπλα στη Βουλή είναι ένα καραγκιοζιλίκι, στο οποίο η ίδια δεν δέχεται να συμπράξει εξέφρασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, μετά την άρνησή της να παραδώσει την τσάντα της για έλεγχο. Η βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα θέμα αρχής, αλλά και λογικής, καθώς αφενός ο έλεγχος είναι διάτρητος, αφετέρου η Βουλή δεν έχει λόγο να προφυλάσσεται από τους βουλευτές της.

Κόσμος

Αγανακτισμένος με την διασπορά «ψευδών ειδήσεων» γύρω από την σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων στην Τουρκία, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ερντογάν πέρασε στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον... «μπελά» που λέγεται Twitter, -όπως είχε χαρακτηρίσει ο τούρκος πρωθυοπυργός το δίκτυο. Ο υπουργός ενεπλάκη σε έναν μικροκαβγά με δημοσιογράφο αλλά και μερικούς χρήστες, ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην ξεχνούν πως η πλειοψηφία στηρίζει την κυβέρνηση.

Η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την ένταξη της Λετονίας στην Ευρωζώνη, κάνοντάς την το 18ο μέλος του κοινού νομίσματος από την αρχή του 2014. Η βαλτική χώρα είχε υποβληθεί σε εξοντωτικό πρόγραμμα λιτότητας μετά την κρίση του 2008 -η οποία εξαφάνισε το ένα πέμπτο της οικονομίας της- αλλά πληροί πλέον τα κριτήρια για την είσοδο στο κοινό νόμισμα. Στους 18 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τους ανεμοστρόβιλους σε Οκλαχόμα, Μισούρι και Αρκάνσας, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά. Επτά από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, δήλωσε ο ιατροδικαστής της Οκλαχόμα.

Τον δεύτερο επίσημα επιβεβαιωμένο θάνατο στο κύμα διαδηλώσεων στην Τουρκία μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, επικαλούμενα τις ανακοινώσεις τοπικών αξιωματούχων. Πρόκειται για έναν 22χρονο, μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου CHP, που έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστων στην Αντιόχεια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Παράλληλα, μετά από άλλη μία νύχτα επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη, στις πορείες έρχεται να προστεθεί και η διήμερη προειδοποιητική απεργία που κήρυξαν οι δημόσιοι υπάλληλοι καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή. Παρά την εικόνα ομαλότητας που επιχειρεί να δώσει -σε άλλη μία επίδειξη ισχύος- ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο εμμένει στις θέσεις του, αλλά αναχώρησε και για προγραμματισμένο ταξίδι, η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει έκρυθμη. Το κύμα της αντικυβερνητικής εξέγερσης διογκώνεται: οι μαθητές κατεβαίνουν και αυτοί σε διαδηλώσεις, ενώ προετοιμάζεται διήμερη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων και πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι, γεγονότα πρωτόγνωρα για τη χώρα...

Οικονομία

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη θα βρεθούν 452.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς θα διαπιστώσουν πως σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά του 2012. Αυτό σημαίνει ότι η παρακράτηση δεν έχει γίνει και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να την πληρώσουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεών τους. Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που θα προβλέπει ότι οι τόκοι καταθέσεων θα εγγράφονται στο έντυπο Ε1 μόνον όταν ξεπερνούν τα 250 ευρώ.

Θα ακολουθήσει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, η οποία θα προσδιορίζει το τι θα ισχύσει με τους συνδικαιούχους των λογαριασμών. Σημειώνεται πως η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να επεκταθεί έως τα τέλη Αυγούστου. Σοβαρό σκάνδαλο πλήττει το κύρος της φορολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, μετά από έκθεση που δείχνει σοβαρές σπατάλες από μέρους της υπηρεσίας σε ακριβά συνέδρια στα οποία συμμετείχαν υπάλληλοί της. Συγκεκριμένα, η φορολογική υπηρεσία ξόδεψε 50 εκατ. δολάρια τη διετία 2010-2012 σε τέτοια συνέδρια.

Αθλητισμός

Στην τελική ευθεία μπήκε από την Δευτέρα (3/6) η προετοιμασία της Εθνικής ανδρών, εν όψει του αγώνα της Παρασκευής (7/6) με την Λιθουανία στο Βίλνιους, όμως, πρόβλημα με τον Βασίλη Τοροσίδη που έκανε ατομικό πρόγραμμα. Ο αμυντικός της Ρόμα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τραυματισμού και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν ο Φερνάντο Σάντος θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή. Στην προετοιμασία της Εθνικής ενσωματώθηκαν και οι Κώστας Κατσουράνης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, που έκαναν αποθεραπεία λόγω της συμμετοχής τους στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ. Ο Ντομίνγκος Πασιένσια εξακολουθεί να είναι το πρώτο φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ και όσο περνούν οι μέρες, ο χρόνος κυλά υπέρ του Πορτογάλου, ο οποίος έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τον Δικέφαλο και παραμένει «σταντ μπάι». Ο φιλόδοξος τεχνικός, το περασμένο καλοκαίρι έφτασε μια ανάσα από την συμφωνία του με τον Ολυμπιακό, όμως φέτος βρίσκεται κοντά στον «δικέφαλο του Βορρά».

Παίκτης της Μπαρτσελόνα είναι από το μεσημέρι της Δευτέρας ο Νεϊμάρ, ο οποίος υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα και αυτή την ώρα παρουσιάζεται επίσημα. Ο 21χρονος κατέφθασε στην Ισπανία με συνοδεία φίλων του και αρχικά πέρασε από τα γραφεία της ομάδας ενώ πέρασε και από ιατρικές εξετάσεις. Στη συνέχεια γευμάτισε με τον πρόεδρο της ομάδας, Σάντρο Ροσέλ και επέστρεψαν στα γραφεία για να υπογράψει. Στο Καμπ Νου ακολούθησε ντελίριο ενθουσιασμού, όπου τον περιμένουν πάνω απο 50.000 φίλαθλοι για να τον αποθεώσουν. «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα και έκανα πραγματικότητα ένα όνειρό μου», ήταν τα πρώτα λόγια του βραζιλιάνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: