23 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ολοκληρώθηκε χθες η επταήμερη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της αναγορεύσεως του Μακαριωτάτου εις Επίτιμο Διδάκτορα Θεολογίας από την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

Ο Μακαριώτατος, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και την συνοδεία του, επισκέφθηκαν χθες το πρωί το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και θαύμασαν μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου. Συγκεκριμένα έγιναν δεκτοί από την ερευνήτρια του Μουσείου Ms. Brandie Ratliff η οποία ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στα εκθέματα των αιθουσών Βυζαντινής Τέχνης που αποτελούν προϊόν δωρεάς του ζεύγους Μαίρης και Μιχαήλ Τζαχάρη.

Την ξενάγηση συνέχισε η κ. Kiki Karglou στις μεγάλες αίθουσες Ελληνορωμαϊκής Τέχνης Μιχαήλ και Μαίρης Τζαχάρη, οι οποίες καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση του πρώτου ορόφου του Μουσείου, και αποτελούν καύχημα για το διάσημο αυτό κέντρο τέχνης, αλλά και για τον Ελληνισμό.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος συνόδευσε τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του στο αεροδρόμιο Κέννεντυ της Νέας Υόρκης από όπου αναχώρησαν για την Αθήνα μέσω Ζυρίχης. Ο Μακαριώτατος αναμένεται σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι.

ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την νομοθεσία περί των ποινών που θα επιβάλλονται στα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης» Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι έτοιμο να δώσει καθαρή και σκληρή απάντηση στους ξενόφοβους και ρατσιστές» δήλωσε ο κ. Καραγκούνης προσθέτοντας πως «οι ποινές θα είναι τέτοιες που χωρίς υπεκφυγές και εξαιρέσεις θα αποτρέπουν εκδηλώσεις ρατσισμού και θα θέτουν οριστικά στο περιθώριο όλους όσοι εκμεταλλευόμενοι το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο δρούσαν ανενόχλητα όλα αυτά τα χρόνια».  Κατέληξε λέγοντας πως «αποτελεί ιερή υποχρέωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας και σε αυτή την πρόκληση το υπουργείο θα ανταποκριθεί».

Για να διαβάσετε ότι αφορά όλο το Νομοσχέδιο πατήστε εδώ


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών, κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 7 το πρωί της Πέμπτης, νότια του Ηρακλείου, στον υποθαλάσσιο χώρο του Λιβυκού πελάγους και έγινε αισθητή στο Τυμπάκι και τις γύρω περιοχές. Σε μια καταγγελία - βόμβα προχώρησε το πρωί της Πέμπτης στον ΒΗΜΑ 99,5 ο α' αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης Φιλντίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 4ο θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Φυσικής είχε αναρτηθεί προ δύο μηνών σε ιστοσελίδα καθηγητών, που συνδιαχειρίζεται μέλος της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων και είχε προκαλέσει αναλυτική συζήτηση για τη λύση του μεταξύ των μελών της. Δεν είναι αυτούσια η άσκηση, αλλά η κεντρική ιδέα, λέει ο καθηγητής που ανέβασε το θέμα στην ιστοσελίδα.

Με συνεχείς κινητοποιήσεις οι πολίτες του Ηρακλείου που συμμετέχουν στη Λαϊκή Στάση Πληρωμών ακυρώνουν κάθε εβδομάδα τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς που γίνονται στο Ειρηνοδικείο της πόλης. Κάθε Τετάρτη συγκεντρώνονται έξω από το δικαστήριο και αποκλείουν την είσοδο των συμβολαιογράφων. Σε δηλώσεις τους, οι συμμετέχοντες στη Λαϊκή Στάση Πληρωμών τόνισαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν πλειστηριασμό τράπεζας για ακίνητα ιδιωτών ή επιχειρηματιών.Κλιμάκωση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας στη χώρα μας διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Στην κατηγορία για τα εγκλήματα μίσους υπάρχουν δύο αναφορές στη Χρυσή Αυγή, ενώ από την κριτική της Διεθνούς Αμνηστίας δεν ξεφεύγουν οι διωκτικές αρχές αφενός για την υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και αφετέρου για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης.

Να ενισχύσει τις συμμαχίες του εντός ΕΕ, προτίστως με τις άλλες μνημονιακές χώρες, προσδοκά ο Αντώνης Σαμαράς και σήμερα, Πέμπτη, συναντάται με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα. Βασικός στόχος του έλληνα πρωθυπουργού είναι να ενταθεί η πίεση προς την ΕΕ για στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές, ενώ άμεσα αναμένει στήριξη από τον Έντα Κένι στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Κόσμος

Το σχέδιο για τη φυλακή του Γκουαντάναμο και το σκεπτικό πίσω από τα χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) -μετά την πρώτη επίσημη παραδοχή για θάνατο τεσσάρων Αμερικανών σε τέτοια πλήγματα- πρόκειται να αναπτύξει ο Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του. Η ομιλία θα στοχεύει να δείξει τη δέσμευση του Λευκού Οίκου στην υπεράσπιση των αστικών δικαιωμάτων (μετά τις επικρίσεις για την υπόθεση των φορολογικών ελέγχων στο Tea Party και των τηλεφώνων του Associated Press) αλλά και να αντιμετωπίσει την κριτική για την αντιτρομοκρατική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ.

Η τρομοκρατική επίθεση, όπως την αντιμετωπίζουν οι αρχές, στο Λονδίνο με τη δολοφονία άνδρα σε δρόμο του Γουλγουιτς έχει φέρει ξανά πάνω από τη Βρετανία το φάντασμα της τρομοκρατίας -ενώ η χώρα δεν έχει συνέλθει από το σοκ όχι μόνο του φόνου αλλά και της ανήκουστης... «συνέντευξης Τύπου» που έδωσαν στην κάμερα οι δράστες πάνω από τη σορό. Σχέση των δραστών, που χρησιμοποίησαν ισλαμικά συνθήματα, με τη Νιγηρία φέρονται να εξετάζουν οι Αρχές. Σε ηρωίδα έχουν αναδείξει τα ΜΜΕ γυναίκα που έπιασε συζήτηση στους δράστες για να μην στραφούν εναντίον των περαστικών.Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας παραδέχτηκε ότι από το 2009 έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή τέσσερις αμερικανοί υπήκοοι. Όλοι, έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων εναντίον της Αλ Κάιντα και των παραφυάδων της στην Υεμένη και στο Πακιστάν.

Άγρια δολοφονική επίθεση δέχτηκε ένας στρατιώτης στο Γούλγουιτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο από δύο άνδρες οι οποίοι τον σκότωσαν με μαχαίρια στη μέση του δρόμου και, κατά πληροφορίες, προσπάθησαν να τον αποκεφαλίσουν. Στη βρετανική κυβέρνηση σήμανε συναγερμός. Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό και συγκαλείται η ειδική επιτροπή αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων, Cobra.Τα δύο κόμματα που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου στην Ισλανδία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία συμπεριλαμβάνει την διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες είχαν αρχίσει τον Ιούλιο του 2010 και ανεστάλησαν τον Ιανουάριο ενόψει της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Οικονομία

Θετική ανταπόκριση βρήκε από τους ευρωπαίους εταίρους στην Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης, αλλά και την προοπτική η Κύπρος να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Με πτώση 7,32% έκλεισε σήμερα, Πέμπτη, ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να επηρεάζονται αφενός από την αιφνιδιαστική πτώση της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας το Μάιο, αφετέρου από τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να περιορίσει τις αγορές ομολόγων.

Καθυστέρηση πολλών μηνών παρουσιάζεται στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων από το ΙΚΑ, στις περιπτώσεις μητέρων ανήλικων τέκνων, που αιτούνται σύνταξη με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Πλήθος αιτήσεων συνταξιοδότησης εκκρεμεί στα Υποκαταστήματα Παροχών Σύνταξης ΙΚΑ της χώρας, εξαιτίας οδηγιών που περιμένουν για πολλούς μήνες οι εισηγητές των υποθέσεων.

Αθλητισμός

Την πρώτη του νίκη στα πλέι οφ, μετά από δύο διαδοχικές ήττες, πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Με γκολ των Αθανασιάδη (77΄) και Κατσουράνη (80΄) ο «δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 2-1 του Αστέρα στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των πλέι οφ του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Στο 89΄ ο Σίντελφελντ αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα για χτύπημα εκτός φάσης στο Σανκαρέ στην περιοχή, παράβαση που τιμωρήθηκε και με πέναλτι, χάρη στο οποίο ο Περόνε (+90΄) διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Έπειτα από δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες των πλέι οφ, ο ΠΑΟΚ έκανε... σεφτέ με «διπλό» στην Τρίπολη (Αστέρας - ΠΑΟΚ 1-2), στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής. Το αποτέλεσμα αυτό σε συνδυασμό με την ισοπαλία (ΠΑΣ - Ατρόμητος 1-1), στα Ιωάννινα, έφερε τον Δικέφαλο ξανά στην κορυφή, την οποία πλέον μοιράζεται με τους Γιαννιώτες που παραχώρησαν 1-1 στον Ατρόμητο. Ωστόσο, κερδισμένος της αγωνιστικής δεν είναι άλλος από τους Θεσσαλονικείς που εκτός από τους πρώτους βαθμούς, πλέον βρίσκουν και λίγη ηρεμία, στο κυνήγι την 2η θέση του πρωταθλήματος που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή έχει πολύ δρόμο μπροστά και όλα είναι ανοιχτά για όλους τους διεκδικητές.

Η... μισή Σούπερ Λιγκ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα! Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκα χωρίς να χορηγηθεί άδεια - τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό - στους Πανιώνιο, Άρη, Παναθηναϊκό, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανθρακικό, ΟΦΗ και για τυπικούς λόγους σε ΑΕΚ και Κέρκυρα.Οι ομάδες που δεν αδειοδοτούνται έχουν στη διάθεσή τους διάστημα πέντε ημερών για να ασκήσουν έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης.


ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΕΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τους τελευταίους μήνες, λόγω οικονομικής κρίσης, οι στρατιωτικές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Αντιθέτως, ο τουρκικός στρατός δεν έχει σταματήσει να ασκείται εντατικά και με τα σενάρια που υλοποιεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών παιγνίων των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο αποκαλύπτει και τις επιδιώξεις του.

Μία από τις βασικές στοχεύσεις της Άγκυρας είναι η ανάληψη της ευθύνης για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ή έστω η προσπάθεια να αποκτήσουν οι Τούρκοι μέρος του ελέγχου των επιχειρήσεων «Search and Rescue», που σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ανήκει στις ελληνικές αρχές για όλα τα περιστατικά εντός του FIR Αθηνών. Για να ανατρέψουν αυτό το γεγονός οι Τούρκοι προσπαθούν επί χρόνια να αποδείξουν πρακτικά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ώστε να αναλάβουν εκείνοι την ιδιαίτερα σημαντική αποστολή αυτή.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι Τούρκοι βάζουν τα σχετικά σενάρια σε κάθε αεροναυτική τους άσκηση. Αυτό συνέβη και την Τρίτη κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης με την επωνυμία «Ντενίζ Γκορντού» η οποία διεξάγεται σε περιοχές του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου. Δέκα τουρκικά ελικόπτερα παραβίασαν 18 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο και έκαναν 15 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τα τουρκικά ελικόπτερα συνόδευαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δύο από τα οποία έφεραν πυραύλους αέρος - αέρος.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ τα 14 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που παραβίασαν 18 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο «αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», ωστόσο δεν σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες ή εμπλοκές.


ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΕΣ...

Το παιχνίδι των ισχυρών ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί μέσα από ένα παγκόσμιο σοκ -Τελικά, γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί η Ελλάδα, η Κύπρος (κυρίως), αλλά και οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα;  Σίγουρα επιχειρείται η οικονομική τους άλωση από την οικονομικά πανίσχυρη Γερμανία, η οποία αποφάσισε να επαναλάβει (ή να ολοκληρώσει) το «έργο» του τρίτου ράιχ. Όμως, θα ήταν αφελές εάν πιστεύαμε πως για έναν και μόνο λόγο θα αποφάσιζαν οι «ισχυροί» να δημιουργήσουν πανίσχυρα οικονομικά και κοινωνικά σοκ σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, αφού δεν διακινδυνεύουν μόνο τη ηθική τους υπόσταση, αλλά αντιμετωπίζουν το σοβαρότατο ενδεχόμενο να ανατραπούν από τις κοινωνίες και να διασυρθούν ως εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας. Άλλωστε, ήδη από αρκετές πλευρές (γνωστούς οικονομολόγους) κατατίθεται η άποψη πως η οικονομική κρίση είναι τεχνητή… 

Όχι, το «παιχνίδι» που ξεκίνησε δεν αφορά τα χρήματα και τις προβληματικές οικονομίες. Ούτε οι εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές (αντίθετες σε κάθε οικονομική ή κοινή λογική) αποσκοπούν στην απλή καθυπόταξη των ανθρώπων, αφού ο χρονικός ορίζοντας που μπορεί να εξασφαλιστεί είναι απολύτως απροσδιόριστος. Το «δόγμα του σοκ» και η πλήρης αναδιάταξη της ευρωπαϊκής πολιτικής αφορά σε κάτι μεγαλύτερο και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανακατάταξη του παγκόσμιου γεωπολιτικού χάρτη. Η καθυπόταξη των λαών και η πλήρης υποταγή των κρατών αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την Νέα Τάξη πραγμάτων, η οποία γνωρίζει πολύ καλά πως η ενέργεια και συγκεκριμένα η εξασφάλιση πόρων – πηγών φθηνής ενέργειας, αποτελεί το κλειδί της ισχύος, το απόλυτο εργαλείο για να μπορέσουν να πεισθούν οι πολίτες ότι οι «διαχειριστές» της εξουσίας μπορούν να τους εξασφαλίσουν αυτό το υπέρτατο αγαθό. Βέβαια, δοθείσης της ευκαιρίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισέρχονται στο βίαιο αυτό γεωπολιτικό και γεω-οικονομικό παιχνίδι (π.χ. Τουρκία), προσπαθώντας να καταλάβουν θέσεις, έστω και δίπλα στο τραπέζι των ισχυρών… 


Παρατηρώντας τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο απλός παρατηρητής διαπιστώνει το απόλυτο χάος. Οι χώρες της βόρειας Αφρικής –στις οποίες έχουν διαπιστωθεί ενεργειακά κοιτάσματα- βρίσκονται σε πλήρη εμφύλιο σπαραγμό. Το φονταμενταλιστικό ισλάμ μέσω των «αδελφών μουσουλμάνων», απόλυτα ελεγχόμενο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, έχει αλλάξει τον πολιτικό χάρτη και, φυσικά, οι ενεργειακοί πόροι των χωρών αυτών ήδη έχουν περάσει υπό την εκμετάλλευση ισχυρών δυτικών εταιρειών (βλ. Λιβύη).  Ταυτόχρονα, το ισλάμ, αφού αποδείχθηκε άριστο «εργαλείο», διεισδύει σε χώρες κλειδιά, ενισχύεται τόσο οικονομικά, όσο και από πλευράς τεχνογνωσίας, ώστε να ανατρέψει κυβερνήσεις (βλ. Συρία), οι οποίες βρίσκονται σε γεωπολιτικούς χώρους – κλειδιά και έχουν συμμαχίες με άλλους εχθρούς (οικονομικούς), κυρίως των ΗΠΑ. Γενικά, στη Βόρειο Αφρική και στην Μέση Ανατολή, έχει κατορθωθεί η πλήρης αποδιοργάνωση και η επιβολή χάους, θέτοντας επ’ αμφιβόλω διεθνείς συμφωνίες (οικονομικές, αλλά κυρίως ενεργειακές) αυτών των χωρών. 

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία και αποδεδειγμένα είναι το επίκεντρο του ενεργειακού ενδιαφέροντος για τις επόμενες δεκαετίες, χτυπήθηκαν ανελέητα από την Γερμανία, η οποία διέλυσε κάθε έννοια ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Είναι σαφές πως τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα, επιλέχθηκε το μοντέλο της οικονομικής καταστροφής, αντί της χρήσης – δημιουργίας μίας «μουσουλμανικής εξέγερσης». Το ζητούμενο, όμως, είναι σαφές. Απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, υπογραφή συνθηκών παραχώρησης της οικονομικής διαχείρισης, πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι… δανειστές.  Στην περίπτωση της Ελλάδας, ένα απολύτως ανήθικο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, έπαιξε τον ρόλο του «δούρειου ίππου». 

Στην περίπτωση της Κύπρου, δεν υπήρξαν καν οι τυπικές προφάσεις. Ρίχνοντας τις μάσκες τους, οι «ισχυροί» επέβαλλαν στον Κυπριακό λαό μία κατάπτυστη συμφωνία, μέσω των φημών και των γνωστών "οίκων αξιολόγησης" και οικονομολόγων, αλλά και μέσω του «δικού του ανθρώπου», που μόλις είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας.  Η ενέργεια, οι πηγές της και οι δρόμοι που αυτή θα ακολουθήσει προκειμένου να φτάσει στον Ευρωπαίο βιομήχανο ή απλό πολίτη, είναι το απόλυτο ζητούμενο. Και για να γίνει κατορθωτό αυτό, παραποίησαν στοιχεία (μην ξεχνάμε τις καταγγελίες της πρώην διευθύντριας της ΕΛΣΤΑΤ, για παραποίηση και διόγκωση των στοιχείων του Ελληνικού ελλείμματος από τον κ. Παπακωνσταντίνου), λειτούργησαν με βάση φήμες (όπως για το «ξέπλυμα χρήματος» στην Κύπρο, το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες που ανέλαβαν να τα διερευνήσουν) και χρησιμοποιώντας γενικότερα πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους ή και τον «μπαμπούλα» της περιοχής (βλ. Τουρκία), πίεσαν και κατόρθωσαν να διαχειρίζονται πλήρως τις οικονομίες αυτών των δύο χωρών (βλ. ΤΑΙΠΕΔ). 

Είναι γνωστό πως το χρήμα παράγεται από ιδιωτικές τράπεζες. Η ενέργεια, όμως, έχει ιδιοκτήτριες χώρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ισχύος για να «πείσει» λαούς να προσφέρουν την εξουσία στους νεοταξίτες επερχόμενους κυβερνώντες. Ελπίδα όλων είναι πως δεν θα χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη «πειστική λύση», δηλαδή η αρπαγή των αγροτικών πόρων και η επιβολή στυγνής και απόλυτης εξουσίας στους πιθανούς αντιδρώντες λαούς ή στους λαούς… πειραματόζωα. Εξάλλου, το διεθνές σύστημα, το παγκόσμιο σύστημα και η επερχόμενη παγκόσμια κυβέρνηση, γνωρίζουν πως πριν την πείνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα παλιό κλασικό και απολύτως αποδοτικό «εργαλείο», τον πόλεμο. Και στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ανατολική Μεσόγειος, το ευκολότερο που μπορεί να συμβεί είναι μία γενικευμένη (ή έστω και τοπική) σύρραξη… 

Με δεδομένη την στόχευση των «ισχυρών», αλλά και με δεδομένο τον πάντα υπαρκτό «απρόβλεπτο παράγοντα» (μην βιαστούν κάποιοι να τοποθετήσουν το «ξανθό γένος» στον ρόλο αυτό), οι εξελίξεις αναμένονται όχι απλώς ενδιαφέρουσες, αλλά απολύτως δολοφονικές και ίσως στον… υπέρτατο βαθμό. Εξάλλου, για να υλοποιηθεί η πλήρης αλλαγή της πολιτικής μορφής της Ευρώπης (αλλά και του πλανήτη), απαραίτητο είναι ένα πανίσχυρο σοκ, ένα χωρίς ιστορική επανάληψη γεγονός, που θα «πείσει» τους λαούς για τα… συμφέροντά τους.





Η GASPROM ΠΑΤΑΕΙ ΓΚΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΑ

Στη διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ προχώρησαν το τελευταίο διήμερο η κυβέρνηση, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και η ρωσική Gazprom. Εκτός από τη χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου του ρωσικού ομίλου Αλεξέι Μίλερ με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, υπήρξαν απανωτά ραντεβού υψηλόβαθμων στελεχών της Gazprom (υπό τον επικεφαλής του τομέα διεθνών σχέσεων Πάβελ Οντέροφ) με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Στο χθεσινό σύντομο ραντεβού Σαμαρά - Μίλερ ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Γιάννης Εμίρης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν θετικό.

Στο ΤΑΙΠΕΔ τρέχουν με την ελπίδα ότι δεν θα απαιτηθεί νέα παράταση, εξέλιξη η οποία δεν πρέπει να αποκλειστεί. Η σύνταξη του κειμένου με τη σύμβαση πώλησης που θα πρέπει να πάρουν οι υποψήφιοι δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η προθεσμία λήγει στις 29 Μαΐου. Χθες, πάντως, οι υπεύθυνοι της Gazprom επανέλαβαν την πρόθεσή τους να κατέβουν στον διαγωνισμό (την Παρασκευή θα έχουν Δ.Σ. προκειμένου να αποφασίσουν το τίμημα που θα προσφέρουν), με την ελληνική πλευρά να ζητά δεσμεύσεις ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις μαραθώνιες συναντήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ συμφωνήθηκε να υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της εγγυητικής επιστολής που πρέπει να καταθέσει ο μειοδότης του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ ή / και τον ΔΕΣΦΑ από 20% του προσφερόμενου τιμήματος σε 10%, με πρόβλεψη για επιστροφή της στην περίπτωση που υπάρξει αρνητική εισήγηση Κομισιόν για την εξαγορά. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι ως τις 31/12/2013 θα έχουν πληρωθεί τα χρέη των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τη ΔΕΠΑ, ύψους περί τα 300.000.000 ευρώ. 

Η διοίκηση της Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1618: Αρχίζει – με αφορμή την «Εκπαραθύρωση της Πράγας – ο 30ετής πόλεμος.

1878: Η Κύπρος προσαρτάται στην Αγγλία, μετά από μυστική συμφωνία με την Αγγλία.

Γεννήσεις

1906: Ερρίκος Ίψεν, σημαντικός θεατρικός συγγραφέας διεθνούς βεληνεκούς.

1943: Βίκυ Μοσχολιού, λαϊκή τραγουδίστρια.

Θάνατοι

1934: Bonnie και Clyde (Parker), διάσημο ζευγάρι παρανόμων, που σκοτώθηκαν σε μπλόκο της αστυνομίας στην Louisiana. Στην κινηματογραφική ιστορίας τους τούς υποδύθηκαν ο Warren Beatty και η Faye Dunaway.