23 Μαΐου, 2013

Η GASPROM ΠΑΤΑΕΙ ΓΚΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΑ

Στη διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ προχώρησαν το τελευταίο διήμερο η κυβέρνηση, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και η ρωσική Gazprom. Εκτός από τη χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου του ρωσικού ομίλου Αλεξέι Μίλερ με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, υπήρξαν απανωτά ραντεβού υψηλόβαθμων στελεχών της Gazprom (υπό τον επικεφαλής του τομέα διεθνών σχέσεων Πάβελ Οντέροφ) με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Στο χθεσινό σύντομο ραντεβού Σαμαρά - Μίλερ ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Γιάννης Εμίρης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν θετικό.

Στο ΤΑΙΠΕΔ τρέχουν με την ελπίδα ότι δεν θα απαιτηθεί νέα παράταση, εξέλιξη η οποία δεν πρέπει να αποκλειστεί. Η σύνταξη του κειμένου με τη σύμβαση πώλησης που θα πρέπει να πάρουν οι υποψήφιοι δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η προθεσμία λήγει στις 29 Μαΐου. Χθες, πάντως, οι υπεύθυνοι της Gazprom επανέλαβαν την πρόθεσή τους να κατέβουν στον διαγωνισμό (την Παρασκευή θα έχουν Δ.Σ. προκειμένου να αποφασίσουν το τίμημα που θα προσφέρουν), με την ελληνική πλευρά να ζητά δεσμεύσεις ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις μαραθώνιες συναντήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ συμφωνήθηκε να υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της εγγυητικής επιστολής που πρέπει να καταθέσει ο μειοδότης του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ ή / και τον ΔΕΣΦΑ από 20% του προσφερόμενου τιμήματος σε 10%, με πρόβλεψη για επιστροφή της στην περίπτωση που υπάρξει αρνητική εισήγηση Κομισιόν για την εξαγορά. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι ως τις 31/12/2013 θα έχουν πληρωθεί τα χρέη των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τη ΔΕΠΑ, ύψους περί τα 300.000.000 ευρώ. 

Η διοίκηση της Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: