13 Μαρτίου, 2013

HABEMUS PAPAM! ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΣΤΙΝΑ.

Λευκός καπνός βγήκε στις 8.05 μ.μ. από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό που σημαίνει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει Πάπα και διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ' Ο λευκός καπνός έγινε δεκτός με επευφημίες από χιλιάδες πιστούς που παρά τη βροχή κατέκλυσαν από το απόγευμα την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχθούν το χαρμόσυνο γεγονός.  Οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου άρχισαν να χτυπούν για να κάνουν γνωστή την εκλογή νέου Ποντίφικα.

Τα πλήθη φωνάζουν «Habemus Papam!», «Εχουμε Πάπα!». Μεξικανικές, ουκρανικές αλλά και πολλές αμερικάνικες σημαίες ανεμίζουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από πιστούς που ελπίζουν ότι ο νέος Ποντίφικας δεν θα είναι Ιταλός όπως προεξοφλούν τα γραφεία στοιχημάτων. Μαύρος ήταν ο καπνός που βγήκε το μεσημέρι της Τετάρτης από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα. Κάτι που σήμαινε ότι και οι πρώτες δυο σημερινές ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου ποντίφικα ήταν άκαρπες - όπως και η μία χθεσινοβραδινή. Ακολούθησαν δύο νέες ψηφοφορίες το απόγευμα και το αποτέλεσμα ανακοινώθη από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα στις 8.05 μ.μ.

Μόνος ένας Πάπας, ο Πίος ΙΒ' το 1939 είχε εκλεγεί μετά από μόλις τρεις ψηφοφορίες. Κατά μέσο όρο στα τελευταία εννέα Κονκλάβια έχουν απαιτηθεί επτά ψηφοφορίες. Ο απερχόμενος Βενέδικτος ΙΣτ' ήταν ξεκάθαρο φαβορί το 2005 και είχε χρειαστεί τέσσερις ψηφοφορίες. Οπως και την Τρίτη η πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει γεμίσει πιστούς που ελπίζουν να μπορέσουν να δουν σήμερα τον νέο ποντίφικα να εμφανίζεται στον εξώστη του Αγίου Πέτρου, μολονότι η «La Stampa» προέβλεψε στο εξώφυλλό της την Τετάρτη «Νέος πάπας αύριο;», προεξοφλώντας την αποτυχία και των βραδινών ψηφοφοριών.

«Δεν μπορείς να βάλεις τον Πάπα σε φούρνο μικροκυμάτων, είναι μια δύσκολη διαδικασία» δήλωσε ένας από τους αμέτρητους πιστούς που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Reuters. Οι εκτιμήσεις των πρακτορείων στοιχημάτων δίνουν ως επικρατέστερο τον Ιταλό καρδινάλιο Άντζελο Σκόλα αλλά το τι έχει μεσολαβήσει μετά το «έξω όλοι» κάτω από τις τοιχογραφίες του Μικελάντζελο δεν το γνωρίζει κανείς. 


                       O JORGE MARIO BERGOGLIO ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ 
                                 ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ο Α΄


Ο Αργεντίνος Καρδινάλιος Jorge Mario Bergoglio εξελέγη Πάπας Ρώμης επιλέγοντας το όνομα Φραγκίσκος. Πρόκειται για τον πρώτο Λατινοαμερικανικής καταγωγής Ποντίφικα.

Δείτε το Video:



 






ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ!

Η συζήτηση χθες το πρωί στην τηλεόραση μπήκε κάποια στιγμή στο ζήτημα της ανεργίας. Παραδόξως, κανείς από τους συμμετέχοντες βουλευτές δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει καν ότι για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2008 - για πρώτη φορά δηλαδή μέσα στην τελευταία πενταετία- υπήρξε μια οριακή έστω μείωση του ποσοστού των ανέργων. Από τον Μάιο του 2009 μάλιστα, κάθε μήνα είχαμε αύξηση της ανεργίας, σε πολλές περιπτώσεις κατά δεκάδες χιλιάδες άτομα. Εντάξει, είναι πολύ λογικό να είμαστε επιφυλακτικοί. Ακόμα και στην κυβέρνηση αποφεύγουν να το σχολιάσουν. Και γιατί η μείωση ήταν πολύ μικρή - στα όρια του στατιστικού λάθους- αλλά και γιατί ένας μήνας δεν δημιουργεί τάση. Το πρόβλημά μας ωστόσο δεν είναι αν θα πανηγυρίσουμε, αλλά αν κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακάμψει η οικονομία. Και δεν το κάνουμε.

Οι συζητήσεις με την τρόικα για μία ακόμα φορά εξαντλούνται στο αν και πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα φύγουν και τι θα γίνει με τους «επίορκους». Και 15.000 να απολύονταν αύριο το πρωί όμως, το καθαρό «όφελος» δεν θα ξεπερνούσε το μισό δισεκατομμύριο. Τι θα γίνει με τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και κυρίως τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, που αποτελούν τροχοπέδη των επενδύσεων, ούτε κουβέντα. Πόσο σημαντικό είναι το θέμα; Αρκεί να θυμηθούμε ότι βασικό στοιχείο για την ανάκαμψη είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου - και μιλάμε για ποσά της τάξεως των 6 δισεκατομμυρίων. Μέχρι στιγμής ωστόσο έχει εξοφληθεί ένα μικρό μόνο μέρος τους, εξαιτίας κυρίως των καθυστερήσεων της διοίκησης.

Ο κρίσιμος παράγοντας για την ανάκαμψη βέβαια είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, οι τράπεζες όμως δεν δίνουν δάνεια. Κι ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από το δεύτερο Μνημόνιο, η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Κάποιοι σήμερα μπορεί και να έχουν μετανιώσει που δεν άφησαν την κυβέρνηση Παπαδήμου να την προχωρήσει. Μέχρι στιγμής, η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία οφείλεται ουσιαστικά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρώπη τον Δεκέμβριο και στο τέλος της αβεβαιότητας για τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Επέστρεψαν έτσι κάποιες καταθέσεις, μπορέσαμε να δανειστούμε φθηνότερα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Το θετικό κλίμα όμως θα εξανεμιστεί αν δεν ενισχυθεί από πραγματικές αλλαγές. Κι όσο και αν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με ορισμένες τράπεζες που πρέπει να ξεπεραστούν-, τελικά υπάρχει ένα θέμα προτεραιοτήτων. Και η πρώτη, αν όχι η μόνη προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάκαμψη. Εκεί και μόνο εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν ασφαλώς πλήγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες καθυστερήσεις η παραίτηση και η αντικατάσταση του προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ιδίως καθώς αυτή την εποχή είναι δύσκολο να βρεθούν στελέχη πρώτης γραμμής να πλαισιώσουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο οι αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν - το ότι δηλαδή λίγοι είναι διατεθειμένοι να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του πυρός διακινδυνεύοντας να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στα δικαστήρια. Είναι και η εικόνα που αποπνέει συνολικά η κυβέρνηση, από την οποία απουσιάζει κάθε αίσθηση συλλογικότητας και από κοινού συμμετοχής σε ένα σχέδιο εξυγίανσης της οικονομίας. Κάθε υπουργός και κάθε βουλευτής μοιάζει να έχει ως κύριο μέλημα να πάρει αποστάσεις και να φυλάει τα νώτα του. Λες και είναι υπόθεση ενός ατόμου η διάσωση της χώρας!


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι απώτερος στόχος της τρόικας είναι ο θαλάσσιος πλούτος στην κυπριακή ΑΟΖ και η άσκηση πίεσης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, διατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε ότι «εθελοτυφλούν, γιατί δεν θα το επιτύχουν». Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε «απαράδεκτη, σκληρή και εξουθενωτική» τη συμπεριφορά της τρόικας, σημειώνοντας ότι «αν η Ευρώπη εμμένει στον στραγγαλισμό της οικονομίας μας και δεν θα μπορούμε να ζούμε ικανοποιητικά, καλύτερα να φύγουμε από το ευρώ».

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει σειρά επαφών με στόχο τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το μνημόνιο. Παράλληλα, την Κυριακή ή τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Μ.Σαρρής θα μεταβεί στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Λόγω εργασιών για την επέκταση του Μετρό, ο σταθμός «Άγιος Αντώνιος» της Γραμμής 2 θα παραμείνει κλειστός την Τετάρτη από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Οι συρμοί θα τερματίζουν στο σταθμό «Σεπόλια».

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να δουν την πόρτα της εξόδου, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφεύγει να αναφερθεί σε αριθμητικά στοιχεία. «Δεν μπορείς να προδικάσεις ότι θα μου προκύψουν τόσοι επίορκοι που θα απομακρυνθούν χωρίς να εξετάσεις πριν μία μία τις υποθέσεις. Διαφορετικά κινδυνεύεις να αποδειχθείς αναξιόπιστος» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου.

Μετά την αναβολή του ραντεβού της τρόικας με τον πρωθυπουργό για σήμερα, Τετάρτη, στις 19:00, καθώς έως το παρά πέντε της προγραμματισμένης για χθες το απόγευμα συνάντησης παρέμεναν ανοιχτά μέτωπα, εντείνονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές τουλάχιστον στα περισσότερα ζητήματα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν προσδοκίες για ικανοποιητικές ρυθμίσεις σε ορισμένα θέματα, αλλά παράλληλα παραδέχονται ότι θα υπάρξουν και υποχωρήσεις σε άλλα ζητήματα. Σημεία τριβής παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, το χαράτσι της ΔΕΗ και η κινητικότητα στο Δημόσιο.

Αθλητισμός

Με σόου του σεληνιασμένου Μέσι (5', 39') στο πρώτο ημίχρονο και τέρμα του Βίγια στις αρχές δεύτερου σαρανταπενταλέπτου (55'), η Μπαρτσελόνα πέτυχε τη νίκη - πρόκριση στους «8» του Champions League κόντρα στη Μίλαν, ενώ ο Άλμπα έβαλε και το... κερασάκι στην τούρτα στις καθυστερήσεις (92') για το τελικό 4-0 ανατρέποντας το εις βάρος της 2-0 από τον πρώτο αγώνα του Μιλάνου. Μεγάλη νίκη - πρόκριση και για τη Γαλατάσαραϊ που επιβλήθηκε με 3-2 επί της Σάλκε μέσα στο Γκελζενκίρχεν και μετά το 1-1 στην Κωνσταντινούπολη, κατάφερε να αποκλείσει τους Γερμανούς μέσα στο «σπίτι» τους.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ, είναι κατηγορούμενος από τις δικαστικές αρχές της Βραζιλίας ως ύποπτος παράνομων πράξεων, που αφορούν στην οργάνωση ενός φιλικού αγώνα ανάμεσα στους «βερντεόρο» και την Πορτογαλία το 2008, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Folha de Sao Paulo».

«Γεμάτη» ήταν η σημερινή ημέρα στον ΠΑΟΚ μετά το διήμερο ρεπό, καθώς έπειτα από αρκετό καιρό, η ΠΑΕ υποδέχτηκε επισήμως τους ρεπόρτερ της ομάδας σε Media Day που πραγματοποιήθηκε στη πρωινή προπόνηση της ομάδας. Στη συνέχεια τελέστηκε η βράβευση του Κώστα Κατσουράνη για το «Best Goal» της 24ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, ενώ στους δημοσιογράφους μίλησαν οι Δημήτρης Σαλπιγγίδης και Γιώργος Δώνης εν όψει και του κυριακάτικου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τριετές συμβόλαιο ο Αποστολόπουλος.