26 Φεβρουαρίου, 2013

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ Ο ΚΟΥΡΔΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ


Είδηση βόμβα έρχεται από την Τουρκία, όπου πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν να κηρύσσει την κατάπαυση του πυρός τον επόμενο μήνα ώστε να προωθηθεί περαιτέρω ο ειρηνευτικός διάλογος. Ηταν γνωστό εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι ο Οτσαλάν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά για να βρεθεί η χρυσή τομή και να δοθεί ένα τέλος στην ένοπλη διαμάχη του PKK και της Τουρκίας που κρατάει ήδη τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK το σαββατοκύριακο συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Κούρδων πολιτικών στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, όπου κρατείται, και άφησε να εννοηθεί ότι η οργάνωση ενδέχεται να αποφυλακίσει τους Τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς αξιωματούχους που κρατάει ομήρους. Πολλές εφημερίδες της γειτονικής χώρας αναφέρονται και σε λεπτομέρειες ενός πιθανού χρονοδιαγράμματος που θα οδηγήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει κοστίσει τη ζωή πάνω από 40.000 ανθρώπων. Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πάντως, τονίζει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και τα πάντα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις του Οτσαλάν με τους Τούρκους.

Πάντως η εφημερίδα Radikal τονίζει ότι ο Οτσαλάν θα κηρύξει παύση πυρός στις 21 Μαρτίου, ημέρα της κουρδικής Πρωτοχρονιάς, ενώ η Milliyet γράφει ότι ο Κούρδος ηγέτης φέρεται να δήλωσε «Η υγεία μου είναι σε καλή κατάσταση, αλλά γερνάω. Θέλω να δω ειρήνη προτού πεθάνω». Με βάση τα όσα διαρρέονται, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακή αποχώρηση χιλιάδων Κούρδων ενόπλων από την Τουρκία, με την κυβέρνηση να προωθεί μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.





ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Τραγικό τέλος βρήκε ένας εργαζόμενος που τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν έπεσε κατά την εκτέλεση εργασίας αποξήλωσης μεταλλικής δοκού σε εγκαταστάσεις εταιρείας στο Κορωπί. Αυτοψία διενεργείται από κλιμάκιο επιθεωρητών του ΣΕΠΕ και τα αποτελέσματά της θα διαβιβασθούν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
  • Σε αναδιατυπώσεις των επίμαχων διατάξεων (άρθρα 62 και 83) που υποχρεώνουν τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ να αναψηλαφούν υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκφράσει ενστάσεις τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά και σε αναδιατυπώσεις άρθρων που προβλέπουν ελάφρυνση ποινών σε υποθέσεις ναρκωτικών, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο εισηγητής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι ακόμα και έτσι το κόμμα δεν θα τα ψηφίσει.
  • Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας 12 υπουργείων βρίσκεται η Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που περιλαμβάνει 80 προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις και οργανωτικές αλλαγές στις υπηρεσίες χωρίς (ή με χαμηλό) δημοσιονομικό κόστος. Διαβάστε όλη την έκθεση.
  • Tην ανάκτηση 9,2 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα ζήτησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κονδύλια της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ που καταβλήθηκαν, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Κόσμος

  • Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την εγκατάλειψη τον καθηκόντων του την Πέμπτη. Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος ΙΣτ' και δεν θα επιστρέψει στο Γιόζεφ Ράτσινγκερ.
  • Νέος κύκλος πολιτικής έντασης ανοίγει στην Αίγυπτο μετά την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για τον Απρίλιο από τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τις εκλογές, επικαλούμενος έλλειψη πολιτικών εγγυήσεων ότι η διαδικασία θα είναι διάφανη.
  • Μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας βρίσκεται η Ιταλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα-σοκ που οδηγεί σε ένα «παράλυτο» Κοινοβούλιο και προκαλεί ρίγη σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες. Όλες οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις από την μετεκλογική Ιταλία Αφιέρωμα του sansimera.gr. Οι φόβοι και τα μηνύματα της Ευρώπης, η αντίδραση των αγορών, ο ιταλικός και διεθνής Τύπος.
  • Δέκα εννέα τουρίστες, ανάμεσά τους βρετανοί και γάλλοι υπήκοοι, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν σημειώθηκε έκρηξη στο αερόστατο που τους μετέφερε πάνω από το Λούξορ. Το αερόστατο τυλίχτηκε στις φλόγες και εξερράγη, ενώ πετούσε σε ύψος 300 μέτρων πάνω από το έδαφος, κι εν συνεχεία συνετρίβη. Δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο χειριστής του αερόστατου, διασώθηκαν. Τοπικός κυβερνήτης απαγόρευσε την πτήση αερόστατων στο Λούξορ, μετά το δυστύχημα.
Οικονομία

  • Με πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την Τρίτη με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά πιο ψύχραιμα σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο θέμα της Ιταλίας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 991,56 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,38%.
  • Αποζημιώσεις ύψους 12,1 εκατ. ευρώ την Πέμπτη από τον ΕΛΓΑ σε 10.523 δικαιούχους αγρότες για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο.
  • Εντολές στους προϊσταμένους των Εφοριών να καταθέτουν αιτήσεις ποινικής δίωξης κατά οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 5.000 ευρώ, πριν παρέλθει η περίοδος παραγραφής του αδικήματος, έδωσε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ.Θεοχάρης.
Αθλητισμός

  • Την πρώτη συνέντευξη του Μίτσελ ως προπονητή του Ολυμπιακού φιλοξενεί το σημερινό φύλλο της Marca, καθώς απεσταλμένοι της Ισπανικής εφημερίδας, επισκέφθηκαν τον προπονητή των «ερυθρόλευκων» στο σπίτι του στην Αθήνα και συνομίλησαν μαζί του για την καινούργια εμπειρία που ζει εδώ και λίγες εβδομάδες στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Ο νέος προπονητής της ομάδας μίλησε για την απόφασή του να αναλάβει και ανέλυσε τον κύριο στόχο του που δεν είναι άλλος από το «να γίνουμε μεγάλοι στην Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε: «Το κλαμπ δεν θέλει μονάχα το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, θέλει να έχει καλύτερη παρουσία στην Ευρώπη».
  • Συνάντηση με τους Σαλπιγγίδη, Αθανασιάδη, Έτο και Φωτάκη είχε ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος πρότεινε στους παίκτες της ομάδας να εξοφληθούν άμεσα και με μετρητά για τα οφειλόμενα από την προηγούμενη χρονιά, υπό τον όρο να γίνει... κούρεμα 20% στα ποσά αυτά. Θλάση ο Κατσικάς.
  • Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε την Τρίτη ο Χαμπίμπ Σο, ο οποίος είχε ενοχλήσεις στον έσω πλάγιο, ωστόσο την Πέμπτη αναμένεται να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης. Αποφόρτιση έκανε ο Βιτόλο αλλά θα είναι κανονικά στη διάθεση του Φάμπρι.




ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΝΕΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ;

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αψηφά την διεθνή κοινότητα και να προβαίνει σε επίδειξη ισχύος, καθώς βρίσκεται πλέον στα στάδια προετοιμασίας για την πραγματοποίηση δοκιμαστικής εκτόξευσης νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσης εμβέλειας. Η νέα αυτή κίνηση αναμένεται να εντείνει ακόμη περισσότερο το πολεμικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, έπειτα και από την πρόσφατη υπόγεια πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Οι δοκιμαστικές προετοιμασίες για την εκτόξευση φορητού βαλλιστικού πυραύλου μέσης εμβέλειας από την βάση Musudan στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, εντοπίστηκαν πρόσφατα από τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α.

Οι κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην απομακρυσμένη βάση πυραύλων οδηγούν προς το συμπέρασμα ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι ετοιμασίες για την παροχή καυσίμου για τον φορητό πύραυλο, ο οποίος ταξινομήθηκε ως βαλλιστικός πύραυλος μέσης εμβέλειας (IRBM) σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που είναι εξοικειωμένοι με εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε «με επιτυχία» υπόγεια πυρηνική δοκιμή στις 12 Φεβρουαρίου, προκαλώντας την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας. Η πολύ πρόσφατη αυτή ενέργεια, αποτέλεσε την τρίτη συνολικά πυρηνική δοκιμή των βορειοκορεατών από το 2006 εγείροντας έντονο προβληματισμό στις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναφορικά με την ενδεχόμενη ικανότητα κατασκευής πυρηνικής κεφαλής που θα έχει την δυνατότητα να «ενσωματωθεί» σε βαλλιστικό πύραυλο.




ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ UAV

Ένα Mη Eπανδρωμένο Aεροσκάφος (UAV) καταρρίφθηκε στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στο Ιράν. Όπως μετέδωσαν ιρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ο ταξίαρχος Hamid Serhalili, ένας από τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, ανακοίνωσε ότι κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ξένης χώρας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης "Προφήτης 8" που πραγματοποιείται στη νοτιοανατολική περιοχή του Ιράν της χώρας. Ο Ιρανός ταξίαρχος σχετικά με το θέμα δήλωσε τα παρακάτω:

«Στη διάρκεια της άσκησης τα ηλεκτρονικά μας συστήματα μάχης εντόπισαν σήμα ξένων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Οι δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, κατάφεραν την προσγείωση ενός αεροσκάφους στον χώρο της άσκησης, χωρίς καμία ζημιά». Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί λεπτομερής πληροφορία για το σε ποια χώρα ανήκει το αεροσκάφος. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σκοπός της άσκησης που ξεκίνησε την Κυριακή και θα συνεχιστεί τρεις ημέρες στην επαρχία Κιρμάν, είναι η αύξηση της ετοιμότητας των στρατευμάτων και η δοκιμή του τελευταίου στρατιωτικού εξοπλισμού των Φρουρών της Επανάστασης.

Και άλλες φορές οι ιρανοί έχουν καταρρίψει UAV's - μάλιστα σε ένα αμερικανικό έχουν δείξει και το σκαρί του.



ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΝΙΚΟΥ ΟΡΝΕΡΑΚΗ : MOSSAD, MI6 & CIA ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Tην ισραηλινή Mossad, την βρετανική ΜΙ6 και την αμερικανική CIA φωτογραφίζει το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη, αναφορικά με την διερεύνηση των στοιχείων που έχουν βρεθεί για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το 2008. Το σχέδιο θα εκτελείτο από Έλληνες θα ετίθετο σε εφαρμογή λίγες ημέρες μετά από το τυχαίο μπλοκάρισμά τους από την ρωσική επιχειρησιακή ομάδα η οποία είχε αφιχθεί στην Ελλάδα για να εξασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών Πούτιν-Καραμανλή-Προχόροφ για την επικείμενη ενεργειακή συμφωνία, αλλά και την προμήθεια των ΤΟΜΑ ΒMP-3HEL.

Το ίδιο έγγραφο της ΕΥΠ, περιλαμβάνει εκτιμήσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες «η σημερινή γενιά τρομοκρατών είναι ελεγχόμενη από τις Δυτικές Υπηρεσίες». Γίνεται ειδική αναφορά στην ομάδα παρακολούθησης του πρώην πρωθυπουργού και εκτιμάται ότι ανερχόταν σε 20 άτομα, με την επισήμανση ότι «δεν ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο», ενώ σε μια περίπτωση παρακολούθησης διαπιστώθηκε η παρουσία και δύο ακόμη νέων ατόμων, «που ήταν μάλλον Βρετανοί».

Στο όχημα που εγκατέλειψε αυτή η ομάδα και στη συνέχεια ερευνήθηκε από τους Ρώσους πράκτορες, σύμφωνα πάντα με έγγραφο της ΕΥΠ, βρέθηκαν στοιχεία που αφορούν στην καταγραφή της διαδρομής που ακολουθούσε στη μετακίνησή του ο πρώην πρωθυπουργός, η οποία διαδρομή παραδόξως ήταν σχεδόν πάντα η … ίδια μέσω της Αττικής Οδού, χάρτες, κιάλια νυχτερινής παρατήρησης, εκρηκτική ύλη C-4, όπλα TOKAREV και KALASNIKOF, υλικά καμουφλάζ, υλικά μακιγιάζ, συστήματα επικοινωνίας συγχρονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και άλλα υλικά.

Στα σημειώματα υπήρχαν δύο ημερομηνίες σημειωμένες τις αμέσως επόμενες ημέρες αφ’ ότου η ρωσική ομάδα αντιπαρακολούθησης, εντόπισε τους υποψήφιους δολοφόνους να παρακολουθούν τον πρωθυπουργικό κομβόϊ και άρχισε μια καταδίωξη θανάτου στους δρόμους των Μεσογείων από δύο αυτοκίνητα με πράκτορες των FSB και GRU.

Κάποια στιγμή έσπρωξαν τους πράκτορες σε ένα δρομάκι και με τα όπλα στα χέρια κατέβηκαν, αλλά διαπιστώθηκε ότι είχαν εγκαταλείψει το σημείο με ένα εφεδρικό αυτοκίνητο, αφήνοντας πίσω το σύνολο του υλικού τους. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν για εξέταση στα Κεντρικά της Μόσχας και με βάση τις αναλύσεις που έγιναν, οι ρωσικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ότι υπήρχε «οργανωμένο σχέδιο παρακολούθησης του Στόχου (Κ. Καραμανλής) το οποίο οργανώθηκε από Δυτικές Υπηρεσίες με τη συμμετοχή και της ομόλογης Υπηρεσίας του Ισραήλ. Το εν λόγω σχέδιο υλοποιήθηκε κυρίως από Ελληνες. Ο αντικειμενικός σκοπός του ήταν η πραγματοποίηση επίθεσης σε βάρος του Στόχου, με ειδικότερο σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».




ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1936: Ο Φερδινάνδος Πόρσε παρουσιάζει το πρώτο «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστό τοις πάσι ως Volkswagen.

1983: Το άλμπουμ “Thriller” του Michael Jackson σκαρφαλώνει στο Νο.1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, όπου και θα παραμένει στην κορυφή για 37 συναπτές εβδομάδες.

Γεννήσεις

1802: Victor Hugo, Γάλλος συγγραφέας.

1829: Levi Strauss, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης που εφηύρε τα παντελόνια jeans. Εξ ου και η πασίγνωστη εταιρεία ενδυμάτων “Levi’s”.

Θάνατοι

1883: Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα που χρημάτισε 10 φορές πρωθυπουργός της χώρας.

2003: Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.