26 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΝΕΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ;

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αψηφά την διεθνή κοινότητα και να προβαίνει σε επίδειξη ισχύος, καθώς βρίσκεται πλέον στα στάδια προετοιμασίας για την πραγματοποίηση δοκιμαστικής εκτόξευσης νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσης εμβέλειας. Η νέα αυτή κίνηση αναμένεται να εντείνει ακόμη περισσότερο το πολεμικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, έπειτα και από την πρόσφατη υπόγεια πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Οι δοκιμαστικές προετοιμασίες για την εκτόξευση φορητού βαλλιστικού πυραύλου μέσης εμβέλειας από την βάση Musudan στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, εντοπίστηκαν πρόσφατα από τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α.

Οι κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην απομακρυσμένη βάση πυραύλων οδηγούν προς το συμπέρασμα ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι ετοιμασίες για την παροχή καυσίμου για τον φορητό πύραυλο, ο οποίος ταξινομήθηκε ως βαλλιστικός πύραυλος μέσης εμβέλειας (IRBM) σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που είναι εξοικειωμένοι με εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε «με επιτυχία» υπόγεια πυρηνική δοκιμή στις 12 Φεβρουαρίου, προκαλώντας την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας. Η πολύ πρόσφατη αυτή ενέργεια, αποτέλεσε την τρίτη συνολικά πυρηνική δοκιμή των βορειοκορεατών από το 2006 εγείροντας έντονο προβληματισμό στις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναφορικά με την ενδεχόμενη ικανότητα κατασκευής πυρηνικής κεφαλής που θα έχει την δυνατότητα να «ενσωματωθεί» σε βαλλιστικό πύραυλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: