07 Δεκεμβρίου, 2013

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Μία πληρέστερη εικόνα της προσωπικότητας του Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα, που η δράση του ευεργέτησε τη νεότερη ιστορία του τόπου, επιχείρησαν να συνθέσουν οι συμμετέχοντες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολεμικό Μουσείο. Αφορμή για το γεγονός στάθηκε η συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του «Μαύρου Καβαλάρη», τον οποίο τίμησε σύσσωμη η κοινότητα των συμπατριωτών του Καρδιτσιωτών.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος παρά την κούραση μετά το προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη της Τήνου και το πολύωρο ταξίδι του από τις Κυκλάδες, θέλησε να δώσει το παρών στην εκδήλωση μνήμης «για τον άνδρα που χάρισε την αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό».

Για τη ζωή και το έργο του πολιτικού και στρατιωτικού Νικόλαου Πλαστήρα μίλησαν ο πρώην Υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος και ο Υποστράτηγος ε.α-Δρ. Πολιτικών Επιστημών Ιωάννης Παρίσης.  Στη συζήτηση παρενέβησαν ο γιος του Υπασπιστή Παπαμαντέλου του Νικ. Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Παπαμαντέλλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, κ. Αντώνιος Οραήλογλου.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση ειδικού video, το οποίο επιμελήθηκε το Τμήμα Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, με ιστορικά ντοκουμέντα από τη ζωή του Πλαστήρα και τη δράση του κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε ειδικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου στήθηκε ειδική έκθεση με τα προσωπικά αντικείμενα, καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εποχή του Πλαστήρα, που μεταφέρθηκαν για το γεγονός από το Δημοτικό & Λαογραφικό Μουσείο Καρδίτσας, το Μουσείο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας», αλλά και από ιδιωτικά φωτογραφικά αρχεία.

Εκτός από τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Κων/νος Παπαλός και ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Τσιαντής.

Αύριο Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το πρωί στις 10.30 π.μ, η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση του Συλλόγου των απανταχού Καρδιτσιωτών στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: