02 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ύστερα από μια ολονύκτια διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων των εσωκομματικών εκλογών στο Δημοκρατικό Κόμμα ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναδείχτηκε νέος πρόεδρος με μικρή διαφορά από τον ανθυποψήφιο του, τέως πρόεδρο Μάριο Καρογιάν. Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο -αναγνωρίζοντας την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση- τόνισε: «Η κυβέρνηση δεν θα πέσει· αν είναι να πέσει, προτιμώ να πέσει μαχόμενη». Παράλληλα, ο Κυρ.Μητσοτάκης απάντησε στον υπουργό Οικονομικών για το θέμα της φορολόγησης των Ελλήνων, λέγοντας ότι οι πολίτες είναι κακοφορολογημένοι.

Στην 13η εβδομάδα εισέρχεται η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, ωστόσο στο μέτωπο των απεργών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φαίνεται να έχει δημιουργηθεί βαθύ ρήγμα. Μέλη του ΔΣ του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ καλούν σε Γενική Συνέλευση σήμερα, Δευτέρα, απόφαση που ωστόσο δεν αναγνωρίζουν άλλα μέλη του ΔΣ, επικαλούμενα την ήδη υπάρχουσα απόφαση για απεργία έως την Τρίτη και για το λόγο αυτό καλούν σε περιφρούρηση της απεργίας.

Νεκρή ανέσυραν τα συνεργεία της Πυροσβεστικής μία 55χρονη στο Άργος κατά την άντληση υδάτων από υπόγειο. Εκτεταμένες πλημμύρες στο Άργος και στην Κυπαρισσία, διακοπές ρεύματος και σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Παράλυτο κράτος καταγγέλλει ο δήμαρχος Άργους Μια 13χρονη έχασε τη ζωή της στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατός της προήλθε από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. Κατά τις πληροφορίες, η 13χρονη ζούσε μαζί με την 54χρονη άνεργη μητέρα της σε σπίτι που δεν είχε ρεύμα και χρησιμοποιούσαν το μαγκάλι για θέρμανση.

Κόσμος

Με νέα επεισόδια να ξεσπούν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην Μπανγκόκ, η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησής της, λέγοντας πως αφήνει ανοικτή την πόρτα του διαλόγου αλλά τονίζοντας πως τα αιτήματα των κινητοποιήσεων αντιβαίνουν στο Σύνταγμα. Κλειστές δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία στην πρωτεύουσα, προσωρινό λουκέτο και στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Μπανγκόκ.

Μεταξύ της ενδεχομένως υψηλής ταχύτητας, του μηχανικού προβλήματος ή του ανθρώπινου λάθους ψάχνουν οι αρχές της Νέας Υόρκης τα αίτια του εκτροχιασμού συρμού του προαστικού, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα και οδήγησε στον τραυματισμό δεκάδων, αρκετών σοβαρά. Οι μαρτυρίες από την στιγμή του δυστυχήματος είναι εφιαλτικές, ενώ λίγο έλειψε ο απολογισμός να γίνει πολύ υψηλότερος με το πρώτο βαγόνι να κρέμεται λίγο πριν το νερό και τα μισά βαγόνια μετά βίας να μένουν στις γραμμές.

Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρων των δημοτικών εκλογών στις βόρειες επαρχίες του Κοσόβου, με το δήμο της Μιτρόβιτσα -τον μεγαλύτερο εκείνων με πλειονότητα Σέρβων- να πηγαίνει σε «σκληροπυρηνικό» Σέρβο που διαμήνυσε, ήδη μετά το κλείσιμο της κάλπης, πως «κοινός στόχος είναι να μείνει το Κόσοβο στη Σερβία». Οι δημοτικές κάλπες στους σερβικούς δήμους του ανεξάρτητου Κοσόβου είναι μέρος της συμφωνίας Πρίστινας-Βελιγραδίου για εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Μία ακόμη σορός βρέθηκε στο σημείο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο της αστυνομίας σε παμπ της Γλασκώβης, στη Σκωτία, ανεβάζοντας έτσι στους εννέα τους νεκρούς του δυστυχήματος. Δεν αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί, ενώ τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν υπό διερεύνηση. Αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα επί προτάσεων για την απαγόρευση του γάμου των ομοφυλόφιλων διεξήχθη την Κυριακή στην Κροατία. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το 64,84% των ψηφοφόρων απάντησε «Ναι» στο ερώτημα του εάν ο γάμος θα πρέπει να ορίζεται από το Σύνταγμα ως «η ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα».

Οικονομία

Διαψεύδουν πηγές της Κομισιόν ότι κατά την πρόσφατη τεχνική διαβούλευση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό τέθηκε εκ μέρους της τρόικας θέμα χορήγησης συντάξεων βάσει εισοδήματος. Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδια στελέχη, στην εν λόγω συνάντηση εκφράσθηκαν κάποιες προσωπικές απόψεις από την πλευρά των συμβούλων του ΔΝΤ, οι οποίες βασίζονταν σε τεχνογνωσία μοντέλων που υιοθετούνται σε άλλες χώρες, και σε καμία περίπτωση δεν προτάθηκε η υιοθέτησή τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει σήμερα το 24ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας. Αύριο Τρίτη στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα έρευνας του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σχετικώς με τη δραστηριότητα των ελληνικών κυβερνήσεων την περίοδο Νοεμβρίου 2010 - Νοεμβρίου 2013, καθώς και το μεταρρυθμιστικό τους έργο.

Αθλητισμός

Με...συνοπτικές διαδικασίες η Παρί Σεν Ζερμέν «καθάρισε» τη Λιόν στο «Παρκ ντε Πρενς», με 4-0, και διατήρησε τη διαφορά των 4 βαθμών από τη δεύτερη Λιλ στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του Championnat. Δύο γκολ πέτυχε ο Ιμπραΐμοβιτς και από ένα οι Καβάνι και Τιάγκο Σίλβα που σκόραρε για πρώτη φορά φέτος.

Στην χώρα των Βάσκων σταμάτησε το αήττητο σερί της Μπαρτσελόνα στην Primera Division. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε το' πε και το' κανε, αφού η Αθλέτικ Μπιλμπάο υποχρέωσε τους Καταλανούς στην πρώτη εφετινή ήττα τους (1-0) μετά από 15 αγωνιστικές (μέχρι το βράδυ της Κυριακής οι Μπλαουγκράνα είχαν 13 νίκες και μία ισοπαλία) κι έδωσε νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, καθώς οι δύο ομάδες της Μαδρίτης, η Ατλέτικο και η Ρεάλ, μπήκαν για τα καλά ξανά στο παιχνίδι του τίτλου.

Βαρύ διάστρεμμα στην αριστερή ποδοκνημική είναι η ιατρική γνωμάτευση για τον Μανιάτη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού τραυματίστηκε το βράδυ της Κυριακής στη διάρκεια του αγώνα με τον Εργοτέλη στο Καραϊσκάκη και αναμένεται να απουσιάσει από τα γήπεδα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, προσθέτοντας μία ακόμα απώλεια για τον Μίτσελ.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1901: Η Gillette κατοχυρώνει την πρώτη ξυριστική λεπίδα μίας χρήσης.

1979: Ο Νίκος Γκάλης ντεμπουτάρει στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ και σημειώνει με τη φανέλα του Άρη 30 πόντους σε αγώνα με αντίπαλο τον Ηρακλή.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1923: Μαρία Κάλλας, η απόλυτη ντίβα της όπερας.

1944: Διονύσης Σαββόπουλος, Έλληνας τραγουδοποιός.

1946: Giovanni Versace, διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1814: Μαρκήσιος ντε Σαντ, Γάλλος αριστοκράτης και συγγραφέας βιβλίων που εκείνη την εποχή είχαν χαρακτηριστεί πορνογραφικά. Από το όνομα προήλθε ο όρος «σαδισμός».

1980: Ρόζα Εσκενάζυ, Ελληνοεβραία ρεμπέτισσα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: