17 Νοεμβρίου, 2013

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ…..


Αφορμή για τις σκέψεις αυτές, στάθηκε ένα e-mail που έλαβα πριν λίγες ημέρες από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μου το έστειλε ένας φίλος και σκέφθηκα πως θα μπορούσα να το μοιραστώ μαζί σας . Είναι περισσότερο επίκαιρο τώρα και θα καταλάβετε γιατί. Το ηλεκτρονικό μήνυμα είχε τίτλο: ‘’Τάδε έφη Ιωάννης Καποδίστριας’’.Αναφέρεται στον μεγάλο και ανεπανάληπτο πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος μετά από τα 400 χρόνια σκλαβιάς, έναν Κυβερνήτη που θυσίασε τα πάντα ακόμα και την ίδια του την ζωή για τούτη την Πατρίδα.

Είναι γνωστό σε όλους – τουλάχιστον αυτούς που γνωρίζουν τον Καποδίστρια μέσα από τα κείμενα που έχουν γραφεί για αυτόν και όχι από το σχέδιο συνένωσης Δήμων και Κοινοτήτων  πως ο Μεγάλος αυτός Έλληνας δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Έθνους στις 9 Οκτωβρίου 1831 από την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων, την ώρα που πήγαινε να παρακολουθήσει τον Όρθρο στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο. Το ένα βόλι τον βρήκε κατευθείαν στην καρδιά που σταμάτησε να κτυπά για την Ελλάδα και το άλλο είναι ακόμα καρφωμένο δίπλα στην πόρτα του Ναού….

Το e-mail παρουσίαζε ένα πορτρέτο του υπέροχου αυτού Έλληνα από την Κέρκυρα και από κάτω είχε τα λόγια του Κυβερνήτου προς την Δ’ Εθνοσυνέλευση. Τα μεταφέρω αυτούσια: «Ελπίζω ότι όσοι εξ’ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μέθ’ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματος των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…».

«….Εφ΄ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματα μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού, τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν». Και το e-mail τελειώνει με την φράση: ΦΥΣΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ! Σήμερα, ειδικά σήμερα, ο Μεγάλος αυτός Έλληνας γίνεται ακόμα περισσότερο επίκαιρος όταν ακούμε τους σημερινούς πολιτικούς μας να ρίχνουν τους λίθους του αναθέματος ο ένας στον άλλο για την διακυβέρνηση της χώρας, σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης που μαστίζει και την Ελλάδα. Περικοπές σε μισθούς έγιναν και ίσως να γίνουν και άλλοι.

Το θέμα είναι η νοοτροπία του σημερινού πολιτικού που απέχει παρασάγγας από αυτήν του Ιωάννη Καποδίστρια…. Ασφαλώς και η Εκκλησία που είναι ο ίδιος ο λαός θα συνδράμει, όπως όλοι για να βγούμε επιτέλους κάποτε από αυτήν την κρίση. Όμως θα υπάρξει ποτέ ξανά πολιτικός Ηγέτης που να μπει φτωχός στην πολιτική – γιατί ο Καποδίστριας παραιτούμενος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσαρικής Αυλής για να αναλάβει καθήκοντα Κυβερνήτου στην Ελλάδα πρώτα ξεπούλησε ότι είχε και δεν είχε και τα έστειλε στον αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους - και να εξέλθει πάμπτωχος;

Η σεμνή μορφή του υπέροχου αυτού Έλληνα έρχεται στην μνήμη μας σήμερα να μας θυμίσει πολλά… Να μιλήσει στον καθένα ξεχωριστά. Γιατί ο Ιωάννης Καποδίστριας αποτελεί μόνιμο παράδειγμα αγνού Πατριώτη που ξεψύχησε με την ελπίδα να συνεχίσει να ζει η Φυλή. Και επειδή πολλοί θα πουν πως και η Εκκλησία θα πρέπει να «βάλλει πλάτη» φράση που ακούμε συνέχεια αυτές τις ημέρες, ναι ασφαλώς θα το κάνει. Και το έκανε και θα το κάνει. Και πάντα η Εκκλησία θα «βάζει πλάτη» για αυτόν τον τόπο.

Πότε όμως θα υπάρξουν μιμητές εκείνου που γνωρίζοντας τις τραγικές καταστάσεις που βίωνε τότε η Ελλάδα, θα αποφασίσουν πως ο δρόμος της πολιτικής ζωής δεν έχει να κάνει με την καριέρα αλλά με την προσφορά και την θυσία. Και αυτή η θυσία δεν φάνηκε ακόμα από πλευράς των ηγετών μας.

Το να φορολογηθεί η Εκκλησία δεν σημαίνει κάτι την στιγμή που το σημερινό κυβερνητικό κόμμα, με άλλη σύνθεση και για προεκλογικούς καθαρά λόγους είχε καταργήσει την φορολογία του 35% από την Εκκλησία λίγο πριν τις εκλογές του 2004.

Τελικά η εποχή δεν αλλάζει…. Τα πρόσωπα αλλάζουν και η νοοτροπία τους. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Μεγάλος Έλληνας, ο σπουδαίος Πολιτικός, ο βαθύτατα θρησκευόμενος Χριστιανός, ο μεγάλος οραματιστής της συνέχειας της Φυλής θα παραμένει για πάντα: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ…

Τέλος τα περί αγιοποιήσεως του μεγάλου ανδρός  Καποδίστρια που ζητά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος στην τελευταία Ιερά Σύνοδο, θα πρέπει να γνωρίζει ως παλιός Ιεράρχης πως, Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη για Αγιοποιήσεις εκδίδει μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο τη αιτήσει της Ι.ΣτΙ της Εκκλησίας της Ελλάδος και όχι η Ιερά Σύνοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: