29 Οκτωβρίου, 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ''ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ''

 

Τα εγκαίνια του - Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών - της ΜΚΟ "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" τελέστηκαν σήμερα, Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013 στο Μοσχάτο. Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Στα εγκαίνια την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο αλλά και όσους βοήθησαν για το έργο αυτό. "Όταν υπάρχει συνεργασία τότε μπορούν να γίνουν πολλά καλά πράγματα που βοηθούν τον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα αυτή η συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής χαρακτήρισε ως ένα συγκλονιστικό γεγονός τα σημερινά εγκαίνια, ενώ δεν μίλησε για την σχέση που έχει ο ίδιος με την πόλη του Μοσχάτου. Ο Διευθυντής της ΜΚΟ "Αποστολή" κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Τον Φεβρουάριο του 2008 στον ενθρονιστήριο λόγου του ο νέος τότε  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος είχε μεταξύ άλλων αναφέρει περιγραφικά: «Πρώτο σημείο, που κατέκαιε πάντοτε και συνεχίζει να κατακαίει την καρδιά μου, είναι η μέριμνα για τα νιάτα του τόπου μας. Για τα παιδιά μας, που αισθάνονται συνεχώς προδομένα από την ασυνέπεια έργων και λόγων· που ασφυκτιούν από έλλειψη πνευματικού οξυγόνου· που γίνονται έρμαια της ιδιοτέλειας ημών των μεγαλυτέρων· που πεινούν για αλήθεια και ζωή και διψούν για όραμα και ελπίδα. Σε αυτούς τους νέους και τις νέες θέλω να απευθυνθώ άμεσα και προσωπικά.

Παιδιά μου, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σας περιμένω να έρθετε στην Εκκλησία χωρίς προϋποθέσεις, προκαταλήψεις και προδιαγραφές. Σας διαβεβαιώνω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία είναι το σπίτι σας  η πατρική σας εστία. Δεν χρειαζόσαστε διαμεσολαβητές και ειδικές προσκλήσεις. Αρκεί να στρέψετε τα βήματα σας προς τα εκεί».

Μακαριώτατε στα πλαίσια αυτής της υπόσχεσης, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, που εσείς ιδρύσατε, ανέλαβε να υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις, που σκοπό έχουν, αφ’ ενός μεν να βοηθήσουν οικονομικά και να διευκολύνουν τις οικογένειες από τα βάρη της κρίσης, αφ’ ετέρου δε να οδηγήσουν σε μια διαδικασία εκπαίδευσης."

Επίσης πρόσθεσε: "Στόχος ακόμη είναι τα παιδιά να ζουν όσο καλύτερα γίνεται με τις οικογένειες τους  για αυτό φιλοδοξία μας είναι η δράση αυτή να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει τη Μητέρα και τον Πατέρα. Αυτό το όραμα και αυτός ο τρόπος εφαρμογής του, δεν αποτελεί έμπνευση της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ αυτής καθ’ εαυτής, αλλά όραμα του ιδρυτού της, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, τον οποίο και από της θέσεως αυτής ευχαριστώ από καρδιάς."

"Τον ευχαριστώ όχι μόνο για την παρουσία του εδώ, την τέλεση των εγκαινίων και την ευλογία, που η παρουσία του αποπνέει σε όλους εμάς, αλλά και διότι με το παράδειγμα του αποτελεί πηγή συνεχούς έμπνευσης για τον Οργανισμό, τη διεύθυνση και τους εργαζομένους σε αυτόν, διότι στέκεται δίπλα μας με πατρική αγάπη διότι αφουκράζεται με τους παλμούς της κοινωνίας, αισθάνεται τις ανάγκες της και ανταποκρίνεται σε αυτές", συνέχισε ο κ. Δήμτσας.

Αναφερόμενος στον Δήμαρχο Μοσχάτου ο κ. Δήμτσας τόνισε: ''Η προσπάθεια αυτή, που η Εκκλησία υλοποιεί, δεν θα είχε την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα χωρίς τη συνδρομή του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.  Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον Δήμαρχο της πόλης κ. Ανδρέα Ευθυμίου για την παραχώρηση του κτηρίου, το οποίο στεγάζει το παρόν Κέντρο. Η συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σεβασμό πάντοτε στους διακριτούς ρόλους τους, αλλά και στην παράδοση της βυζαντινής συναλληλίας και συνεργασίας, μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και να αποτελέσει απάντηση στις ανάγκες και στις προκλήσεις του σήμερα."

Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε και σημαντική συμβολή της ομογένειας, τονίζοντας ότι " Η σημερινή οικονομική κρίση, όμως, ανέδειξε και μια άλλη πτυχή της δύναμης και της δυναμικότητας του Ελληνισμού, της συνοχής και της εμβέλειας, που τον διακρίνει εντός και εκτός των φυσικών ορίων του Ελληνικού κράτους, ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσεως και δοκιμασίας. Ανέδειξε την Ομογένεια μας, την Ομογένεια και όχι μόνο, αλλά την Ομογένεια και την Εκκλησία Της, όπως Αυτή εκφράζεται από το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις επιμέρους εκκλησιαστικές Επαρχίες Του.  Από την αρχή της κρίσης, η Ελληνική Διασπορά και η Εκκλησία Της ήλθε αρωγός στη Μητέρα Πατρίδα. Πολλά και πολλούς θα μπορούσα να αναφέρω δημοσίως και να ευχαριστήσω από της θέσεως αυτής. Ό,τι και να έλεγα δεν θα ήταν υπερβολή, ό,τι και να παρέλειπα θα ήταν προφανής αδικία."

Σε άλλο σημείο ο Διευθυντής της ΜΚΟ "Αποστολή" ευχαρίστησε όσους έχουν συμβάλει στο έργο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: ''Τρία πρόσωπα, όμως, οφείλω να ευχαριστήσω. Ας μου επιτρέψει ο παριστάμενος Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος να αναφερθώ στα Πρόσωπα αυτά ιεραρχικά. Διότι, όπως λέει ο Απόστολος, «πάντα ευσχημόνως και κατά τάξιν γινέσθω».  Τα πρόσωπα αυτά είναι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος είχε την ευαρέσκεια και τη καλωσύνη να με δεχθεί στο Γραφείο Του, στο μαρτυρικό Φανάρι μας, να με ευλογήσει, να με ενισχύσει. Το δεύτερο Πρόσωπο της Διασποράς και της Ομογένειας, που θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια, πάλιν και πολλάκις, δεν είναι άλλο από τον παριστάμενο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Από την αρχή της κρίσεως, ο Σεβασμιώτατος υπήρξε συμπαραστάτης και αρωγός. Κινητοποίησε με εξαιρετική ταχύτητα και πρωτοφανή αποτελεσματικότητα την Ομογένεια της Αμερικής, ανταποκρίθηκε με πατρική αγάπη και φροντίδα στα διάφορά αιτήματά μας, μας περιέβαλε με εμπιστοσύνη και πίστη, άνοιξε τις πόρτες του Γραφείου του και της καρδιάς Του για την Ελλάδα, την Εκκλησία Της, τον Λαό Της, μη φειδόμενος κόπου και χρόνου. Η παρουσία Του εδώ και η τέλεση των εγκαινίων από κοινού με τον Μακαριώτατο Προκαθήμενό Μας αποτελεί ένδειξη της ευχαριστίας, της ευγνωμοσύνης και της τιμής, που η Αρχιεπισκοπή και η ΑΠΟΣΤΟΛΗ αποδίδουν στον μεγάλο αυτό Ιεράρχη της Διασποράς μας, για την αρωγή Του προς τον Οργανισμό μας. Η τρίτη ιδιαίτερη ευχαριστία μου ανήκει σε μια μοναστική αδελφότητα του Αγίου Όρους. Την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου που εδώ και δυόμιση χρόνια κάθε μήνα ανελλιπώς βοηθά να σιτίζονται χιλιάδες οικογένειες."

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δήμτσας τόνισε: ''Θα αποτελούσε ασυγχώρητη παράλειψη και αδικία να μην ευχαριστήσω δημόσια τους συνεργάτες μου, αλλά και όλους τους αφανείς, τους κατά καιρούς γνωστούς και αγνώστους συμπαραστάτες και αρωγούς μας, αλλά και τα παιδιά, που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Κέντρου και τους γονείς τους. Προσβλέπουμε σε μια αγαστή και επιτυχημένη συνεργασία προς όφελος κυρίως και πρωτίστων των ίδιων των παιδιών και της κοινωνίας μας. Ως ΑΠΟΣΤΟΛΗ είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στην μαθησιακή και εξελικτική διαδικασία τους. Μακαριώτατε θα ήθελα να κλείσω όπως άρχισα, με τα δικά σας λόγια, με το δικό σας κάλεσμα στη νέα γενιά.«Παιδιά μου», έχετε πει, «η Εκκλησία είναι το σπίτι σας. Ελάτε στο σπίτι σας για να το ανανεώσουμε και να το ανακαινίσουμε μαζί». Από σήμερα ακόμη ένα σπίτι  της Εκκλησίας είναι ανοιχτό για σας."


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: