04 Οκτωβρίου, 2013

Η Α.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ


Σήμερα το απόγευμα αναχωρεί για την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Σερβία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος θα συμμετάσχει, κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 1700 ετών από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων.

Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και άλλα εκκλησιαστικά πρόσωπα, ενώ στις εορταστικές εκδηλώσεις θα συμμετέχουν πολλοί Προκαθήμενοι Εκκλησιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του θα φτάσουν στη Σερβία σήμερα το απόγευμα ενώ αύριο  Σάββατο οι Προκαθήμενοι θα επισκεφθούν τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς και το απόγευμα θα αναχωρήσουν για την πόλη Nis, γενέτειρα του Αγίου και Μεγάλου Κωνσταντίνου, όπου την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Την Κυριακή το απόγευμα θα αναχωρήσουν για την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, όπου την επόμενη μέρα θα τελέσουν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου. Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Σερβία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, όπου και θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ.
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ

Διάταγμα των Μεδιολάνων ονομάζεται το διάταγμα της θέσπισης της ανεξιθρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με το οποίο ο Άγιος και Μέγας Κωνσταντίνος σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών το 313 μ.Χ.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι μία ξεχωριστή φυσιογνωμία μέσα στην ιστορία, ο οποίος μέσα από διεργασίες που μας είναι άγνωστες, όπως και άλλες που είναι γνωστές, όπως η εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού καταμεσήμερο ή η εμφάνιση του Χριστού στο όνειρό του πριν τη μάχη της Μουλβίας γέφυρας 28 οκτωβρίου 313 και κυρίως με την εγγραφή του Τιμίου Σταυρού στην περικεφαλαία του και στις ασπίδες των στρατιωτών υιοθέτησε η τότε επίσημη πολιτεία το χριστιανικό μήνυμα.

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων είναι ένα κείμενο που συμπλήρωσε το Διάταγμα του Γαλέριου που εκδόθηκε το 311 και με το οποίο είχαν καταργηθεί επισήμως οι διωγμοί. Οι αποκαλούμενες «Αποφάσεις των Μεδιολάνων» (στις αρχές του 313) θα αποτελέσουν την πρώτη θεσμική πράξη του ιδρυτή της νέας ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η οποία θα ευνοήσει έμμεσα και άμεσα την εξάπλωση και επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας. 

Πρόκειται για το περίφημο πλέον σήμερα «Διάταγμα των Μεδιολάνων», το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη στην παγκόσμια ιστορία οικουμενική διακήρυξη και κατοχύρωση της θρησκευτικής ανεξιθρησκίας και ακολούθως της αρχής της θρησκευτικής ελευθερίας.Οι συνέπειες του κειμένου αυτού, που εφέτος συμπληρώθηκαν 1700 χρόνια από την έκδοσή του, είναι τεράστιες, πολύ σημαντικές και μπορούν να κατανοηθούν μόνο σε βάθος χρόνου και σε συνάρτηση με τις επόμενες κινήσεις του Αγίου και Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Άνοιξε ο δρόμος για τον εκχριστιανισμό, όχι μόνο της κοινωνίας, αλλά και της Αυτοκρατορίας, ώστε να περάσει η θεώρηση περί κόσμου και ανθρώπου που έφερε ο Χριστός όχι μόνο στον τότε Ρωμαίο πολίτη, αλλά και σε άλλα έθνη και λαούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: