01 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 16:30 το απόγευμα του Σαββάτου, σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Μεσοπόταμος του Δήμου Πάργας. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σημείο. Το βράδυ του Σαββάτου τέθηκε υπό έλεγχο. Αντιπαράθεση με αφορμή την επίθεση που σημειώθηκε κατά του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, εκδηλώθηκε μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας και Πολίτη δεν θα επιτρέψει στα πάσης φύσεως και ιδεολογικής προέλευσης "τάγματα εφόδου" να μετατρέψουν την Ελλάδα σε "ζούγκλα"» ανέφερε η ανακοίνωση του Ν.Δένδια. «Το ρόλο του κατ' εξακολούθηση προβοκάτορα ο κ. Δένδιας θα τον παίξει μόνος του» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την εξυγίανση του ασφαλιστικού οργανισμού και τη διασφάλιση 6.000 υπαλλήλων από τις 12.500 που απαιτούνται ως το τέλος του χρόνου για να ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα της κινητικότητας. Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι εάν ένας γιατρός επιμένει σε φάρμακο με εμπορική ονομασία, τότε θα σκεφτόταν ότι ωφελείται χρηματικά.

Ο ΙΣΑ θα είναι απέναντι σε όσους αναίτια διαπομπεύουν το Ιατρικό Σώμα, προειδοποιεί ο Σύλλογος. Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε το Σάββατο να μην εμπλακεί η Ελλάδα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, λέγοντας ότι η χώρα «πρέπει να υποστηρίζει την πολιτική λύση, καθώς και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας σε οποιαδήποτε παρέμβαση».

Κόσμος

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Υεμένης, Μοχάμεντ Σάλεμ Μπασιντάουα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής του στην πρωτεύουσα Σαναά. Σώος ο πρωθυπουργός. Βέβαιος για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και πεπεισμένος ότι θα πρέπει να δοθεί απάντηση σε αυτήν εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να δώσει την εντολή για στοχευμένα χτυπήματα μικρής διάρκειας στη Συρία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορούμε να δράσουμε και μόνοι μας» είπε. Η απόφαση αυτή οδηγεί σε αναβολή της στρατιωτικής επιχείρησης. Ο Μοχάμεντ Μπαντίε, ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ κρατείτο στη φυλακή. Η κατάσταση της υγείας του έχει σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι «τίποτα και κανένας» δεν θα τον αποσπάσει από το στόχο του, την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μία πρώτη προφορική ενημέρωση από τους επιθεωρητές που ανέλαβαν να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία αναμένει εντός της ημέρας ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καθώς η αποστολή αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου από τη Δαμασκό.

Δύο εβδομάδες θα απαιτηθούν για την τελική ανάλυση των δειγμάτων από τη Συρία, ωστόσο έως τότε αναμένεται ότι θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιορισμένης κλίμακας στοχευμένη επιχείρηση που σχεδιάζουν ως απάντηση στο καθεστώς Άσαντ οι ΗΠΑ. Επίθεση «ανά πάσα στιγμή» αναμένει η Δαμασκός.

Οικονομία

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, την αντιπολίτευση, τις πρόωρες εκλογές μίλησε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δικαιώθηκε όταν έλεγε πως το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος. Τόνισε κατηγορηματικά πως δεν θα γίνει απελευθέρωση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Παράλληλα, είπε πως το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί φέτος θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Διέψευσε ο πρωθυπουργός δημοσιεύματα για διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από ξένους μάνατζερ, με ξένο δίκαιο και σε εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα στο εξωτερικό.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Διαψεύδω κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό». 

To 56% των στελεχών επιχειρήσεων στην Γερμανία θεωρεί πως ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν «εσφαλμένη κίνηση», ενώ το 49% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τα κίνητρα της Αθήνας προκειμένου να βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό της.

Αθλητισμός

Χάρη σε γκολ του Αντρέας Ιβανσιτς στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Λεβάντε επικράτησε εκτός έδρας 2-1 της Ράγιο Βαγεκάνο, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, και πανηγύρισε την πρώτη νίκη της τη φετινή χρονιά.

Ο Αυστριακός πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού είχε περάσει νωρίτερα ως αλλαγή για την ομάδα της Βαλένθια, με την οποία αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο ο Λουκάς Βύντρα, ενώ ο Νίκος Καράμπελας έμεινε στον πάγκο. Νάπολι και Γιουβέντους «ζευγάρωσαν» τις νίκες τους στο ιταλικό πρωτάθλημα, καθώς έκαμψαν εύκολα την αντίσταση των Κιέβο και Λάτσιο αντίστοιχα.
  
Η Νάπολι πέρασε νικηφόρα με 4-2 από το «Μαρκ' Αντόνιο Μπεντεγκόντι» της Βερόνα, ενώ η Γιουβέντους συνέτριψε εντός έδρας 4-1 τη Λάτσιο, σε αναμετρήσεις για τη 2η αγωνιστική της Serie A. Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις, ένα τέρμα από τον 17άχρονο, Αντριέν Ραμπιό, στο 92' και ένα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο 93' η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 2-0 την Γκινγκάμπ στο «Παρκ ντε Πρενς» για την 4η αγωνιστική του Championnat.

Ο 17άχρονος Γάλλος μέσος, λύτρωσε την προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού για να... διώξει κάθε άγχος και ο μεγάλος σταρ της ομάδας, Ιμπραχίμοβιτς που διαμόρφωσε το σκορ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: