01 Σεπτεμβρίου, 2013

1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 
 

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Κατά Λουκάν Δ΄ 16-22

Τω καιρώ εκείνω, ήλθεν Ιησούς εις την Ναζαρέτ, ού ήν τεθραμμένος, και εισήλθε κατά το ειωθός αυτώ εν τη ημέρα των Σαββάτων εις την συναγωγήν, και ανέστη αναγνώναι. 

Και επεδόθη αυτώ βιβλίον Ησαΐου του προφήτου, και αναπτύξας το βιβλίον εύρε τον τόπον ού ήν γεγραμμένον. Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ού ένεκεν έχρισέ με, ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με, ιάσασθαι τους συντετριμμένους την καρδίαν, κηρύξαι αιχμαλώτοις άφεσιν, και τυφλοίς ανάβλεψιν, αποστείλαι τεθραυσμένους εν αφέσει, κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν. 

Και πτύξας το βιβλίον αποδούς τω υπηρέτη εκάθισε και πάντων εν τη συναγωγή οι οφθαλμοί ήσαν ατενίζοντες αυτώ. Ήρξατο δε λέγειν προς αυτούς ότι σήμερον πεπλήρωται η γραφή αύτη εν τοις ωσίν υμών. Και πάντες εμαρτύρουν αυτώ και εθαύμαζον επί τοις λόγοις της χάριτος τοις εκπορευομένοις εκ του στόματος αυτού.



Μετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό, ήλθε ο Ιησούς στη Ναζαρέτ, όπου είχε ανατραφεί και κατά τη συνήθειά Του μπήκε στη συναγωγή κατά την ημέρα του Σαββάτου και σηκώθηκε να διαβάσει. Του έδωσαν τότε το βιβλίο του προφήτου Ησαΐα και αφού το ξετύλιξε βρήκε το μέρος όπου ήταν γραμμένο: «Πνεύμα Κυρίου είναι επάνω μου, που με έχρισε. 

Με έστειλε να φέρω στους φτωχούς χαρμόσυνο άγγελμα, να θεραπεύσω εκείνους που έχουν συντετριμμένη καρδιά, να κηρύξω απελευθέρωση σε αιχμαλώτους και στους τυφλούς φως, να ελευθερώσω εκείνους που πιέζονται, να κηρύξω το έτος της εύνοιας του Κυρίου». 

Αφού τύλιξε το βιβλίο και το έδωσε στον υπηρέτη, κάθισε και τα μάτια όλων στη συναγωγή ήσαν προσηλωμένα επάνω Του. Άρχισε δε να τους λέει: «Σήμερα έχει εκπληρωθεί στα αυτιά σας η Γραφή αυτή». Όλοι τότε συμφωνούσαν μαζί Του και θαύμαζαν για τη χάρη την λόγων που έβγαιναν από το στόμα Του.





Δεν υπάρχουν σχόλια: