12 Αυγούστου, 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι.Α.Α. κ. ΧΑΡΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΣΤΗ REAL NEWS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


Απάντηση σε όσους επικρίνουν τη συνεργασία μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας έδωσε μέσω της Real News ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου. «Όλα τα έσοδα που θα προκύψουν θα κατευθύνονται αφενός στην ενίσχυση και την επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Αρχιεπισκοπής, αφετέρου στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών της πολιτείας.

Και αυτό προκύπτει με σαφήνεια από το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Αρχιεπισκοπή και το γραφείο του πρωθυπουργού. Από το να παραμείνουν τα δεσμευμένα και σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικής αξίας ακίνητα της Εκκλησίας πλήρως αναξιοποίητα και να βόσκουν σε αυτά γίδια και πρόβατα, χίλιες φορές προτιμότερο να αποδίδουν καρπούς που θα ενισχύουν τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας»,τονίζει χαρακτηριστικά ο Χάρης Κονιδάρης.

Παράλληλα, σημειώνει πως ο Αρχιεπίσκοπος προτίμησε να προχωρήσει σε αυτή τη συνεργασία με το κράτος προκειμένου με αυτό τον τρόπο να «ξεμπλοκάρει» τα δεσμευμένα εκκλησιαστικά ακίνητα. «Σαφέστατα, η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει από μόνη της την περιουσία της, καθώς πλήθος αμετάκλητων αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων της έχουν αναγνωρίσει πλήρως δικαιώματα κυριότητας επί αυτής. Για τον Αρχιεπίσκοπο, οι καιροί δεν επιτρέπουν ούτε καθυστερήσεις ούτε την πολυτέλεια της στασιμότητας».

Δικλείδες ασφαλείας

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου υποστηρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δημόσιο, καθώς στην τροπολογία υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Ωστόσο, ο Χ. Κονιδάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για όσες Μητροπόλεις το επιθυμούν να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα για να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: