03 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές, αλλά δεν θα δεχθεί εκβιασμούς, διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, μιλά για την «ειλικρινή και εποικοδομητική» συνεργασία με τον Ευ.Βενιζέλο, ενώ επιτίθεται στα άκρα του πολιτικού φάσματος, με αφορμή εμφυλιοπολεμικά συνθήματα, για τα οποία λέει ότι «έχουν οσμή αίματος». Σε ό,τι αφορά την οικονομία, επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Δυο τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 9,10,11 και 15,16,17 Αυγούστου, εξήγγειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας .

Πιο αραιά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας τον Αύγουστο λόγω των καλοκαιρινών αδειών. Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Φάκου, σχετικά με ανάρτηση στο Facebook του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Καραγιάννη, για το ενδεχόμενο πρόκλησης σε τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι μειονότητες που ζουν στη χώρα -μεταξύ τους και οι Έλληνες- έχουν ένα «μυστικό κωδικό γένους» ανάλογα με το σε ποια κοινότητα ανήκουν και ότι αυτή η πληροφορία χρησιμοποιείται από το υπουργείο Παιδείας.

Κόσμος

Έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο ινδικό προξενείο στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την αστυνομία, πυρά ακούστηκαν μετά την έκρηξη. Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας οδήγησαν ένα αυτοκίνητο κοντά στο κτίριο του προξενείου και πυροδότησαν τα εκρηκτικά. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την εθνική υπηρεσία ασφαλείας να λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Αμερικανών», μετά την ανακοίνωση ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε το κλείσιμο πρεσβειών σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «συνωμότησαν» με τον αιγυπτιακό στρατό για να ανατρέψουν τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Ο ελληνοκύπριος την καταγωγή Στέφανος-Δημήτρης Γεωργίου, που έγινε διάσημος με το όνομα Κατ Στίβενς και πλέον ονομάζεται Γιουσούφ Ισλάμ, βρέθηκε στην Άγκυρα προκειμένου να ζητήσει την οικονομική συνδρομή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν για την οικοδόμηση μουσουλμανικού τεμένους εντός των εγκαταστάσεων του βρετανικού πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και προσευχήθηκε μαζί του.

Κλιμακώνουν τις πιέσεις στον πρόεδρο της Ιταλίας και στην κυβέρνηση συνασπισμού οι κοινοβουλευτικοί του Λαού της Ελευθερίας (Pdl), του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απειλώντας να παραιτηθούν και εκ των πραγμάτων να εξωθήσουν τη χώρα σε εκλογές, μερικούς μήνες μετά τις προηγούμενες που κατέληξαν σε νίκη του Pdl, αλλά χωρίς την αναγκαία πλειοψηφία.

Οικονομία

«Αν τα έσοδα σας δεν είναι αρκετά αυξήστε τα ανταποδοτικά τέλη» είναι η οδηγία που εμπεριέχεται σε κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων το 2014. «Αν τα έσοδα σας δεν είναι αρκετά αυξήστε τα ανταποδοτικά τέλη» είναι η οδηγία που εμπεριέχεται σε κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων το 2014. Τη νέα διοικητική ομάδα, που θα απαρτίζει την Διοικητική Επιτροπή και την Εκτελεστική της Επιτροπή, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurobank. Διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο Χρήστος Μεγάλου.

Αθλητισμός

Σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στην Τούμπα το βράδυ της Παρασκευής, ο ΠΑΟΚ αφού δυσκολεύτηκε στο πρώτο ημίχρονο, νίκησε τελικά τον Εθνικό Γαζώρου με 2-0. Το πρώτο γκολ των νικητών σημειώθηκε στο 60' όταν από κόρνερ του Λόρενς ο ανενόχλητος Δεληγιαννίδης με δυνατή κεφαλιά πέτυχε το 1-0. Στο 72' ο «Δικέφαλος» της Θεσσαλονίκης διπλασίασε τις επιτυχίες του. Από πάσα του Λόρενς στον Ολίσε, ο τελευταίος πλάσαρε πάνω από τον τερματοφύλακα Μέλκα για να σημειώσει το 2-0. Στην Σούπερ Λιγκ και συγκεκριμένα στον ΟΦΗ θα αγωνίζεται από τη νέα αγωνιστική σεζόν υπό την μορφή δανεισμού ο Ζε Εντουάρντο, ένα από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της κρητικής ομάδας, Μάνθος Πουλικάκης, μετέβη στην Ιταλία και μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τον Μίνο Ραϊόλα-μάνατζερ που εκπροσωπεί παίκτες σαν τον Μπαλοτέλι και τον Ιμπραϊμοβιτς- κατάφερε να αποσπάσει το «ναι» του παίκτη, αλλά και της ομάδας του, της Πάρμα.

«Ελεύθερη» να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της είναι η Μέταλιστ - τουλάχιστον - όσον αφορά το CAS, αφού η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, δεν τιμωρήθηκε από το διαιτητικό δικαστήριο για την υπόθεση ενός «στημένου» αγώνα, στον οποίο αποδεδειγμένα πια συμμετείχε το 2008 κόντρα στην Καρπάτι (4-0). Ωστόσο, το CAS αποφάσισε να τιμωρήσει μόνο παίκτες και διοικητικά στελέχη της ομάδας της περιόδου εκείνης, αποδεχόμενο πως υπήρχαν παράνομες ανταλλαγές πληροφοριών για το αποτέλεσμα. Πλέον, το ερώτημα είναι εάν η UEFA, θα λάβει υπόψη την απόφαση του CAS και εάν θεωρεί ότι προκύπτει λόγος αποβολής της από τις εφετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: