09 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου. Ποιες είναι οι βασικότερες αλλαγές. «Αναγνώριση και αναβάθμιση» είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα που βγάζει η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Από την Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου τόνισε ότι το ζητούμενο πλέον είναι οι πολιτικές ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της συνάντησής του στο Λευκό Οίκο, με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική και νότια Εύβοια για την Παρασκευή, όπως αναφέρει ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Όπως επισημαίνεται, έχουν, ήδη, ενημερωθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι οργανισμοί περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, καθώς προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας, αναμένεται να κορυφωθεί η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα το Σαββατοκύριακο, αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου αναμένεται να εκμεταλλευτούν την αργία του Δεκαπενταύγουστου. Σε επιφυλακή το Λιμενικό, επιπλέον πτήσεις προγραμματίζονται στο «Ελ.Βενιζέλος», κοσμοσυρροή αναμένεται σε τρένα και ΚΤΕΛ, έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία.

Κόσμος

Δύο πιλότοι των Τουρκικών Αερογραμμών έπεσαν θύματα απαγωγής από ομάδα ενόπλων την ώρα που βρίσκονταν, μαζί με άλλα επτά άτομα, σε λεωφορείο που είχε μισθώσει η εταιρεία τους. Εκφράζονται αρχικά εκτιμήσεις πως η υπόθεση μπορεί να συνδέεται με εννέα Λιβανέζους που κρατούνται στη Συρία, πιθανότατα από αντικαθεστωτικούς. Ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ έξω από τζαμί στην πόλη Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15 σε μία επίθεση που όπως φαίνεται στόχο είχε τοπικό πολιτευτή. Η επίθεση έγινε την ώρα που πιστοί έβγαιναν από το τζαμί μετά της προσευχές της Παρασκευής κατά τη λήξη του Ραμαζανιού. Την στήριξη του Λευκού Οίκου στην Αθήνα και την προτροπή για οικονομικές πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη, παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση, υπογραμμίζουν τα ξένα ΜΜΕ που αναφέρονται στην συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αντώνη Σαμαρά στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Ο Σαμαράς έχει έρθει στις ΗΠΑ ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από την Ουάσινγκτον» γράφουν οι αμερικανικές εφημερίδες.

Κριτική στην ιαπωνική κυβέρνηση πως δεν έχει πιέσει αρκετά τη διεθνή κοινότητα, με το ιστορικό βάρος που φέρει το Τόκιο, για τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό άσκησε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι καθώς η πόλη θυμάται τα 68 χρόνια από τη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας. Ενός λεπτου σιγή τηρήθηκε για τους συνολικά 150.000 νεκρούς από τη βόμβα. Την απόφασή του να κλείσει την κρυπτογραφημένη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Lavabit που θεωρείται ότι χρησιμοποιούσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε προηγηθεί «κρούση» της αμερικανικής Δικαιοσύνης για παροχή στοιχείων.

«Χρειάστηκε να κάνω μία δύσκολη επιλογή: να γίνει συνεργός σε εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού ή να κλείσω το Lavabit» είπε ο ιδιοκτήτης, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να συζητήσει τι προηγήθηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Οικονομία

Προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών του Ιατρικού Αθηνών που δεν κατέχει (66,701%), κατέθεσε ο Γιώργος Αποστολόπουλος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση την Παρασκευή. Το τίμημα είναι 0,80 ευρώ ανά μετοχή ή 26,18% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Πήραμε μια δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, εκτίμησε ο Γ.Στουρνάρας, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπ.Ομπάμα. «Εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνονοντας ότι αμερικανική θέση είναι σημαντική εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου.

Μετά από τρεις ημέρες πτώσης, οι δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη επέστρεψαν στα κέρδη, αν και οι αγορές δεν κατέγραψαν ισχυρή άνοδο.

Αθλητισμός

Ο Αστέρας Τρίπολης προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση και να πάρει αποτέλεσμα πρόκρισης μέσα στη Βιέννη, όμως η Ραπίντ υπερείχε στα σημεία και προκρίθηκε στα πλέι-οφ του Europa League, παίροντας τη νίκη με 3-1. Αποκλεισμός και για τη Ξάνθη, που έχασε με 2-1 από τη Σταντάρ στη Λιέγη. Τα αποτελέσματα της Πέμπτης και οι ομάδες που προκρίθηκαν. Τα γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση της Παρασκευής (14:00). Στους ισχυρούς της κλήρωσης ο ΠΑΟΚ, στους αδύναμους ο Ατρόμητος.

Η Ξάνθη δεν κατάφερε να κάνει την ευρωπαϊκή υπέρβαση και αποχαιρέτησε το Europa League με δύο ήττες από τη Σταντάρ Λιέγης. Στο «Μορίς Ντιφράσν» η βελγική ομάδα επικράτησε 2-1 και καθώς είχε νικήσει με το ίδιο σκορ και στον πρώτο αγώνα, πήρε το «εισιτήριο» για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Τα γκολ των γηπεδούχων σημείωσαν οι Μπιλό στο 53ο και Ντε Καμάργκο στο 70ό λεπτό. Για τους Ακρίτες μείωσε ο Τζόναθαν ντε Γκούζμαν στο 84'.

Με όλες τις δυνάμεις του πάλεψε μέσα στη Βιέννη ο Αστέρας Τρίπολης απέναντι στη Ραπίντ, όμως ηττήθηκε 3-1 από τους Αυστριακούς και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα στην Τρίπολη, αποχαιρέτησε το Europa League. Αυτή μάλιστα ήταν και η πρώτη ήττα του Αστέρα Τρίπολης στα Κύπελλα Ευρώπης. Τα τέρματα των νικητών - που προκρίθηκαν στα πλέι οφ της διοργάνωσης - σημείωσαν οι Πέτσος (25') και Σάουμπ (63', 85') ενώ για τον Αστέρα ισοφάρισε προσωρινά ο Γκρατσίνι στο 57'.


Δεν υπάρχουν σχόλια: