20 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κύκλο συναντήσεων με «γαλάζιους» βουλευτές, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει εξαιτίας του κυβερνητικού σχεδιασμού για άρση της απαγόρευσης πλεστηριασμών πρώτης κατοικίας, θα έχουν τις επόμενες ημέρες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οι φωνές κατά του νέου μέτρου δεν λείπουν και από το ΠΑΣΟΚ. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε πως η τρόικα θα είναι υπεύθυνη για πολιτικό ατύχημα στη χώρα, αν συνεχίζουν να πιέζουν. Συνεδριάζει αυτή την ώρα το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί και όσοι γενικοί γραμματείς έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες εν όψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας, το σχέδιο αναδιάρθρωσης για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, η άρση περιορισμών για το επάγγελμα των δικηγόρων είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.
  
Με καυστικό και χλευαστικό τρόπο περιγράφει το αμερικανικό νεανικό περιοδικό Vice την κατασκήνωση χρυσαυγιτών στην Κρήτη, όπου υποδυόμενοι τους αρχαίους Σπαρτιάτες επιδόθηκαν σε αθλήματα όπως η ρίψη ακοντίου και η διελκυστίνδα. «Επειδή περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου μαστιγώνοντας αιγύπτιους οδηγούς ταξί με αλυσίδα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να το ρίχνεις έξω που και που» αναφέρει το περιοδικό. Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, η νέα σχολική χρονιά, καθώς οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν με απεργίες, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα, στις μετατάξεις συναδέλφων τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο λύκειο. Ανεκτέλεστο θα παραμείνει τελικά το δρομολόγιο του επιβατηγού ταχύπλοου «Super jet» που ενώ είχε αποπλεύσει στις 5:30 το απόγευμα από το λιμάνι της Ραφήνας με 304 επιβάτες, επιστρέφει λόγω βλάβης. Το ταχύπλοο οδηγείται σε ναυπηγείο του Πειραιά και μετά την αποκατάσταση της βλάβης θα φτάσει στο λιμάνι της Ραφήνας.

Κόσμος

«Νομικά ορθή» χαρακτηρίζει η Σκότλαντ Γιαρντ την εννιάωρη κράτηση στο αεροδρόμιο του Χίθροου του συντρόφου του δημοσιογράφου της εφημερίδας Guardian, Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος είχε δημοσιοποιήσει τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν. Η Σκότλαντ Γιαρντ απαντά με αυτό τον τρόπο στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την κράτηση του βραζιλιάνου Νταβίντ Μίκαελ Μιράντα, οι οποίες κάνουν λόγο για κατάχρηση εξουσίας. Σώοι μεταφέρθηκαν στα πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης και οι 106 επιβαίνοντες σε σκάφος που είχε αρχίσει να βυθίζεται ανοικτά των ακτών της Νήσου των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό. Η Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας έλαβε νωρίς το πρωί τηλεφωνικά έκκληση για βοήθεια από άτομο που επέβαινε στο πλοίο, το οποίο μετέφερε πρόσφυγες.
  
Η σορός ενός άνδρα βρέθηκε τη Δευτέρα στο σπίτι της διάσημης ηθοποιού και τραγουδίστριας, Ολίβια Νιούτον Τζον στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο άνδρας, ο οποίος δεν ήταν μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών, βρέθηκε νεκρός από πυρά. Τοπική εφημερίδα έγραψε ότι ο πρόκειται για αυτοκτονία, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει. Δικαστήριο του Πακιστάν απήγγειλε επισήμως κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της χώρας Περβέζ Μουσάραφ για τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο το 2007, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δικαστηρίου του Ραβαλπίντι. Ο Μουσάραφ, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του.
  
Στο έλεος των πλημμυρών βρίσκονται οι Φιλιππίνες, με τις βροχοπτώσεις να συνεχίζονται και την Τρίτη, εντείνοντας την ανησυχία για αύξηση των νεκρών. Τα σχολεία, καθώς και οι δημόσιες υπηρεσίες στη Μανίλα, όπως και σε πολλές γειτονικές περιοχές, παρέμειναν κλειστά για δεύτερη συνεχή ημέρα. Κλειστό παρέμεινε και το χρηματιστήριο στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, όπου εξακολουθεί να ισχύει επίπεδο κόκκινο συναγερμού. Επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς και τέσσερις αγνοούμενους.

Οικονομία

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ότι «δεν βλέπει» νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα επανεξεταστεί το 2014. Υψηλές απώλειες σημειώνει την Τρίτη το Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί προς τις 900 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες. Τον Σεπτέμβριο έρχονται προς κύρωση στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις του Δημοσίου με ιδιώτες για έρευνες για υδρογονάθρακες, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Αθλητισμός
  
Παίκτης του Ολυμπιακού είναι ο Γκαετάν Μπονγκ, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο ...ίδιος! Ο 25χρονος Καμερουνέζος αμυντικός, που αποκτήθηκε από την Βαλανσιέν, έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ, έγραψε στo twitter: «Μια χαρά. Εγινε. Είμαι παίκτης του Ολυμπιακού». Ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε στις 07:30 στην Τούμπα, στη συγκέντρωση που είχε η αποστολή του ΠΑΟΚ προκειμένου να μεταβεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία για την αναχώρηση για τη Γερμανία, όπου την Τετάρτη αντιμετωπίζει τη Σάλκε. Ο πρόεδρος του δικέφαλου υποσχέθηκε μάλιστα υψηλό πριμ σε περίπτωση πρόκρισης στους ομίλους του Champions League.

Άμεση απάντηση στις άλλες δύο διεκδικήτριες του τίτλου, έδωσε η Μάντσεστερ Σίτι επικρατώντας άνετα 4-0 της Νιούκαστλ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Αγγλίας. Μια νίκη εξίσου πειστική με τις αντίστοιχες της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παράλληλα, ήταν ένα ιδανικό ντεμπούτο για τον Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο των «Σίτιζενς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: