11 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σοβαρά επεισόδια στο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου. Οι μετανάστες στασίασαν κατά την ώρα διανομής του φαγητού και επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών φρουρών, ενώ έβαλαν φωτιές σε στρώματα και οικίσκους. Η κατάσταση τελικά ομαλοποιήθηκε μετά την επέμβαση της αστυνομίας. Δέκα αστυνομικοί τραυματίες, σύμφωνα με την αστυνομία. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Κυριακή, στην Περιφέρεια Αττικής και τη νότια Εύβοια, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Εξηγήσεις για τη θέση του περί ενδεχόμενης συνεργασίας με «πατριωτικές δυνάμεις από της Δεξιά», δίνει με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος. Όπως τονίζει, εφόσον δεν θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα μία κυβέρνηση της ΝΔ με την ανοχή της Χρυσής Αυγής, μία κυβέρνηση που θα είναι «συγκεκαλυμμένα φασιστική», τότε θα πρέπει να εξετασθούν και οι δυνατότητες συνεργασίας με δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις «αγεφύρωτες διαφορές» που υφίστανται σε πολλά θέματα.

Συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποίησε ομάδα πολιτών έξω από ξενοδοχείο του Πυθαγορείου, στο οποίο έχει καταλύσει από τις 5 Αυγούστου ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι πολίτες, οι οποίοι διοργάνωσαν την κινητοποίηση με τη χρήση και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσαν τον κ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από το νησί, όπου βρίσκεται για διακοπές. Χειροβομβίδα βρέθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, πάνω στο οδόστρωμα, στη συμβολή των οδών Λαμπράκη και Κατσιμίδη, στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις και στο σημείο έσπευσε συνεργείο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Κόσμος

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 200 τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων, κυρίως σε σιιτικές περιοχές της Βαγδάτης. Σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας και ιατρικές πηγές, σημειώθηκαν εννέα επιθέσεις σε αγορές και πολυσύχναστους δρόμους.Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο να πλήξουν τον εορτασμό του Έιντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανίου. Ο υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ ταξίδεψε το Σάββατο στην ανατολική Γερμανία, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας, μετά την οργή που προκάλεσαν πρόσφατα σχόλιά του που άφηναν να εννοηθεί ότι από την αντίπαλό του, Άνγκελα Μέρκελ, λείπει το πάθος για την Ευρώπη επειδή μεγάλωσε στο πρώην κομμουνιστικό κράτος.

Τουλάχιστον 16 μέλη της βασιλικής φρουράς του Μαρόκο σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε φαράγγι στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και ιατρικές πηγές, άλλα 40 μέλη της βασιλικής φρουράς τραυματίστηκαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν μεταξύ των κατά προτεραιότητα στόχων των παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα του πρώην συμβούλου της NSA που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στην Ρωσία Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οικονομία

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου θα γίνει από τον ΟΓΑ η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων, του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών σε 99.683 δικαιούχους. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πιέζει τους τραπεζίτες να ανοίξουν τη στρόφιγγα των χορηγήσεων, ώστε να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία, η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για να μειωθούν περαιτέρω τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, προκειμένου να υποχωρήσουν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα μας. Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία υπό την Emma Delta, δίνοντας τέλος στα σενάρια που έκαναν λόγο ακόμα και για κίνδυνο «ατυχήματος» στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, το οποίο θα ήταν ένα πολύ ισχυρό πλήγμα έπειτα και από το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.

Αθλητισμός

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-1 από τη Βαλένθια στο «Μεστάγια» στην πρόβα τζενεράλε εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, παρουσιάζοντας αρκετά προβλήματα στην αμυντική γραμμή του. Οι Ερυθρόλευκοι στο πρώτο ημίχρονό δημιουργούσαν ευκαιρίες για να σκοράρουν αλλά «έμπαζαν» στα μετόπισθεν και για τον λόγο αυτό βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0 (5' Μπανέγκα, 41' Πόστιγκα). Στο β' μέρος οι παίκτες του Μίτσελ, που άλλαξε όλη την ενδεκάδα, βρήκαν ρυθμό προς το τέλος του αγώνα και μείωσαν σε 2-1 με προβολή τον Ολαϊτάν αν και... την ευθύνη για το γκολ φέρει ο Φουστέρ.

Με τον Φαλκάο να σημειώνει το πρώτο του τέρμα σε επίσημο αγώνα στο 87', η Μονακό πέρασε νικηφόρα 2-0 από το γήπεδο της Μπορντό, στην πρεμιέρα του Championnat. Νωρίτερα, στο 82' είχε ανοίξει το σκορ για τους Μονεγάσκους ο Ριβιέρ. Επιβλητική νίκη με 4-0 πέτυχε η Λιόν επί της Νις. Νίκες για Λιλ (1-0) και Ρεν (2-1) απέναντι σε Λοριάν και Ρεμς αντίστοιχα. Ο Ολυμπιακός απάντησε αρνητικά στην πρόταση της Μπεσίκτας για την απόκτηση του Χοσέ Χολέμπας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τη γειτονική χώρα που επιβεβαιώθηκαν, η Τούρκικη ομάδα είχε καταθέσει πρόταση 2 εκατ. ευρώ στους Ερυθρόλευκους για τον Ελληνογερμανό αμυντικό. Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου η διοίκηση των Πειραιωτών απάντησε αρνητικά στην πρόταση αυτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: