11 Αυγούστου, 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Ναός της Κοιμήσεως ( Β΄ Μέρος )

δ. Η Εκκλησία των Εθνών

Ο Βυζαντινός Βασιλικός Ναός κτίστηκε το 380 μ.Χ. από το Θεοδόσιο. Στο κέντρο είχε το βράχο της Αγωνίας. Καταστράφηκε το 614 μ.Χ. από τους Πέρσες. Αργότερα χτίστηκε από τους Σταυροφόρους τον 12ο αιώνα και καταστράφηκε και αυτός αργότερα.  Ο νέος Βασιλικός Ναός (σημερινός), χτίστηκε πάνω στο σχέδιο του Βυζαντινού την περίοδο 1920- 1924. Ονομάζεται και Εκκλησία των Εθνών λόγο της οικονομικής προσφοράς αρκετών χωρών, για την ανέγερσή του. Στον Ναό αξίζουν προσοχής τα 3 θαυμάσια μωσαϊκά που απεικονίζουν « το φίλημα του Ιούδα », « το Χριστό εν Αγωνία » και το «ΕΓΩ ΕΙΜΙ».

ε. Η Χρυσή Πύλη

Από την περιοχή της Γεθσημανής ο προσκυνητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και την ανατολική πλευρά των τειχών της παλιάς Ιερουσαλήμ που έχτισε το 1542 μ.Χ. ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπείς, και έχουν πλάτος 5 ποδιών και ύψος 80 ποδιών. Θα παρατηρήσει και θα δει τη “χρυσή πύλη” που είναι μια από της 8 πύλες των τειχών και σήμερα παραμένει κλειστή.

Από αυτήν την πύλη πέρασε ο Κύριος καβάλα στο πουλάρι την Κυριακή των Βαΐων. Επίσης από την ίδια πύλη μπήκε στην Αγία πόλη και ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος επιστρέφοντας θριαμβευτικά από τους νικηφόρους πολέμους του εναντίον των Περσών το 629 μ.Χ. φέρνοντας μαζί του τον Τίμιο Σταυρό, που οι Πέρσες είχαν αρπάξει από την Ιερουσαλήμ κατά τις επιδρομές τους.  Αυτόν ο Ηράκλειος ύψωσε στης 14 Σεπτεμβρίου το 629 μ.Χ. πάνω στο Γολγοθά.

 Έκτοτε γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια “ Ύψωση του Τιμίου Σταυρού ” αυτήν την ημέρα. Η πύλη από τους αρχαιότατους χρόνους παρέμεινε κλειστή. Άνοιγε μόνο μια φορά το χρόνο, την Κυριακή των Βαΐων, για να περάσει ο Πατριάρχης, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα.

Από την εποχή του Ομάρ Χαττάπ, δεύτερου διαδόχου του Μωάμεθ, η πύλη κτίστηκε σαν περιττή για την ασφάλεια της πόλης. Η κλειστή πύλη φέρει δύο ονόματα. Εξωτερικά λέγετε: Πύλη της μετανοίας, και εσωτερικά : Πύλη του ελέους.

στ. Η Κοιλάδα του ¨Ιωσηφάτ¨

Μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του Όρους των Ελαιών βρίσκεται η κοιλάδα του Ιωσαφάτ, ή του χειμάρρου των κέδρων, ή της Γεσθημανή. Αρχίζει από τα βορειοδυτικά του λόφου Βεζεθά, περνά από τη Γεσθημανή, το φρέαρ του Ιωάβ, τη Λαύρα του Αγίου Σάββα και καταλήγει στη Νεκρά Θάλασσα. Από την κοιλάδα αυτήν πέρασε ο Δαυίδ σε κατάσταση θλίψεως, όταν τον καταδίωκε ο γιός του Αβεσαλώμ. 


Από εδώ πέρασε πολλές φορές και ο Κύριος πηγαίνοντας η επιστρέφοντας από το όρος των Ελαιών. Υπάρχει η γνώμη ότι σε αυτήν την κοιλάδα θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία και η κρίση του κόσμου. Η γνώμη αυτή στηρίζεται πάνω σε ένα χωρίο του προφήτη Ιωήλ που λέει « Ιδού εγώ έν ταίς ημέραις εκείναις και εν τω καιρώ εκείνω όταν επιστρέψω την αιχμαλωσίαν Ιούδα και Ιερουσαλήμ και συνάξω πάντα τα έθνη και κατατάξω αυτά εις την κοιλάδα Ιωσαφάτ και διακριθήσομαι προς αυτούς εκεί, υπέρ του λαού μου και της κληρονομίας μου Ισραήλ οι διεσπάρησαν εν της έθνεσι » (Ιωήλ Γ’ 1- 2).

Συνδεδεμένη με την ερμηνεία αυτήν είναι και η παράδοση ότι ή “Χρυσή Πύλη η κεκλεισμένη ή κατά ανατολάς” πού βλέπει προς την κοιλάδα του Ιωσαφάτ θα ανοίξει κατά την Δευτέρα Παρουσία. 


ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ......


Δεν υπάρχουν σχόλια: