06 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του Κινήματος που είναι μέλη της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Τρίτης. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς - επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι στις 8 Αυγούστου θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα. Όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Οι ενισχύσεις που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και η τιτάνια μάχη των πυροσβεστών από το βράδυ είχε σαν αποτέλεσμα να βελτιωθεί σημαντικά από νωρίς το πρωί η εικόνα των μετώπων στην πυρκαγιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων. Στα μέτωπα βρίσκονται πάνω από 120 πυροσβέστες με 61 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, 6 υδροφόρες των ΟΤΑ και δέκα αεροπλάνα-ελικόπτερα.  Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για την Τρίτη 6 Αυγούστου σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Φλόγες που διακρίνονται σε μεγάλη απόσταση από τους πρόποδες της Πάρνηθας, δυνατοί άνεμοι, η αίσθηση του καμένου ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ξενύχτι και αγωνία στους κατοίκους της περιοχής, εκκενώσεις οικισμών και φόβοι για καταστροφές σπιτιών είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το άγριο σκηνικό της πύρινης καταστροφής στην Βαρυμπόμπη.

Κόσμος

Ο ασφαλιστικός κολοσσός Lloyd's του Λονδίνου προσφέρει 1 εκατ. ευρώ σε όποιον διαθέτει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των κοσμημάτων αξίας 103 εκατ. ευρώ που εκλάπησαν πρόσφατα από την ιδιωτική πτέρυγα του ξενοδοχείου Carlton στις Κάννες. Επικοινωνία του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, επικεφαλής της Αλ Κάιντα, προς τον αρχηγό της «αδελφής οργάνωσης» στην Υεμένη βρίσκεται, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, πίσω από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που οδήγησαν στο κλείσιμο πρεσβειών στον μουσουλμανικό κόσμο. Το φερόμενο μήνυμα αφορούσε διενέργεια επίθεσης το νωρίτερο την περασμένη Κυριακή - οπότε και έκλεισαν οι πρεσβείες.

Πρωτοφανής τραγωδία σημειώθηκε σε μικρή πόλη του Καναδά, όταν πύθωνας φαίνεται ότι διέφυγε από pet shop και σκότωσε δύο παιδιά ηλικίας 5 και 7 ετών στον ύπνο τους. Τα αγόρια κοιμόνταν μαζί με ένα φίλο τους, σε δωμάτιο διαμερίσματος στον δεύτερο όροφο, ακριβώς πάνω από το κατάστημα. Πάντως, οι Αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας. Μια από τις ιστορικότερες και με τη μεγαλύτερη επιρροή εφημερίδες των ΗΠΑ, η Washington Post, εξαγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη της Amazon, Τζεφ Μπέζος, αντί 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εφημερίδα επί τέσσερις γενιές ανήκε στην οικογένεια Γκρέιαμ και πλέον, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, θα περάσει αποκλειστικά στον Μπέζος.

Η μεγάλη δικαστική υπόθεση της μυστικής οργάνωσης Εργκένεκον, που αφορούσε συνωμοσία κατά του Ταγίπ Ερντογάν και οργάνωση τρομοκρατικής οργάνωσης έκλεισε τη Δευτέρα με βαριές ποινές και ισόβια ακόμα και σε ένα πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων. Το αποτέλεσμα δίχασε την Τουρκία καθώς η περίπλοκη υπόθεση γρήγορα ξέφυγε από το ποινικό κομμάτι και απέκτησε ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα.

Οικονομία

Δεν τίθεται κανένα ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού μέχρι το 2016, ούτε και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Μεικτές τάσεις χωρίς σημαντικά κέρδη καταγράφηκαν τη Δευτέρα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το σχέδιο της American Airlines και της US Airways να συγχωνευθούν, δημιουργώντας την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά το δρομολόγιο Λονδίνο-Φιλαδέλφεια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αθλητισμός

Με προπόνηση στο Καυτανζόγλειο και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να αποχωρεί από το πρόγραμμα, ολοκλήρωσε ο ΠΑΟΚ την επί ελληνικού εδάφους προετοιμασία του για τον αγώνα ρεβάνς με τη Μέταλιστ την Τετάρτη για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Ο διεθνής επιθετικός αισθάνθηκε «βαρύ» τον δεξί προσαγωγό του, αποχώρησε από την προπόνηση και την Τρίτη θα ξεκαθαρίσει εάν θα είναι σε θέση να αγωνισθεί στο ματς με τους Ουκρανούς.

Ισόπαλοι χωρίς τέρματα αναδείχτηκαν Άρης και Βέροια σε φιλικό παιχνίδι που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το ματς ήταν κακό ποιοτικά και περισσότερο κούρασε, παρά ικανοποίησε, όσους επέλεξαν να το δουν από κοντά ή τηλεοπτικά. Την Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 7μμ μπροστά στη Θύρα 7, η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα παρουσιάσει τη νέα τετράστερη φανέλα της σεζόν 2013-2014. Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Στην αποστολή της εθνικής Σλοβακίας για το φιλικό με την Ρουμανία κλήθηκε ο Βλάντιμιρ Βάις...


Δεν υπάρχουν σχόλια: