23 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Για σκανδαλώδη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, που, πέραν των άλλων, συσσωρεύει χρέη στη χώρα, για αδιαφάνεια, αλλά και για «έντονη οσμή διαφθοράς», που αναδύουν οι έως τώρα ιδιωτικοποιήσεις, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε αναλυτικό σημείωμά του σχετικά με τον εν λόγω οργανισμό. Σε ύφεση βρίσκονται το απόγευμα της Παρασκευής οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα σε δασικές εκτάσεις της Ριτσώνας Οινοφύτων και των Ψαχνών της Εύβοιας. Στη Ριτσώνα επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 13 οχήματα, έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη. Στα Ψαχνά επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο πρώην οικονομικός διαχειριστής του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Νίκος Παπαδήμας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 2004. Άμεση επιχορήγηση των Δήμων ώστε να απορροφηθούν περισσότερα νήπια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέσω του ΕΣΠΑ, ζητεί το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία για τα παιδιά που δεν γίνονται δεκτά τη φετινή χρονιά.

Απόπειρα ληστείας με πυροβολισμούς σημειώθηκε, λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Καλαμαριά. Τέσσερις ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο υποκατάστημα και, αφού πυροβόλησαν για εκφοβισμό στον αέρα, ζήτησαν από τους υπαλλήλους να τους παραδώσουν τα χρήματα. Τελικά διέφυγαν χωρίς λεία, με δύο μοτοσικλέτες, εκ των οποίων η μία ήταν κλεμμένη.

Κόσμος

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν κρίθηκε την Παρασκευή από τους ενόρκους ο πρώην ψυχίατρος του αμερικανικού στρατού, ταγματάρχης Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, ο δράστης του μακελειού στη στρατιωτική βάση του Φορτ Χουντ του Τέξας, τον Νοέμβριο του 2009. Τώρα ο Νιντάλ Μαλίκ Χασάν βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμα και με τη θανατική ποινή. Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής καταδικάστηκε ο Ρόμπερτ Μπέιλς, ο Αμερικανός στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε 16 άοπλους Αφγανούς πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
  
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η πρώτη εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών. Η χρήση αυτή είχε πιθανότατα την έγκριση της κυβέρνησης Άσαντ, προσθέτουν. Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκεί ο ΟΗΕ για την διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας στο σημείο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίθεση με χημικά όπλα.
  
Η Βρετανία διαθέτει έναν μυστικό σταθμό παρακολούθησης στην Μέση Ανατολή μέσω του οποίου υποκλέπτει μαζικά τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεδομένα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, τα οποία κατόπιν μοιράζεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα The Independent. Ο Μπ.Ομπάμα δήλωσε στο CNN ότι «όλοι οι έλεγχοι για την προστασία των πολιτών λειτούργησαν σωστά», αλλά παραδέχθηκε ότι οι ανησυχίες των Αμερικανών για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA είναι θεμιτές.
  
Σεκταριστική βία με «γεύση» συριακού εμφυλίου συνταράσσει την Τρίπολη του Λιβάνου. Τουλάχιστον 42 νεκροί και περισσότεροι από 500 τραυματίες είναι ο απολογισμός δίδυμων εκρήξεων που σημειώθηκαν έξω από σουνιτικά τεμένη μετά την προσευχή της Παρασκευής, μία εβδομάδα αφότου έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου συγκλόνισε σιιτική συνοικία της Βηρυτού.

Οικονομία

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων που υπέβαλλαν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί – συνεργάτες της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, για τις προκαταβολές, μετά και την παράταση που είχε δοθεί και η οποία έληξε σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης. Ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε στις 756 και από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η διάθεση επιταγών προς τους παραγωγούς για την προμήθεια ζωοτροφών, από όπου επιθυμούν. Επίσης, εξοφλήθηκε το σύνολο των παραγωγών με χρηματικά υπόλοιπα έως 500 ευρώ.
   
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην 17μελή ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, εν μέσω των ενδείξεων ότι η οικονομία της βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης έπειτα από παρατεταμένη ύφεση. «Η βελτίωση των δίδυμων ελλειμμάτων συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις σταθεροποίησης της εγχώριας οικονομίας παρά τους παρατεταμένους κινδύνους», είναι το συμπέρασμα της τελευταίας μελέτης της Eurobank για την ελληνική οικονομία. Οι αναλυτές μεταξύ άλλων εκτιμούν ότι τα πλέον πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού υποδεικνύουν σημαντική πιθανότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για παροχή νέων διευκολύνσεων από τους δανειστές.

Αθλητισμός

Σε αναζήτηση δύο ποδοσφαιριστών βρίσκεται ο Ολυμπιακός, καθώς όπως όλα δείχνουν η πώληση του Φέισα στην Μπενφίκα είναι θέμα... ωρών. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» εκεί που έψαχναν για ένα αμυντικό χαφ, πλέον κινούνται για ένα ακόμα, ώστε να συμπληρωθεί επαρκώς το ρόστερ τους. Στον Πειραιά δεν ήταν ικανοποιημένοι από την παρουσία του Φέισα και έψαχναν για παίκτη που θα αποτελούσε την πρώτη επιλογή, ενώ πλέον θα πρέπει να καλύψουν και το κενό του Σέρβου που προοριζόταν για αναπληρωματικός.

Συμφωνία με Μπεσίκτας για Χολέβα; Δανεικοί σε Λεβαδειακό και Εργοτέλη, αντίστοιχα, οι Λυκογιάννης και Διαμαντάκος. H UEFA κάλεσε σε απολογία τη Σάλκε για την επεισοδιακή συμπεριφορά των οπαδών της στο ματς με τον ΠΑΟΚ για το Champions League. Ο Μάλαμας Τεβεκέλης θα είναι στο τιμ του Ιβάν Σαββίδη και αναλαμβάνει χρέη ειδικού αναλυτή του ποδοσφαιρικού τμήματος και των τμημάτων υποδομής, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: