07 Αυγούστου, 2013

ΟΤΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ


Στα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ διοργανώνεται ένα διήμερο Συνέδριο τις Βρυξέλλες, με τον ολισθηρό (συνειδητά) τίτλο "[S]electing Europe". Tο διαφανές λογοπαίγνιο (τα συνηθίζουν αυτά στην Ευρώπη των Βρυξελλών) παραπέμπει ταυτόχρονα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 (οι οποίες, με χρόνους ΕΕ, "είναι αύριο") και στην επιδίωξη/προτροπή/ανάγκη να "επιλεγεί" η Ευρώπη ως έννοια (από τους Ευρωπαίους, με μια νέα συνειδητοποίηση κλπ). Διόλου παράξενο, αντίθετα: πολυαναμενόμενο, να αναστοχάζεται η "Ευρώπη" και η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα την πορεία προς αναζήτηση  για μιαν ακόμη φορά -  μιας κάποιας νομιμοποίησης στις κάλπες. Άλλωστε, η ίδια η εναρκτήρια συζήτηση τιτλοφορείται "From bail-out to ballot", δηλαδή κάτι σαν "Πώς, από τα σωστικά προγράμματα της Ευρώπης, θα βρεθούμε στις κάλπες". 

Η συνήθης (=τετριμμένη) σειρά θεματολογιών παραμονεύει: "Καμπάνιες για την Ευρώπη", "Διαδικτυακή επικοινωνία και στρατηγική", "Πώς η επικοινωνία θα μπει στην ημερήσια διάταξη"...Όμως, σε κάποιες πλευρές της διοργάνωσης κατάφερε και ξεγλίστρησε κάτι σαν πραγματικός προβληματισμός. Έτσι, βλέπουμε ένα δίπολο συζήτησης: "Πώς οι υποψήφιοι παρουσιάζονται ως Ευρωπαίοι" και "Πώς οι ευρωπαϊκές εκλογές προσλαμβάνουν τοπικό χαρακτήρα". Με δεδομένη την όλο και πιο αισθητή αποξένωση των Ευρωπαίων (δηλαδή: των λαών των χωρών της Ευρώπης) από την "Ευρώπη" (δηλαδή: από το τεχνητό Ευρωκατασκεύασμα των ελίτ), το γεγονός και μόνον ότι ξεκίνησαν να σκέφτονται προς αυτήν την κατεύθυνση ανταποκρίνεται στο γνωστό αστείο: "Σκέφτονται... Θαύμα! Θαύμα!". Και παραπέρα: δίπλα από την αναμενόμενη θεματολογία του "Η φήμη των ευρωπαϊκών θεσμών", συναντά κανείς την ερώτηση "Διοικητικά στελέχη ή "πρέσβεις";" (Administrators or Ambassadors?). Η αληθινή συζήτηση για το τι εισφέρει η Ευρωνομενκλατούρα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι, ειδικά σ' εμάς, οι Ευρωεκλογές έρχονται και συμπίπτουν με δημοτικές-περιφερειακές, αυτού του είδους οι συζητήσεις θα μπορούσαν να είναι πολύτιμες, αν είναι να μην εκτραπεί η μεν προεκλογική διαδικασία σε αντιπαράθεση φιλάθλων/οπαδών, η δε συζήτηση "περί Ευρώπης" σε υπεραπλουστεύσεις και σε πικρές επιθέσεις. Ετούτες οι Ευρωεκλογές, υπόσχονται/απειλούν να είναι κατεξοχήν εσωτερικές, ιδεολογικότατες εκλογές (να δούμε και να δουν και οι Ευρωπαίοι τους Χρυσαυγίτες στο Στρασβούργο! διδακτικό). Οι δε δημοτικές /περιφερειακές εκλογές να είναι οι κατεξοχήν πολιτικές... Α, ναι, και μια περιθωριακή παρατήρηση. 

Μεταξύ των κάπου 50 πανεπιστημιακών, τεχνοκρατών, επικοινωνιακών κοκ εισηγητών, βρήκαμε μόνον ένα Έλληνα: τον Λευτέρη Κουσούλη. Και, μάλιστα, ακριβώς στο θέμα "Πώς οι ευρωπαϊκές εκλογές προσλαμβάνουν τοπικό χαρακτήρα". (Η Άννυ Ποδηματά, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ανήκει στους ex officio επισήμους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: