07 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αναζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση το πλεονάζον προσωπικό που θα μπει στο επόμενο κύμα διαθεσιμότητας. Οι περίπου 90.000 εργαζόμενοι των Δήμων αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική δεξαμενή για τους 12.500 «διαθέσιμους», που πρέπει να βρεθούν - βάσει μνημονιακής υποχρέωσης - έως το τέλος του έτους. Με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προτού περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το «χάρτη» με τις επικίνδυνες περιοχές για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας.

Πρόκειται για 17 περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα οκτώ σε όλη την Ελλάδα. Ένα νέο εισιτήριο καθιερώνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αττική για λίγες μέρες. Πρόκειται για ένα τριήμερο εισιτήριο αξίας 20 ευρώ το οποίο δίνει πρόσβαση σε όλα τα ΜΜΜ, ενώ καλύπτει και μία διαδρομή από και προς το «Ελ.Βενιζέλος». Σημαντική πτώση στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων υψηλής και μεσαίας ζήτησης, ακόμα και σε μεγάλες πόλεις, δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι που στοχεύουν σε υψηλόβαθμα τμήματα θα πρέπει να αναμένουν πτώση ακόμα και 700 μορίων.

Κόσμος

Ισχυρή έκρηξη σε δεκαώροφο κτίριο της πόλης Ροσάριο της Αργεντινής προκάλεσε το θάνατο δώδεκα ανθρώπων ενώ άλλοι 61 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων, άλλα 15 άτομα αγνοούνται. Η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από διαρροή φυσικού αερίου στην κεντρική εγκατάσταση. Μεγάλη φωτιά προκάλεσε το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου Τζόμο Κενυάτα του Ναϊρόμπι, ένα από τα σημαντικότερα της ανατολικής Αφρικής. Η φωτιά φαίνεται ότι ξέσπασε στο τμήμα ελέγχου των αναχωρήσεων και επεκτάθηκε γρήγορα στους υπόλοιπους χώρους και τα αίτιά της δεν είναι ακόμη γνωστά. Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Τυνησία: Ο πρόεδρος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του Σώματος, λέγοντας πως πρώτα πρέπει να προχωρήσουν σε διάλογο η κυβέρνηση ισλαμιστών και η κοσμική αντιπολίτευση. Για «εσωτερικό πραξικόπημα» μιλούν στελέχη της κυβερνώσας Ενάχντα. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους τη νύχτα, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σημειώνοντας μεν την «απογοήτευση» των ΗΠΑ για τη χορήγηση προσωρινού ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε πως θα πάει στη Ρωσία το φθινόπωρο για τη Σύνοδο Κορυφής της G20. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση της Μόσχας ενδεικτική των «προκλήσεων» που ακόμη παραμένουν στις διμερείς σχέσεις, λέγοντας πως η Ρωσία «ορισμένες φορές επιστρέφει στη ψυχροπολεμική νοοτροπία». Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, συνεργάτης της Guardian, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Βραζιλία, δήλωσε ότι έχει παραλάβει έως και 20.000 απόρρητα έγγραφα από τα χέρια του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν. «Θα υπάρξουν κατά βεβαιότητα περισσότερες αποκαλύψεις» για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προειδοποιεί.

Οικονομία

Αύξηση της τάξεως του 47% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Μυτιληναίος το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε την Τετάρτη. Ο όμιλος ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, συνολικού ποσού 243 εκατ. ευρώ, για 3 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για 2 ακόμα χρόνια.

Η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, ο έλεγχος των επιχειρήσεων για την έκδοση αποδείξεων και την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, θα βρεθούν την Τετάρτη στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν την Τετάρτη οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά από ημέρες ήπιας ανοδικής πορείας.

Αθλητισμός

Άδοξα αποχαιρέτησε το Champions League ο ΑΠΟΕΛ, που αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 με τη Μάριμπορ στη Σλοβενία και έμεινε εκτός πλέι-οφ εξαιτίας του εκτός έδρας γκολ που δέχθηκε στο πρώτο ματς (1-1). Αποβλήθηκαν Γκονσάλβες και Πάουλο Σέρτζιο... Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ταξιδεύει για τη Βιέννη ο Αστέρας Τρίπολης προκειμένου να αντιμετωπίσει την τοπική Ραπίντ στη ρεβάνς της ισοπαλίας 1-1 στην Τρίπολη στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τον γ' προκριματικό γύρο του Europa League. Με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να συμμετέχει στο πρώτο κομμάτι της προπόνησης, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Χάρκοβο η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τον αγώνα ρεβάνς με τη Μέταλιστ που θα διεξαχθεί την Τετάρτη (20:00) για τον γ' προκριματικό γύρο του Champions League.


Δεν υπάρχουν σχόλια: