26 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ για κάποιο νησιωτικό προορισμό, καθώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια παραμένουν και φέτος στα ίδια με τα περσινά, τσουχτερά επίπεδα. Ενδεικτικό παράδειγμα ένα ζευγάρι με ανήλικο παιδί και αυτοκίνητο θα πρέπει να δαπανήσει μετ' επιστροφής για ένα ταξίδι από Πειραιά για Πάρο στην οικονομική θέση 326 ευρώ! Τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους κράτησης μεταναστών στο Λιμεναρχείο Σάμου κατέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΛΠΣ), εστιάζοντας κυρίως στις ελλείψεις που υπάρχουν στα θέματα υγιεινής και καθαριότητας των μεταναστών αλλά και προφύλαξης του προσωπικού. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία θα στείλει σχετική έκθεση με όσα κατέγραψε στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν και πάλι τα κρατικά αυτοκίνητα άνω των 1.400 κυβικών. Προωθείται η απόσυρσή τους, με προτεραιότητα στα μεγαλύτερα σε κυβισμό και στα παλαιότερα οχήματα και η αντικατάστασή τους, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση δημόσιων πόρων μέσω της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων και των δαπανών για ανταλλακτικά και επισκευές. Τροποποιήσεις έρχονται από το αύριο, Σάββατο, στις λεωφορειακές γραμμές της ΟΣΥ λόγω της λειτουργίας των τεσσάρων νέων σταθμών της γραμμής 2 του μετρό («Ηλιούπολη», «Άλιμος», «Αργυρούπολη», «Ελληνικό») στα νότια προάστια της Αττικής. Στις 12 το μεσημέρι παραδίδεται στην κυκλοφορία η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό στα νότια προάστια. Η επέκταση περιλαμβάνει, συνολικά, τέσσερις νέους σταθμούς: Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό. Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά επιπλέον 80.000 επιβάτες, ενώ η διαδρομή Ελληνικό-Σύνταγμα θα γίνεται σε 14 λεπτά.

Κόσμος

Σχεδόν αναπόφευκτη θεωρείται η ανοικτή σύγκρουση μεταξύ ισλαμιστών και στρατού στους δρόμους της Αιγύπτου την Παρασκευή, με το κάλεσμα της στρατιωτικής ηγεσίας στο λαό να του δώσει από το δρόμο «εντολή» πάταξης της βίας να βρίσκει απάντηση από του Αδελφούς Μουσουλμάνους με κινητοποίηση των δικών τους υποστηρικτών. Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα. Με επευφημίες υποδέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι τον πάπα Φραγκίσκο στην παραλία Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο στην εκδήλωση-αποκορύφωμα του παγκόσμιου φεστιβάλ νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε τρεις πόλεις του Ιράκ, όπως έγινε γνωστό από τοπικούς αξιωματούχους. Η έκρηξη με τα περισσότερα θύματα σημειώθηκε στο Νάουφελ, βόρεια της Βαγδάτης, ενώ τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη. 

Μετά το σοκ, η Ισπανία παρακολουθεί, σε βαρύ κλίμα και με φλέγοντα ερωτήματα, τις έρευνες γύρω από τις συνθήκες του τραγικού εκτροχιασμού της υπερταχείας στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα που στοίχισε -μέσα σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα- τη ζωή σε 80 άτομα. Το κεντρικό ερώτημα είναι γιατί το τρένο πήγαινε με 190 χλμ. την ώρα στην στροφή: Ο μηχανοδηγός είναι υπό κράτηση και δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει ακόμη και κατηγορίες φόνου από αμέλεια, ενώ εξετάζεται εάν λειτούργησαν όπως έπρεπε τα αυτόματα συστήματα του τρένου. Πρόχειρο νεκροτομείο στάδιο της πόλης, δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη 13 σοροί.Το σώμα ενός άνδρα, που κατά τα φαινόμενα ήταν λαθρεπιβάτης, έπεσε από αεροσκάφος της Air France στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, αναφέρουν οι τοπικές Αρχές. Ο άνδρας πρέπει να ήταν μέσα στους τροχούς του αεροσκάφους.

Οικονομία

Μέχρι τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, στις 8 το πρωί θα μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Τη συμφωνία για την απονομή ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλήσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ, η οποία θα ισχύσει από 1η Αυγούστου, θα υπογράψουν σήμερα Παρασκευή οι συναρμόδιοι υπουργοί με εκπροσώπους της αγοράς.

Τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup πραγματοποιείται το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μετά την ψήφιση και της τελευταίας προαπαιτούμενης δράσης την Πέμπτη, το Euroworking Group αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Η νίκη-πρόκριση της Ξάνθης επί της Λίνφιλντ μέσα στο Μπέλφαστ, αναμφίβολα αποτελεί την κορυφαία ευρωπαϊκή στιγμή του ακριτικού συλλόγου, τουλάχιστον, μέχρι την επόμενη, αφού επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου, είναι η Σταντάρ Λιέγης στον 3ο προκριματικό του Europa League. Το μήνυμα του ιδιοκτήτη, Χρήστου Πανόπουλου και η αποθέωση από τους οπαδούς της ομάδας στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Τη μεγάλη νίκη-πρόκριση με 2-1 επί της βόρειο ιρλανδικής Λίνφιλντ, πανηγύρισε η Ξάνθη μέσα στο Μπέλφαστ, όπου με ηγέτη και σκόρερ τον Μαρσελίνιο (27', 105') κατάφερε να φτάσει στην πλήρη ανατροπή στην παράταση της ρεβάνς του 2ου προκριματικού γύρου του Europa League και έτσι στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει την Σταντάρ Λιέγης (1/8).Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του κυπριακού ποδοσφαίρου έκαναν όνειρα πρόκρισης, τα οποία τελικά γκρεμίστηκαν, αφού τόσο η Ομόνοια, όσο και η Ανόρθωση αποδείχτηκαν ιδανικοί αυτόχειρες!

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε ευρωπαϊκή τροχιά και αυτό φαίνεται όχι μόνο από την προετοιμασία για τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Champions League, αλλά γενικότερα από τις κινήσεις που γίνονται σε όλα τα επίπεδα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα ακόμη το δημοσίευμα της ιταλικής ιστοσελίδας goal.com, όπου αναφέρεται ότι ο ΠΑΟΚ έχει συνάψει συνεργασία με την Γιουβέντους. Στο μεταξύ, ΠΑΟΚ και Μέταλιστ, δήλωσαν τις λίστες των ποδοσφαιριστών στην UEFA για τα ματς των προκριματικών του Champions League. Νίκη με 2-1 για τις «ρεζέρβες» στην Καλαμαριά και συμπλοκές με οπαδούς του Άρη μετά το τέλος του αγώνες. Σε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: