17 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την Άγκυρα θα επισκεφθεί, αυθημερόν, την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Νέα έκκληση για τον αποκλεισμό της βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια από το Συμβούλιο της Ευρώπης απευθύνει προς την ελληνική κυβέρνηση, τη Βουλή και την κοινωνία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM) Μπενζαμέν Αμπτάν. Ο κ. Αμπτάν τονίζει ότι το θέμα έχει τεθεί στην κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής εξακολουθεί, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είχε αποδεχθεί το αίτημα της EGAM.

Στο Ελληνικό θα φτάνει σε λίγες ημέρες το μετρό, καθώς στις 26 Ιουλίου αναμένονται τα εγκαίνια της επέκτασης της γραμμής 2 προς τα νοτιοανατολικά προάστια της Αθήνας. Με τη λειτουργία της επέκτασης, το επιβατικό κοινό θα έχει στη διάθεσή του τέσσερις νέους σταθμούς: της Ηλιούπολης, του Αλίμου, της Αργυρούπολης και του Ελληνικού. Τρεις άγνωστοι, που επέβαιναν σε ΙΧ, άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών, που επιχείρησαν να τους ελέγξουν και εξαφανίστηκαν. Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 08:40 το πρωί της Τετάρτης, πίσω από το κτίριο της ΓΑΔΑ και από τη συμπλοκή δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες.

Με ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύεται στον Τύπο την Τετάρτη με τη μορφή καταχώρησης, η ΟΛΜΕ καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το άρθρο 82 του πολυνομοσχεδίου για την κατάργηση 50 ειδικοτήτων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση και 2 ειδικοτήτων εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης (Ιταλική και Ισπανική Φιλολογία). Οι καθηγητές καλούν τους βουλευτές να μην συνεργήσουν στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κόσμος

Ελαφρά υποχώρηση, χωρίς όμως να χάνεται το ισχυρό προβάδισμά τους, βλέπουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσκόπηση εννέα εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές. Παράλληλα, ξεχωριστή δημοσκόπηση δείχνει πως τέσσερις στους πέντε Γερμανούς δεν πείθονται ότι οι γερμανικές υπηρεσίες ήταν αθώες για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων στη Γερμανία, υπόθεση που έχει μπει ψηλά στην συζήτηση πριν τις εκλογές. Ομάδα ενόπλων εκτέλεσε στο σπίτι του στο Λίβανο γνωστό Σύρο αξιωματούχο που υποστήριζε σθεναρά τον Άσαντ, περιστατικό που φωτίζει ξανά την «σποραδική διάχυση» της έντασης του συριακού εμφυλίου στον εξαιρετικά ευαίσθητο Λίβανο.

Τουλάχιστον 21 παιδιά κατέληξαν εξαιτίας τροφικής δηλητηρίασης που έπαθαν τρώγοντας δωρεάν σχολικό γεύμα στο κρατίδιο Μπιχάρ στην Ινδία. Άλλα εννέα παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.Φιλελεύθεροι και τεχνοκράτες απαρτίζουν το σχήμα της μεταβατικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο υπό τον πρωθυπουργό Χαζέμ Μπεμπλάουι και τον πρόεδρο Αντλί Μανσούρ, στην οποία δεν εκπροσωπείται με κανέναν υπουργό το μπλοκ των ισλαμιστών. Δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Το Κρεμλίνο τονίζει πως θεωρεί σημαντικότερες τις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον από τον «καβγά για τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών», λίγο μετά την επίσημη υποβολή αιτήματος για προσωρινό άσυλο στη Μόσχα από τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Η Ρωσία είχε θέσει ως όρο για να δώσει άσυλο στον αμερικανό τεχνικό να σταματήσει «να βλάπτει τους αμερικανούς φίλους μας», όπως είχε πει ξανά ο ίδιος ο Πούτιν.

Οικονομία

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς. Η προσοχή βρίσκεται στραμμένη στη Βουλή, αν και η αγορά έχει προεξοφλήσει τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 4,8 δισ. ευρώ από τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ. Καλά κρυμμένες φορολογικές παγίδες του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αποκαλύπτει η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Η έκθεση θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας πολλών διατάξεων που περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα, ενώ ζητείται η αναδιατύπωση και διευκρίνιση δεκάδων άρθρων, που εμμέσως χαρακτηρίζονται από την υπηρεσία της Βουλής ως προχείρως διατυπωμένα και αποσπασματικά.Πολυμελές κλιμάκιο της τρόικας άρχισε σήμερα, Τετάρτη, επαφές στη Λευκωσία με στόχο την πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου. Η διαδικασία αξιολόγησης προβλέπεται να διαρκέσει δύο βδομάδες. Αν η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική, τότε τον Σεπτέμβριο θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση για την Κύπρο ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Αθλητισμός

Μια πιο ώριμη ομάδα περιμένει να δει φέτος ο Κώστας Κατσουράνης στον ΠΑΟΚ, που θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα, και δεν θα «πουλάει» βαθμούς. Ο έμπειρος άσος μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου στην Αυστρία, για τον Ιβάν Σαββίδη, τους νέους παίκτες, αλλά και την κατάσταση σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Σκληρές ήταν οι διαπαραγματεύσεις μέχρι να οδηγηθούν σε οριστικό ναυάγιο για τη μεταγραφή του Ορέστη Καρνέζη στην Ουντινέζε.

Η ιταλική ομάδα ως γνωστόν απέσυρε αργά το βράδυ της Τρίτης το ενδιαφέρον της, ενημερώνοντας το μάνατζερ του Ελληνα τερματοφύλακα. Ωστόσο μέχρι τη συγκεκριμένη απόφαση υπήρξαν πολλά σκαπναευάσματα, ρήτρα που ζήτησε ο Παναθηναϊκός, χρήματα που... χάρισε ο Καρνέζης και πολλά άλλα...Στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στη Σαρλερουά, θα συνεχίσει την καριέρα του ο Στέργιος Μαρίνος για τα επόμενα δυο χρόνια (συν άλλα δυο).


Δεν υπάρχουν σχόλια: