17 Ιουλίου, 2013

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

Προς υλοποίηση βαίνει το πρόγραμμα προμήθειας δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης (ΟΡV) για την κάλυψη των αναγκών της Εθνικής Φρουράς καθώς η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ανάθεση της προμήθειας στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς θα αποκτήσει δύο περιπολικά σκάφη τύπου Saar 4.5, συνολικού κόστους €100 εκατ. με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 10 περιπολικά σκάφη τύπου Saar 4.5 για το Ισραηλινό Ναυτικό σε δύο βασικές διαμορφώσεις (κλάσεις Aliya και Hetz) με κύριο χαρακτηριστικό το υπόστεγο για τη φιλοξενία οργανικού ελικοπτέρου στην πρώτη.

Tα δύο σκάφη κλάσης Αliya που απέκτησε το Ισραηλινό Ναυτικό στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 μεταβιβάστηκαν στο Μεξικό το 2004 μετά από εφαρμογή προγράμματος εκσυγχρονισμού και αφαίρεση των εκτοξευτών κατευθυνομένων βλημάτων Harpoon. Αντίθετα, σε υπηρεσία βρίσκονται οι 8 πυραυλάκατοι κλάσης Hetz που διακρίνονται για τον ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό τους. Σε γενικές γραμμές, τα περιπολικά σκάφη Sa’ar 4,5 είναι πλήρους εκτοπίσματος 490 τόνων, μήκους 61,7 μέτρων με ακτίνα ενεργείας 4.800 ναυτικών μιλίων σε ταχύτητα 19 κόμβων, μέγιστη ταχύτητα 33 κόμβων και πλήρωμα 56 ατόμων. Άλλες πληροφορίες πάντως συγκλίνουν υπέρ της επιλογής του νέου τύπου S-72 σε διαμόρφωση OPV που αποτελεί σχεδιαστική εξέλιξη των Sa’ar 4, 4.5 και 5.

Η πυραυλάκατος HETZ τύπου Saar 4.5 του Ισραηλινού Ναυτικού κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης με το ΠΝ το Μάϊο του 2011.

Η πυραυλάκατος HETZ τύπου Saar 4.5 του Ισραηλινού Ναυτικού κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης με το ΠΝ το Μάϊο του 2011. Ο οπλισμός του περιλαμβάνει K/B επιφανείας-επιφανείας Harpoon και Gabriel, Κ/Β επιφανείας-αέρος Barak-1, CIWS Phalanx και πρυμναίο πυροβόλο 76mm.



Δεν υπάρχουν σχόλια: