13 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Περίπου διχοτομείται η κοινή γνώμη απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης για απολύσεις στο Δημόσιο, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα της Metron Analysis. Το 50% λέει «όχι» σε απολύσεις, ενώ το 47% των ερωτηθέντων επιθυμεί μείωση του αριθμού των υπαλλήλων. «Όχι» στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας λέει το 62% των ερωτηθέντων. «Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων το 'μαύρο' της 11ης Ιουνίου, προσφέροντας πολιτικό άλλοθι σε κανένα κόμμα. Δεν συμμετέχουν σε κανένα 'παζάρι' με προαπαιτούμενο να 'σφραγιστούν' έστω και για ένα λεπτό τα ραδιοφωνικά - τηλεοπτικά στούντιο και πλατώ των κεντρικών και περιφερειακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και να 'αλυσοδεθούν' οι πόρτες του Ραδιομεγάρου» τονίζουν σε νέα ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Επικρατείας, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Εξερχόμενος ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις στο πολυνομοσχέδιο.Για δικτατορία της τρόικας, δικτατορία του ευρώ και κυβέρνηση ανδρεικέλων, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών, έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, επισήμανε πως «δεν μιλάμε για διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά για διαγραφή όλου του χρέους. Έχουμε όπλο για να το κάνουμε, την στάση πληρωμών καθαρά και ξάστερα».

Κόσμος

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν ειρηνικά τα ξημερώματα του Σαββάτου στους δρόμους του Καΐρου ζητώντας την επιστροφή του Μοχάμεντ Μόρσι, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στο Μπρετινί-σιρ-Ορζ, μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία, για ανεύρεση παγιδευμένων κάτω από τα συντρίμμια. Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 30 τραυματίστηκαν όταν ταχεία επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε. Τουλάχιστον 38 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε καφενείο στην πόλη Κιρκούκ του Ιράκ. Είναι η τρίτη επίθεση αυτού του είδους στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Ταχεία επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στο Παρίσι, στο Μπρετινί-σιρ-Ορζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 12 (οι εννέα σοβαρά), ενώ κάποιοι φέρονται να έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Οι Αρχές προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί. Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει ο ισραηλινός στρατός μετά την προσαγωγή ενός πεντάχρονου παλαιστίνιου με το αιτιολογικό ότι έθετε σε κίνδυνο τους περαστικούς επειδή πετούσε πέτρες. Ισραηλινή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με επεισόδιο όπου διακρίνεται αγόρι να κλαίει και να οδηγείται μαζί με ενήλικο παλαιστίνιο σε στρατιωτικό τζιπ.

Οικονομία

Ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας της Κύπρου τα επόμενα χρόνια παραμένει υψηλός, αναφέρει στην ετήσια έκθεση του ο οίκος Moody's, που εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στο οικονομικό περιβάλλον και στα δημόσια οικονομικά. Το κεντρικό σενάριο του οίκου για την οικονομία είναι ότι δεν θα παρουσιάσει ανάπτυξη πριν το 2016. Τον «οδικό χάρτη» εξόδου από το Μνημόνιο σκιαγραφεί ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας τέσσερα βήματα: την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, την ενίσχυση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση των επιτοκίων.Tην πλήρη αντίθεση του με την αύξηση του συντελεστή φόρου συναλλαγών για πωλήσεις τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από το 0,20% στο 0,35%, που περιέχεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εκφράζει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

Αθλητισμός

Στην Αθήνα βρίσκονται από την Παρασκευή οι παίκτες που δεν υπολογίζονται από τον Γιάννη Αναστασίου για το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Σο, Πίντο, Βελάσκες, Φορναρόλι, Τοτσέ πέρασαν από ιατρικά τεστ, καθώς το «τριφύλλι» δεν αποκλείεται να τρέξεις τις εξελίξεις για την αποχώρηση τους από την ομάδα. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τους Βιτόλο, Κουίνσι. Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε διάψευση όλων των... μεταγραφικών στόχων του. Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκαθάρισαν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις περιπτώσεις των Σισοκό, Κολοβού, Τζαβέλλα και Αμαλφιτανό, προσθέτοντας ότι εάν αποχωρήσει βασικός παίκτης, θα αντικατασταθεί με έναν ακόμη καλύτερης ποιότητας ποδοσφαιριστή. «Ξένα» σενάρια για Αμπντούν, Τζιμπούρ και Μεντζανί.

«Πόρτα» της ΕΠΟ στη Σούπερ Λίγκα σχετικά με τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβασθούν στη Football League. Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τρεις θα είναι οι ομάδες που θα πέσουν στη Football League την προσεχή σεζόν και ισάριθμες θα ανέβουν στη «μεγάλη κατηγορία», παρτά την πρόταση της Λίγκα για την άνοδο/ υποβιβασμό δύο. Την Πέμπτη η συνεδρίαση του ΔΣ της Football League, παρουσία και των ομάδων της Γ' Εθνικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: