13 Ιουλίου, 2013

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ


«Να ξέρετε πως, αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει. Θα μας σώσει από τη βρόμα όπου κυλιούμαστε, θα μας σώσει από τη μετριότητα και από την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώσει από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώσει. Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε». Αυτά έγραφε ο εθνικιστής στοχαστής, ήρωας και μάρτυρας του γένους Ιων Δραγούμης στο «Μαρτύρων και ηρώων αίμα». Η Ιστορία, θέλοντας επίμονα να μας βάλει μυαλό, να μας συνετίσει, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αποδεικνύει ότι ο Δραγούμης είχε δίκιο. Έχει περάσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του αιώνα από την ημέρα που δημοσιεύτηκε αυτό το σπουδαίο έργο του Δραγούμη και το μακεδονικό ζήτημα βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα. Δυστυχώς, όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες.

O Αλί Αχμέτι, αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, αποκάλυψε σε ομιλία του στη Σόφια ότι υπάρχει πρόταση για ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η συγκεκριμένη πρόταση θα ήταν κατάπτυστη, απαράδεκτη και θα κινούταν σαφώς στη σφαίρα του γελοίου, αν το τιμόνι των εξωτερικών υποθέσεων της χώρας μας δεν το κρατούσε ένας πολλάκις αποτυχημένος και επικίνδυνος πολιτικός: ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Στους παράγοντες που εντείνουν την ανησυχία των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων πρέπει να προστεθεί η οικονομική κρίση, η οποία συνεπάγεται την αυτόματη αποδυνάμωση της διπλωματικής ισχύος μας.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιο ανίσχυρη από τα ιδιαιτέρως εύθραυστα Σκόπια. Μια ελληνική νίκη απέναντι σε ένα προβληματικό κρατίδιο θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη. Επιπλέον, εξίσου ενθαρρυντικό πρέπει να θεωρείται ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει συνδέσει τη διαδρομή του με μια εθνικά ορθή και ανυποχώρητη θέση στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού μορφώματος.Οπότε δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε την εντολή του Δραγούμη. Να σώσουμε τη Μακεδονία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: