18 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Αλεποχώρι Μεγάρων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, προκειμένου να μην υπάρχει καμία πιθανότητα αναζωπύρωσης, δεδομένου ότι συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σε ύφεση και η πυρκαγιά στην Πέτρα της Βαρυμπόμπης στην Πάρνηθα, υπό έλεγχο το μέτωπο και στον Κάβο Ισθμίων στην Κόρινθο. Για τον υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη λήψη απόφασης επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα και η απόφαση επί της προτάσεως θα ληφθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα. Βάσει του σχεδιασμού, δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις και οι πορείες στο κέντρο, ενώ κλειστοί είναι κεντρικοί σταθμοί του μετρό και το τραμ δεν φθάνει στο Σύνταγμα. Πάντως, διαδηλωτές προγραμματίζουν συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα.Τη Δευτέρα θα φέρει ξανά προς ψήφιση στη Βουλή, μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο, τη διάταξη για το ύψος των αποζημιώσεων των απολυμένων εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής. Η διάταξη αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο, λόγω αντιδράσεων βουλευτών της ΝΔ.

«Υπάρχει θέμα» για το ΠΑΣΟΚ με την καταψήφιση του άρθρου 81 για τη δημοτική αστυνομία από τον κοινοβουλευτικό εκπροσώπο Πάρι Κουκουλόπουλου, όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδ.Κωνσταντινόπουλος. «Ο Π.Κουκουλόπουλος θα δώσει κάποιες εξηγήσεις, θα συζητήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και θα ληφθούν οι αποφάσεις» δήλωσε.

Κόσμος

Την στρατηγική του για το πώς θα διαχειριστεί την ασφυκτική πίεση που δέχεται από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση καταρτίζει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι, με τους Σοσιαλιστές να απειλούν με πρόταση μομφής εάν ο πρωθυπουργός δεν δώσει δημόσια εξηγήσεις για το σκάνδαλο Μπάρθενας. Η τελική απόφαση για το εάν και με ποιον τρόπο θα υποκύψει στις πιέσεις ο Ραχόι να μιλήσει αποκλειστικά για τον Μπάρθενας βρίσκεται στα χέρια του και μόνο, όπως τονίζουν κύκλοι του κόμματος.

Οι αρχές του Παναμά στράφηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το φορτίο απαρχαιωμένου στρατιωτικού εξοπλισμού που βρέθηκε σε πλοίο της Βορείου Κορέας, καλώντας σε διευρεύνηση για το εάν η Πιόνγκγιανγκ έχει παραβεί τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη. Πέντε επιθεωρητές από τον ΟΗΕ αναμένεται να φτάσουν στον Παναμά στις αρχές Αυγούστου για έλεγχο.

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα παραμένει στο νοσοκομείο, αλλά η κατάστασή του βελτιώνεται, ανακοίνωσε σήμερα η νοτιοαφρικανική προεδρία. Τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν την Πέμπτη την «Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα», η οποία θεσμοθετήθηκε το 2009, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτισης στη Νότιο Αφρική που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από την υγεία του εμβληματικού πρώην ηγέτη.Ένοχος για υπεξαίρεση, απιστία και άλλες κατηγορίες οικονομικής απάτης βρέθηκε από ρωσικό δικαστήριο ο Αλέξεϊ Ναβάλνι, ο οποίος είχε κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εισαγγελία έχει εισηγηθεί την φυλάκιση του για έξι χρόνια, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει πως η δίωξή του έχει πολιτικό κίνητρο.

Αποκατάσταση της ομαλότητας με πολιτικές διαδικασίες που θα περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές ζήτησε στην επίσκεψή της στο Κάιρο η Κάθριν Άστον, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική -ελπίδα που μοιάζει προς το παρόν φρούδα, καθώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι παραμένουν αποκλεισμένοι, δεν αναγνωρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση και «δεν βλέπουν πώς μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση» όπως είπαν στη συνάντησή τους με την Άστον. Νέες, ως επί το πλείστον χωρίς επεισόδια, διαδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης, ενώ οι ΗΠΑ αφήνουν να εννοηθεί πως η επέμβαση του στρατού απέτρεψε το ξέσπασμα εμφυλίου.

Οικονομία

«Δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης μιλώντας σήμερα Πέμπτη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να αμελήσουν τις υποχρεώσεις τους και τόνισε ότι για την ώρα δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθεί παράταση στις δηλώσεις. «Οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εκτός χρόνου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τη συζήτηση για «νέο κούρεμα ιδιωτών πιστωτών», όπως λέει χαρακτηριστικά. Αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο νέου προγράμματος όταν ολοκληρωθεί το 2014 το τρέχον πρόγραμμα, λέγοντας πως αυτό ήδη αναφέρεται στα μέχρι τώρα αποφασισθέντα. Επιβεβαίωσε παράλληλα πως στις συναντήσεις στην Αθήνα θα εξεταστεί η διοχέτευση ρευστότητας στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την KfW.

Να διεκπεραιώσουν άμεσα τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με χρόνο αναμονής από την υποβολή τους πάνω από 120 ημέρες ζήτησε από τις Εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και εφεξής θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες. Ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει πως, σύμφωνα με προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, μετά το χρόνο αυτό η επιστροφή θα επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το δημόσιο, για το οποίο υπάρχει ευθύνη του υπαλλήλου και της ΔΟΥ.

Αθλητισμός

Ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του Τόμας Νέτσιντ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ΠΑΟΚ, με τον «δικέφαλο» του Βορρά να ανακοινώνει επισήμως τη συμφωνία. Ο Τσέχος επιθετικός υπέγραψε το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ στην Αυστρία όπου βρίσκεται η αποστολή της ομάδας, παρουσία του προέδρου του συλλόγου, Ζήση Βρύζα. Πράξη την προφορική συμφωνία του, για επέκταση της συνεργασίας του με τον Αρη, έκανε ο Σωκράτης Διούδης. Λίγες ώρες μετά την επιστροφή των «κίτρινων» στη Θεσσαλονίκη από τη Βουλγαρία, ο 20χρονος διεθνής τερματοφύλακας βρέθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ και υπέγραψε το νέο συμβόλαιό του, το οποίο θα τον διατηρήσει στο ρόστερ της ομάδας μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Σε συμφωνία με την Ουντινέζε για την πώληση του Ορέστη Καρνέζη έφτασε την Τετάρτη ο Παναθηναϊκός. Οι Πράσινοι κατάφεραν να αποσπάσουν το «ναι» των Ιταλών στον όρο που έβαλαν (να εισπράξουν 2 εκατ. ευρώ αν παραχωρηθεί σε άλλη ελληνική ομάδα) και πλέον απομένει μια τελευταία συνάντηση για την οριστική συμφωνία. Τελικά η συμφωνία έκλεισε στα 750.000 ευρώ που θα λάβει ο Παναθηναϊκός, ενώ ο Καρνέζης χάρισε στο Τριφύλλι και τις 150.000 ευρώ που του οφείλονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: