08 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Παράταση με αγκάθια πήρε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων από τους συνολικά 25.000 που απαιτείται να βρεθούν μέχρι το τέλος του έτους. Η τρόικα αποχώρησε έχοντας δεχθεί οι 12.500 υπάλληλοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα σε δύο φάσεις - τέλος Ιουλίου και τέλος Σεπτεμβρίου. Σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί βρίσκονται πρώτοι στη λίστα της κινητικότητας. Την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ «δείχνει» ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης που δέχθηκε το βράδυ της Κυριακής έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Απαντώντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ.Μπαλασόπουλος τόνισε ότι θα ήταν ανόητοι να στοχοποιήσουν τον δήμαρχο ενώ ελήφθη ομόφωνη απόφαση για κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για προβοκάτσια και παραπέμπει σε «γνωστούς» ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες υπαλληλους του Δήμου Αθηναίων.

Σε καταδίκη της επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη προχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ζητώντας συγχρόνως οι υπαίτιοι να οδηγηθούν άμεσα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Την επίθεση έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ καταδίκασαν επίσης ο περιφερειάρχης Αττικής Γ.Σγουρός και το ΠΑΣΟΚ. Για «φασιστική επίθεση» και «προβοκατόρικη ενέργεια ακροδεξιών στοιχείων και χρυσαυγιτών» κάνει λόγο η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ηγεσία της οποίας δέχθηκε τα «βέλη» του δημάρχου Αθηναίων. Νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την παράταση της κράτησης του απεργού πείνας Κώστα Σακκά, πέραν του νόμιμου ορίου προφυλάκισής του, διοργανώνονται για σήμερα, Δευτέρα. Συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Εφετείο και στις 19:30 στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κλειστοί οι δήμοι σήμερα, Δευτέρα, με εξαίρεση τις κοινωνικο - προνοιακές δομές, όπως αποφάσισε το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή για το θέμα της ένταξης των δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας. Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει επίσης η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ. Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκη θα έχουν οι δήμαρχοι τη Δευτέρα. Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ και Κυρ.Μητσοτάκη.

Κόσμος

Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο στην Αίγυπτο, καθώς η βία στη χώρα αυξάνεται. Το ισλαμιστικό κόμμα Αλ Νουρ ανακοίνωσε την απόφασή του να «παγώσει» τις συνομιλίες για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, διαμαρτυρόμενο για την επίθεση έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο και κάνοντας λόγο για «σφαγή». Ακόμη μεγαλύτερος από τους μέχρι τώρα πέντε νεκρούς φοβούνται οι αρχές του Καναδά πως θα είναι ο απολογισμός της έκρηξης του «αδέσποτου» τρένου που εκτροχιάστηκε, φορτωμένο πετρελαιοειδή, στο Λακ-Μεγκαντίκ του Κεμπέκ. Συνεχίζουν να αγνοούνται 40 άτομα, η πυροσβεστική χρειάστηκε πάνω από μία ημέρα για να σβήσει την πυρκαγιά ενώ το επίκεντρο της καταστροφής -όπου και υπάρχει πιθανότητα να βρίσκονται οι σοροί περισσότερων θυμάτων- είναι ακόμη απροσπέλαστο.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε δυστύχημα με αεροταξί στο αεροδρόμιο Σόλντοτνα της Αλάσκας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το αεροσκάφος συνετρίβη την ώρα της απογείωσης από το αεροδρόμιο που βρίσκεται νότια του Άνκορατζ. Την έσχατη στιγμή προσπάθησε ο πιλότος του Boeing 777 που έπεσε στο Σαν Φρανσίσκο να ακυρώσει την προσγείωση και να ξανασηκωθεί, αλλά τελικά ήταν πολύ αργά, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία γύρω από το δυστύχημα. Το αεροσκάφος προσγειωνόταν με ταχύτητα σημαντικά μικρότερη από όση έπρεπε, ενώ φαίνεται πως ο πιλότος είχε πολύ λίγες ώρες πτήσης με το μοντέλο -παράγοντας που ίσως συνέβαλε στο δυστύχημα. Παράλληλα, ανοικτό είναι το εάν η μία από τις δύο 16χρονες που σκοτώθηκαν είχε στην πραγματικότητα επιζήσει από τη σύγκρουση αλλά χτυπήθηκε θανάσιμα από όχημα που έσπευσε στο σημείο. Τα δραματικά τελευταία δευτερόλεπτα.

Η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν να διαλύσουν διά της βίας τα ξημερώματα της Δευτέρας συγκέντρωση υποστηρικτών του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αναφέρουν πως στην επέμβαση σκοτώθηκαν 34 άτομα, για τουλάχιστον 16 νεκρούς κάνουν λόγο ιατρικές πηγές, ενώ για μόλις πέντε μιλά ο αιγυπτιακός στρατός, κάνοντας λόγο για επίθεση «τρομοκρατών» εναντίον βάσης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο Μ.Μόρσι.

Οικονομία

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, απέστειλε το επενδυτικό σχημα που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, Emma Delta, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά και οι ενέργειες που επιδιώκει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ, ενώ προσκρούουν στους όρους των διακηρύξεων για την παραχώρηση της άδειας για τα Κρατικά Λαχεία. Οι τελικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα διεξάγονται το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Euroworking Group.

Τα σημεία που παραμένουν σε εκκρεμότητα αναμένεται να κλείσουν ώστε να ληφθεί η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ από το Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η δόση αναμένεται να σπάσει σε μικρότερες δόσεις (2 ή 3) συνδεδεμένες με προαπαιτούμενα, ενώ στο τέλος Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να αναθεωρήσει και πάλι προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη εξαιτίας της κατάστασης στις αναδυόμενες χώρες, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο. Η πρόβλεψη του Ταμείου για το 2013 είναι ανάπτυξη 3,3%, έναντι 3,5%, που είχε εκτιμήσει στις αρχές του έτους.

Αθλητισμός

Η παραμονή του Ραφίκ Τζιμπούρ στον Ολυμπιακό μοιάζει πλέον απίθανη. Ο Αλγερινός άσος δεν έδωσε το παρών στην πρώτη της ομάδας και σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα βρίσκεται στην Προύσα για να δει τις εγκαταστάσεις της Μπούρσασπορ, να μιλήσει με τους ανθρώπους της διοίκησης και να κλείσει την μεταγραφή του! Στην Βουλγαρία και συγκεκριμένα στο αθλητικό κέντρο του Πράβετς, βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής η αποστολή του Αρη, όπου θα κάνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και θα δώσει τα πρώτα φιλικά παιχνίδια της νέας σεζόν. Η αποστολή των παικτών και συνοδών της ομάδας έφθασε μετά από επτάωρο ταξίδι και το απόγευμα έκανε και την πρώτη προπόνηση.

Ισόπαλος 0-0 αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας κόντρα στην Ανζί, για την οποία ο αγώνας ήταν πρόβα τζεναράλε εν όψει του ρωσικού πρωταθλήματος. Εν τω μεταξύ το νέο μεταγραφικό απόκτημα του δικέφαλου, ο Ισπανός Λούκας Πέρεθ, έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Αυστρία και ενσωματώθηκε στην υπόλοιπη αποστολή...



Δεν υπάρχουν σχόλια: