05 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη (Χαρ.Τρικούπη 50) επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ, λόγω οικονομικών δυσχερειών, και η μετακόμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι επειδή στην Ιπποκράτους προσπαθούν να περιορίσουν όσο γίνεται τα έξοδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η μετακόμιση να γίνει από τα μέλη και τους υπαλλήλους του κόμματος και να μην ανατεθεί σε μεταφορική εταιρεία. Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση για το Δημόσιο, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συναντάται αυτή την ώρα και για τέταρτη φορά με την τρόικα. Σε τέσσερα βασικά στοιχεία-άξονες κινείται το πακέτο των μέτρων στα οποία επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επέλθει συμφωνία. Μεταξύ των προτάσεων είναι να προσμετρώνται οι απευθείας μετατάξεις στον αριθμό των 12.500 που προβλέπει το σχέδιο διαθεσιμότητας. «Δεν υπάρχει θέμα αύξησης του αριθμού των απολύσεων» τονίζει ο υπουργός.

Με στόχο να κλείσει το ζήτημα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε στην τρόικα την μετάταξη όλων των δημοτικών αστυνομικών (περίπου 4.000) στην ΕΛ.ΑΣ., κλείνοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εμφανίζεται θετική απέναντι στην πρόταση και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός των επόμενων ωρών, κατά τη συνάντηση των δανειστών με τους Κυρ.Μητσοτάκη και Γ.Μιχελάκη. Αντιδρά το Σωματείο των Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, άγνωστοι δεν σταμάτησαν σε μπλόκο στην Άρτα. Μόλις οι αστυνομικοί τους έκαναν σήμα να σταματήσουν, γάζωσαν το περιπολικό, χωρίς να τραυματιστεί κανένας αστυνομικός και διέφυγαν. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων.

Την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της αστυνομίας με ενίσχυση των υπηρεσιών ασφάλειας και πιο ευέλικτη δομή προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια. Μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης των αστυνομικών τμημάτων σε όλη τη χώρα, ενώ θα ιδρυθεί «υπερυπηρεσία» κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο σχεδιασμός προβλέπει κατάργηση 6.700 κενών θέσεων και θέσπιση 200 θέσεων επιστημονικού προσωπικού.

Κόσμος

Η αστυνομία του Περού έκανε χρήση δακρυγόνων σε εκατοντάδες φοιτητές και δημόσιους υπαλλήλους στη Λίμα, καθώς αυτοί διαδήλωναν με πορεία προς το Κογκρέσο, διαμαρτυρόμενοι για μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν αυστηρότερους κανονισμούς στα πανεπιστήμια της χώρας. Με σύγχυση και αγανάκτηση παρακολουθεί η Νότιος Αφρική την αναζωπύρωση παλιάς διαμάχης μέσα στην οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα, η οποία έχει πάρει διαστάσεις ντροπιαστικής σαπουνόπερας την ώρα που ο Μαντίμπα παλεύει για τη ζωή του: Η ιστορία έχει κατηγορίες για συζυγικές απιστίες μεταξύ των εγγονών του Μαντέλα, «πρόκληση» σε τεστ DNA μπροστά στα μικρόφωνα των δημοσιογράφων και εκταφές των σορών τριών παιδιών του Μαντέλα σε μία μάχη που ίσως καθορίσει πού θα ταφεί ο πρώην ηγέτης.

Ο βολιβιανός πρόεδρος 'Εβο Μοράλες μίλησε ακόμη και για «κλείσιμο, εάν χρειαστεί» της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λα Πας, καταγγέλλοντας την πίεση που άσκησε η Ουάσινγκτον σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες απαγόρευσαν την πτήση του αεροσκάφους του στον εναέριο χώρο τους, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σε αυτό επέβαινε ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν. Ο Μοράλες πλαισιωνόταν από ηγέτες χωρών της νότιας Αμερικής που είχαν έρθει στη Βολιβία ακριβώς για να συζητήσουν την αντίδρασή τους στο περιστατικό και κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ζητήσουν συγγνώμη.

Πρώτο κρισιμότατο τεστ για το μέλλον - όποιας - συμφιλίωσης στην Αίγυπτο θα γίνει η διαδήλωση υπέρ του Μόρσι στην οποία έχουν καλέσει για την Παρασκευή οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, την οποία ο στρατός επέτρεψε με τον όρο πως θα μείνει «ειρηνική» -αλλά οι συγκρούσεις την Πέμπτη μπροστά στο σπίτι του πρώην προέδρου εγείρουν ανησυχίες. «Δεν θα προχωρήσουμε σε εξαιρετικά μέτρα εναντίον πολιτικών ομάδων» λέει ο στρατός, έχοντας όμως συλλάβει ηγετικά στελέχη των Αδελφών. Επιθέσεις στη χερσόνησο του Σινά, με ομάδες ενόπλων να εκμεταλλεύονται το ασταθές κλίμα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την πορεία της οικονομίας της Ιταλίας φέτος, ενώ επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ενρίκο Λέτα να καταργήσει τον αντιδημοφιλή φόρο πρώτης κατοικίας - που είχε αποτελέσει κεντρική προεκλογική δέσμευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οικονομία

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012 σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη. Την εκτίμηση ότι γίνεται συστηματική δουλειά στην οικονομία και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΔΗΣΥ ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις θα συνεχισθούν.Το 2015 ή το 2016 αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις γνωστές από το παρελθόν περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, που μαζί με αυτήν του Κατακόλου εκτιμάται ότι μπορεί να κρύβουν ακόμη και πάνω από 300 εκατ. βαρέλια. Ποια είναι τα έσοδα που υπολογίζονται από τις εξορύξεις.

Αθλητισμός

Οι λεπτομέρειες απομένουν για την επίτευξη συμφωνίας του Μάρκους Μπεργκ με τον Παναθηναϊκό. Ο Σουηδός, που έφτασε από τη Γερμανία στη χώρα μας, έχει περάσει μάλιστα και από τον πρώτο κύκλο των ιατρικών εξετάσεων, ενώ την Παρασκευή (05/07) θα κάνει τον δεύτερο ιατρικό έλεγχο για να πάρει το τελικό «ΟΚ» και να ενταχθεί στους «πράσινους». Με τον Εμίρ Μπαϊράμι να σκοράρει δις και τον Νίκο Κουσίδη να κλέβει τις εντυπώσεις, ο Παναθηναϊκός νίκησε 6-1 την Χέδερλαντ στο πρώτο του φιλικό, στο Αρνεμ. Ο Βλάντιμιρ Βάις υπέγραψε πριν λίγες μέρες τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ. 

Την παρουσίασή του θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού μέσω του επίσημου καναλιού της ομάδας στο youtube. Εν τω μεταξύ, μετά το φιλικό με την Λίβερπουλ στις 3 Αυγούστου ο Ολυμπιακός θα δώσει άλλο ένα σημαντικό φιλικό απέναντι στην Βαλένθια στο Μεστάγια στις 10 Αυγούστου. Ο Μιχάλης Μανιάς είναι παίκτης του Άρη αφού ανακοινώθηκε και επίσημα η μετακίνηση του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος σκόρερ της περσινής football league βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία της ΠΑΕ και υπέγραψε το συμβόλαιο του που θα έχει διάρκεια τρία χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: