16 Ιουλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ξεκινά η διήμερη κοινοβουλευτική μάχη για το πολυνομοσχέδιο για το νέο φορολογικό κώδικα και τις απολύσεις στο Δημόσιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης εν μέσω αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών με διευκρινήσεις, νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές.Στη... δίνη της διαθεσιμότητας μπαίνουν χιλιάδες υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα που μεγαλώνουν μόνοι, χωρίς σύζυγο, τα παιδιά τους. Η εξαίρεση από την ένταξη στη διαθεσιμότητα, παρά τα αντιθέτως εμφανιζόμενα ως πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου, δεν καλύπτει την προστασία μονογονεϊκών οικογενειών, παρά μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό τους.

Προβλήματα στις μετακινήσεις του με τα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην γενική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για σήμερα Τρίτη. Έως και την Τετάρτη θα υπάρξουν ματαιώσεις δρομολογίων του ΟΣΕ, ενώ την Τρίτη δεν θα διεξάγονται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Προβλήματα θα αντιμετωπίσει σήμερα, Τρίτη το επιβατικό κοινό, λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατά του πολυνομοσχεδίου. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός. Κανονικά θα λειτουργεί το Μετρό (μέχρι Δουκίσσης Πλακεντίας), το τραμ και ο ηλεκτρικός. Κλειστοί από το πρωί οι σταθμοί του Μετρό Ευαγγελισμός, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο. Προβλήματα στις πτήσεις.

Με βασικό αίτημα να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει για σήμερα, Τρίτη 24ωρη γενική απεργία, καλώντας τους εργαζόμενους σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις, με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι δήμοι είναι κλειστοί μέχρι και την Τετάρτη. Διαβάστε αναλυτικά.

Κόσμος

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Ρομπέρτο Καντερόλι, από την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, πιστεύει πως «δεν υπήρχε κάτι ρατσιστικό» στον εξωφρενικό χαρακτηρισμό «ουρακοτάγκο» που χρησιμοποίησε για την πρώτη μαύρη υπουργό της Ιταλίας -προκαλώντας πολιτικό σεισμό στη Ρώμη, με τον πρωθυπουργό να απαιτεί την απομάκρυνσή του και την Λέγκα να αρνείται. «Δεν ήθελα να την προσβάλω, πάντα συγκρίνω ανθρώπους με ζώα» λέει ο Καλντερόλι, ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού διοργάνωσε συγκέντρωση ζητώντας την παραίτησή του.Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται εξάχρονος που έμεινε για τρεις ώρες θαμμένος σε αμμόλοφο στην Ιντιάνα. Το αγόρι παγιδεύτηκε στον αμμόλοφο σε βάθος περίπου 3,3 μέτρων ενώ είχε πάει εκδρομή με την οικογένειά του.

Βορειοκορεατικό πλοίο που προερχόταν από την Κούβα σταμάτησαν οι αρχές του Παναμά, όταν προσπάθησε να διέλθει από τη διώρυγα μεταφέροντας αδήλωτα εξαρτήματα πυραύλων. Ο πρόεδρος του Παναμά, Ρικάρντο Μαρτινέλι, ανέβασε μάλιστα στο twitter φωτογραφία του φορτίου.Υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και αστυνομία συγκρούστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε σημεία του Καΐρου, στην πρώτη αναζωπύρωση της έντασης μετά από μία εβδομάδα «ηλεκτρισμένης ηρεμίας». Τουλάχιστον 22 άτομα τραυματίστηκαν. 

Αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι διώξεις ηγετικών στελεχών των οποίων συνεχίζονται. Επισήμως ζήτησε συγγνώμη η Ισπανία από τη Βολιβία για την άρνησή της να επιτρέψει στο αεροσκάφος που μετέφερε το βολιβιανό πρόεδρο 'Εβο Μοράλες να μπει στον εναέριο χώρο της, επειδή υπήρχαν υποψίες πως στο αεροπλάνο βρισκόταν ο περιβόητος Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οικονομία

Για τα πεπραγμένα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ενημερώσει σήμερα Τρίτη την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Δ. Κυριτσάκης. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολήθηκε τους τελευταίους μήνες µε υποθέσεις καταγγελιών ή αυτεπάγγελτων ερευνών, προκειμένου να ενισχύσει την συστημική επίδρασή της σε σημαντικές αγορές, επιβάλλοντας χρηματικές ποινές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση μειώθηκαν ακόμα περισσότερο τον Ιούνιο, κατά 5,6%, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών (Acea).

Στις 27 χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Μάλτα για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 1,3 εκ. πωλήσεις αυτοκινήτων σημειώθηκαν τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1996.Την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών λογιστές και φοροτεχνικοί, επικαλούμενοι προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Αθλητισμός

Κοντά στη συμφωνία με τον Νίκο Νοτιά για το προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ βρίσκεται ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Σύμφωνα με της πληροφορίες ο κ.Νοτιάς αναμένεται στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συζητήσει με τον «Τίγρη» τόσο για το προπονητικό κέντρο όσο και για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, αφού ο Μελισσανίδης βλέπει ως σύμμαχο τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και τον θέλει στο πλευρό του.Την υπόσχεση ότι θα είναι καλύτερος από πέρσι έδωσε ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου κατά την προετοιμασία του ΠΑΟΚ στην Αυστρία. Ο Σέρβος επιθετικός του ΠΑΟΚ μίλησε επίσης για την Τούμπα και τον κόσμο της ομάδας, για τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ προσέθεσε ότι θέλει να απολαύσει την τελευταία του σεζόν ως ποδοσφαιριστής.

Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μια ανάσα από την απόκτηση του Μαχαμαντού Ντιαρά, ωστόσο τα δεδομένα φαίνεται πως άλλαξαν αφού ο αμυντικός μέσος από το Μάλι φαίνεται να έχει σημαντικό πρόβλημα στο γόνατο, όπως είδαν οι Πράσινοι στον ιατρικό φάκελό του. Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Νταμπίζας χαρακτήρισε χαμηλή την πρόταση της Ουντινέζε για τον Ορέστη Καρνέζη (800.000 ευρώ), ωστόσο, την τελική απάντηση στο θέμα θα την πάρει ο πρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Αλαφούζος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: