30 Ιουλίου, 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (30/7/2013)


Γεγονότα

1839: Οι μαύροι σκλάβοι καταλαμβάνουν το πλοίο “Amistad” που τους μετέφερε στην Αμερική. Το 1997, μάλιστα, το συγκεκριμένο συμβάν σκηνοθετήθηκε από τον Steven Spielberg με πρωταγωνιστές τους Morgan Freeman και Anthony Hopkins σε μια αξιόλογη χολιγουντιανή παραγωγή.

1920: Κατά την διάρκεια των αποκαλούμενων «Ιουλιανών» γίνεται απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

1928: Ο George Eastman παρουσιάζει την πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική ταινία. Επίσης, ο ίδιος λίγο καιρό πριν είχε εφεύρει το λεγόμενο φιλμ “Kodak” κάνοντας την καθοριστική σύνδεση του φωτογραφικού φιλμ για λογαριασμό της κινούμενης κινηματογραφικής εικόνας.

1982: Η, τότε υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη θέτει το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην χώρα μας, κατά την διάρκεια της Διάσκεψης των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

Γεννήσεις

1947: Γεννιέται ο αμερικανοαυστριακός ηθοποιός Arnold Schwarzenegger, ο οποίος από το 2003 έχει εκλεχτεί ως 38ος κυβερνήτης της πολιτείας της California των Η.Π.Α.

1970: Γεννιέται στο Λονδίνο ο, χαρισματικός Βρετανός σκηνοθέτης, Christopher Nolan.

Θάνατοι

336 π.Χ: Πεθαίνει ο Φίλιππος ο Β΄ ο Μακεδόνας, βασιλιάς της Μακεδονίας.


1784: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο, Γάλλος φιλόσοφος, κριτικός τέχνης και συγγραφέας, Denis Diderot. Ο Diderot υπήρξε πρόδρομος του ρεύματος της Αναγέννησης ενώ διετέλεσε και διευθυντής σύνταξης της περίφημης «Εγκυκλοπαίδιας των επιστημών και των τεχνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: