15 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Έγγραφο της διεύθυνσης της ΕΡΤ προς το υπουργείο Οικονομικών, με ημερομηνία 27 Μαΐου 2013, στο οποίο φαίνεται πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση είχε σημαντικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2013, δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «L' Humanite». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι τα κέρδη αυτά δεν δικαιολογούν το λουκέτο λόγω περικοπών των δημοσίων δαπανών και πως τα επιχειρήματα για το κλείσιμο της ΕΡΤ καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Την πιο μεγάλη κρίση διέρχεται τις τελευταίες ημέρες η τρικομματική κυβέρνηση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει τέτοια αναταραχή, που το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των τριών αρχηγών δεν είναι εύκολο να κλείσει. Η προσοχή όλων στρέφεται στην συνάντηση των τριών αρχηγών, το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς στο ραντεβού αυτό στηρίζονται όλες οι ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης που θα αποτρέψει το -ορατό πλέον- ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Πρόταση που ουσιαστικά απευθύνεται προς τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι ζητούν άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εισηγούμενος μία προσωρινή διακομματική επιτροπή να προσλάβει μικρό αριθμό εργαζομένων ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος.

Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να αρχίσει μεταβατικά η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος από τη δημόσια τηλεόραση με πρόσληψη ενός μικρού αριθμού εργαζομένων από διακομματική επιτροπή. «Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης» αναφέρει ψήφισμα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

Κόσμος

Τη θέση της Άνγκελα Μέρκελ ότι η απόφαση για την ΕΡΤ είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης μετέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πλήρως ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά δεν έχει άμεση ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μην επιτρέψουν την επιβίβαση στις πτήσεις τους στον πρώην υπάλληλο της CIA που διέρρευσε τις απόρρητες πληροφορίες για τις μυστικές παρακολουθήσεις των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει κάνει «περιορισμένη χρήση» χημικών στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα, κατά συνέπεια είναι έτοιμη να εξοπλίσει τους αντάρτες.Την απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, χαρακτηρίζοντάς την «εντυπωσιακή», αλλά όχι «λανθασμένη». 

Πάντως, η εφημερίδα δεν βλέπει με ιδιαίτερη αισιοδοξία το άμεσο μέλλον της Ελλάδας, καθώς η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί επιπλέον 4% το 2013 και οι ελπίδες για ανάκαμψη έχουν περιοριστεί. Συνεχείς είναι οι αναφορές των ξένων Μέσων Ενημέρωσης στην υπόθεση της ΕΡΤ στο πλαίσιο και της 24ωρης απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικό το εξώφυλλο της γαλλικής Libération, η οποία σε μαύρο φόντο αναρωτιέται: «Ποιος έσβησε την τηλεόραση;». Μαύρο εξώφυλλο και για την Humanité με τίτλο: «Ελλάδα: μαύρη οθόνη πάνω από τη δημοκρατία».

Οικονομία

Άνοδο από τα χαμηλά επίπεδα τριετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο εξαιτίας των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, φρούτων και λαχανικών, ενώ η απασχόληση σημείωσε περαιτέρω πτώση το πρώτο τρίμηνο. Tο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank ανέρχεται σε 4,216 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Την επίτευξη του στόχου του 10% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα.Το συνολικό ποσοστό διαμορφώθηκε σε 10,8%, με τα 3/4 της συμμετοχής μέσω εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, ενώ σχεδόν ο 50% της αύξησης καλύφθηκε από κεφάλαια εξωτερικού. Δεν χρειάσθηκε να εκδοθούν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες.

Αθλητισμός

Σέντρα το Σάββατο στο Confederations Cup, το οποίο θα διεξαχθεί στην Βραζιλία σαν πρόβα τζενεράλε εν όψει του Μουντιάλ της επόμενης χρονιάς. Στην πρεμιέρα η «οικοδέσποινα» υποδέχεται την Ιαπωνία.

Στη χώρα μας βρέθηκε ο Τζοάν Βερδού και συζήτησε με τον Ολυμπιακό το ενδεχόμενο της μεταγραφής του στην ομάδα του Πειραιά. Ο Καταλανός φέρεται ικανοποιημένος από την πρόταση που του έγινε για τριετές συμβόλαιο, ωστόσο την απάντησή του στους «ερυθρόλευκους» θα τη δώσει την επόμενη εβδομάδα.

Μετά από τρία χρόνια κοινής πορείας, ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι του Ολυμπιακού με τον Φρανσουά Μοδέστο. «Είχε τον πνεύμα του νικητή... Θα ξανασυναντηθούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ ο Κορσικανός αποχαιρέτησε τους «ερυθρόλευκους» με ένα συγκινητικό «αντίο».



Δεν υπάρχουν σχόλια: