09 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Άνοιξαν μετά τις 9 το βράδυ οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και στο Πανεπιστήμιο, που ήταν κλειστοί λόγω συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Ομαλά εξελίχθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τρεις διαφορετικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η πορεία των εναλλακτικών κινημάτων Alter Summit ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ενώ οι συμμετέχοντες στο 9ο Gay Pride κατέληξαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου δίνεται συναυλία. Στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησε πορεία και η συγκέντρωση αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις στην Τουρκία #occupyfear.

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου στους ατομικούς λογαριασμούς των περίπου 2.300 δικαιούχων του ΤΑΠ-ΟΤΕ, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η καθυστέρηση οφείλεται στην ύπαρξη τεχνικού προβλήματος, το οποίο διευθετήθηκε. Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επέλεξε η Lufthansa, για να παρουσιάσει για πρώτη φορά το μεγαλύτερο σε μήκος αεροσκάφος του κόσμου, το B747-8, την «Βασίλισσα των Αιθέρων», καθώς θεωρεί την Ελλάδα σημαντική ευρωπαϊκή αγορά, δηλώνοντας την πρόθεσή της να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους ήδη ισχυρούς δεσμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για μεταξύ τους δημόσιο διάλογο, με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ και στη σχετική ανακοίνωσή του τονίζει ότι «είναι πλέον φανερό ότι το success story του κ. Σαμαρά αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Κόσμος

Για θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων μιλούν ιατρικές πηγές στη Βεγγάζη της Λιβύης, μετά από συγκρούσεις διαδηλωτών και ομάδων παραστρατιωτικών. Οι κάτοικοι ανέφεραν πως τα περιστατικά συνέβησαν σε συγκέντρωση που ζητούσε τη διάλυση των παραστρατιωτικών ομάδων που στελεχώνονται από πρώην αντάρτες στο πόλεμο εναντίον του Καντάφι. Τις πρόωρες κάλπες απέκλεισε το τουρκικό κυβερνών κόμμα, μετά την έκτακτη συνεδρίασή του ενώπιον των διαδηλώσεων. «Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής στο πρόγραμμα των εκλογών», είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής του AKP μετά την έκτακτη συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου του, βάζοντας τέλος στη φημολογία που ακουγόταν στη γείτονο. Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές παραμένουν στο Ταξίμ και ο αριθμός τους μεγάλωνε όσο πλησίαζε το βράδυ.

Η πρώτη επίσκεψη βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος BDP στον έγκλειστο στο νησί Ιμραλί της θάλασσας του Μαρμαρά, κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, με τον Οτζαλάν να δίνει στους βουλευτές οδικό χάρτη για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας που προχωρά χωρίς προβλήματα.Η πριγκίπισσα Μαντλέν, το μικρότερο παιδί του βασιλιά της Σουηδίας Καρλ Γκούσταβ ΙΣΤ', παντρεύτηκε το Σάββατο στη Στοκχόλμη τον νεοϋρκέζο χρηματιστή Κρις Ο'Νιλ παρουσία 500 προσκεκλημένων, ανάμεσά τους και πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών. Το ζευγάρι δεν έχει εκδηλώσει επιθυμία να εγκατασταθεί στη Σουηδία και αναμένεται να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη μετά το μήνα του μέλιτος.

Με προβλήματα στον έναν κινητήρα και στους τροχούς έκανε αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφος της εταιρείας Wizz Air στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, προερχόμενο από το Βουκουρέστι. Στο τέλος του αεροδιαδρόμου, που είχε στρωθεί με αφρό, το αερoσκάφος έγειρε προς την αριστερή πλευρά.

Οικονομία

Η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», λέει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας σχολιάζοντας την έκθεση του Ταμείου. Η κόντρα μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τα λάθη που ήδη έγιναν συνεχίζεται, την ώρα που το επόμενο μεγάλο ζήτημα μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον είναι η μορφή του νέου ελληνικού «κουρέματος». Η Ελλάδα, αλλά και η Πορτογαλία, ενδιαφέρονται για ένα σχέδιο γερμανικών χορηγήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως εκείνο στο οποίο κατέληξαν Γερμανία και Ισπανία, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαζόταν η Αθήνα να προχωρήσει στη σύσταση ενός αναπτυξιακού ταμείου. Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ζητήματα εν όψει της άφιξης των κλιμακίων της τρόικας από τη Δευτέρα. «Αν πάμε καλά στα έσοδα του Μαΐου η τρόικα θα είναι δύσκολο να αρνηθεί τη μείωση του συντελεστή στο ΦΠΑ» δήλωσε ο υπουργός.

Αθλητισμός

Ένα χρόνο μετά τον υποβιβασμό της, η Βιγιαρεάλ επέστρεψε στην primera division. Η ομάδα του Όλοφ Μέλμπεργκ νίκησε την Αλμερία με 1-0 στο μεγάλο ντέρμπι της ανόδου που έγινε στο «Μαδριγάλ» και κατέκτησε πανηγυρικά το εισιτήριο της ανόδου μπροστά στους οπαδούς της. Ένα ολόκληρο 90λεπτο διήρκησε η ηρωϊκή προσπάθεια της Κύπρου εναντίον της Ελβετίας, όμως στο 90ό λεπτό ο Σεφέροβιτς βρήκε τον δρόμο για τα κυπριακά δίχτυα και η ομάδα του Νίκου Νιόπλια ηττήθηκε 1-0 για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014.

Ανακοινώθηκε η πρόσληψη του προπονητή Γιάννη Χατζηνικολάου στον πάγκο του Αρη, για την προσεχή αγωνιστική περίοδο. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ Αρης ανακοινώνει την συνεργασία της με τον προπονητή Γιάννη Χατζηνικολάου. Ο 48χρονος τεχνικός ολοκλήρωσε τον κύκλο των συζητήσεων με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Αρης, Δημήτρη Ηλιάδη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: