09 Ιουνίου, 2013

ΟΤΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΕΝΝΑ «ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ»

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, τόνισε χθες ότι οι οργανώσεις της άκρας δεξιάς «αναμφίβολα» θα διαλυθούν, ύστερα από τον φόνο του 18χρονου φοιτητή Κλεμάν Μερίκ από ομάδα σκίνχεντ. Γαλλική κοινωνία και πολιτεία αντέδρασαν άμεσα στο αποτρόπαιο γεγονός, με συγκεντρώσεις και δηλώσεις αρμοδίων. Η δημοκρατία θα φανεί «ανηλεής» και «θα πολεμήσει τις αηδιαστικές ιδέες, που μας θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας μας», είπε ο καταλανικής καταγωγής κ. Βαλς, υπενθυμίζοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά «τι ήταν ο φασισμός στην Ισπανία». Πριν από δέκα ημέρες, η Guardian δημοσίευσε ανοικτή επιστολή που υπογράφουν Ευρωπαίοι διανοούμενοι και πολιτικοί εξαιρετικά ανήσυχοι για την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Γηραιά Ηπειρο και την εγκατάσταση ενός νεοναζιστικού κόμματος στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Τίτλος της επιστολής: «Είμαστε όλοι Ελληνες Εβραίοι».

Στη χώρα που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, είναι «ανοικτά» πέντε (;) αντιρατσιστικά νομοσχέδια (ένα από τη Ν.Δ, ένα από ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ένα από τη Χρυσή Αυγή κ.ο.κ.). Δείγμα προοδευτισμού; Πολυφωνίας; Υπερανεπτυγμένου αισθήματος δικαιοσύνης; Η ανεπάρκεια και αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει μια κρίση μεγαλύτερη από το μπόι του είναι ήδη καταγεγραμμένη. Η αναπαραγωγή του αποτυχημένου κακού εαυτού έχει και μια καθοριστική συνιστώσα: τη χρήση παλιών, παρωχημένων συνταγών. Στη χώρα που παρουσιάζει εντυπωσιακή πολυνομία – η καλύτερη απόδειξη της πελατειακής λογικής και των παρελκόμενων συνεπειών της –, η πιο δραστική σύλληψη για να χτυπηθεί ο φασισμός στη ρίζα του εμφανίστηκε να είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο, το οποίο απασχολεί εδώ και εβδομάδες κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χωρίς δυνατότητα συνεννόησης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι νόμοι θωρακίζουν, καθιστώντας μια δημοκρατία «ανηλεή» απέναντι σε «αηδιαστικές ιδέες».

Όμως ο κ. Βαλς όταν μιλάει δεν φοβάται μήπως δυσαρεστήσει την εκλογική πελατεία του. Δεν κρατάει ισορροπίες τρόμου, στρογγυλεύοντας εκφράσεις και παρεμβάσεις. «Δεν είναι φασίστες οι Έλληνες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Φινλανδία, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις καταστροφικές εντυπώσεις που πολλαπλασιάζονται στο εξωτερικό από τις «δραστηριότητες» της Χρυσής Αυγής. Αρκεί όμως αυτό για να στείλει τα μηνύματα που είναι αναγκαία, εκτός και εντός Ελλάδος;


Δεν υπάρχουν σχόλια: