27 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την πλάτη της στον ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει η ΔΗΜΑΡ, καθώς δύο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος έσπευσαν να κλείσουν τη συζήτηση περί διαύλων επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι μια στείρα αντιπολιτευτική δύναμη» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Η σημερινή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν διευκολύνει συγκλίσεις» τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Θεόδωρος Μαργαρίτης.

Μετά τα εγκαίνια του προβλήτα 3 του ΟΛΠ, ο ισχυρός άνδρας της Cosco Γουέι Τζιαφού συνεχίζει την Πέμπτη τις επαφές του, με στόχο περαιτέρω επενδύσεις στη δυτική πλευρά του λιμανιού του Πειραιά. Ο κάπτεν Γουέι θα συναντηθεί με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη και την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ αργότερα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος θα του επιδώσει το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικα.

Τον βηματισμό τους σε όλα τα επίπεδα προσπαθούν να συντονίσουν στο ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ανακατεύει την τράπουλα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με στόχο την καλύτερη οργάνωση κόμματος-κυβέρνησης-Βουλής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει ζητήσει να δει σήμερα, Πέμπτη στο γραφείο του στην Ιπποκράτους τους υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς και αργότερα τους γενικούς γραμματείς του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης κόμματος και κυβέρνησης.

Να μείνει ανοιχτή η Βουλή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να έρθει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση θα ζητήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα, Πέμπτη τόσο στη συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής, όσο και στη διάσκεψη των προέδρων, που έχει προγραμματιστεί για τον κοινοβουλευτικό σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος.

Με μία προκήρυξη 19 σελίδων στο δικτυακό τόπο indymedia, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, τα ξημερώματα της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου 2013.

Κόσμος

Εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα γύρω από το βρετανικό πρόγραμμα διαδικτυακών παρακολούθησεων Tempora ζητούν επίμονα η Κομισιόν και η γερμανική κυβέρνηση από το Λονδίνο. Η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ ζήτησε «επειγούσα απάντηση» για το θέμα από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολές στα βρετανικά υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ζητώντας διευκρινίσεις για τη νομική βάση του προγράμματος.

Για το ύστατο χαίρε στον Νέλσον Μαντέλα ετοιμάζεται η Νότιος Αφρική, καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα ακύρωσε επίσκεψή του στο εξωτερικό και επισκέφθηκε τον Μαντέλα και την οικογένειά του στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Φόβους πως οι διαδηλώσεις που διοργανώνει η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο θα έχουν ξανά βίαιη τροπή καλλιεργούν οι αιματηρές οδομαχίες υποστηρικτών και αντιτιθέμενων στον αιγύπτιο πρόεδρο βόρεια του Καΐρου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Ο Μόρσι, που κλείνει έναν χρόνο στην εξουσία, υπερασπίστηκε σε «επετειακή» ομιλία τα πεπραγμένα του, αναγνώρισε ορισμένα λάθη αλλά μίλησε επιτέθηκε σε όσους «θέλουν να παραλύσουν τη χώρα και τη δημοκρατία» -κατονομάζοντας μάλιστα κάποιους από αυτούς.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία οδήγησαν ξανά σε σκηνές έντασης στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας, με χιλιάδες να απαντούν στο κάλεσμα για νέα διαμαρτυρία εναντίον της κυβέρνησης μπροστά από το στάδιο που παιζόταν αγώνας του Confederations Cup. Δακρυγόνα, πετροπόλεμος και πλαστικές σφαίρες, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας 21χρονος που έπεσε από διάβαση.

Τρόπους για συντονισμένη ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, με ειδικό βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και απτά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, θα αναζητήσουν οι «27» στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη. Η όλη συζήτηση θα διεξαχθεί εν μέσω της συνεχιζόμενης «μάχης» για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, που μπορεί να απειλήσει τις δαπάνες κατά της ανεργίας και στήριξης των μικρομεσαίων.

Οικονομία

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 λήγει η παράταση που έχει δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και τα επιμελητήρια απευθύνουν έκκληση στις επιχειρήσεις – μέλη τους όπως προσέλθουν εγκαίρως προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός, ταλαιπωρία και άλλα προβλήματα τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας, δεδομένου ότι δεν θα δοθεί καμία νέα παράταση.

Με αργούς ρυθμούς κινείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς διαδικαστικά προβλήματα, αλλά και η προσδοκία των φορολογουμένων ότι θα δινόταν παράταση στη διαδικασία φρέναραν τους ρυθμούς ηλεκτρονικής κατάθεσης του Ε1. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει δηλώσεις 500.000 φορολογούμενοι σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Στην 119η θέση μεταξύ 141 χωρών βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση WIR (World Investment Report) της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (UNCTAD) οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) που εισέρευσαν στην Ελλάδα το 2012 ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2011, αλλά και πάλι πολύ λίγες (μόλις 2,945 δισ. δολάρια).

Αθλητισμός

Λύτρωση στο 86' για τη Βραζιλία, που με γκολ του Παουλίνιο νίκησε 2-1 την Ουρουγουάη και προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Το ματς έγινε στο Μπέλο Οριζόντε και η «Σελεσάο» κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο πρώτο ημίχρονο. Την Πέμπτη διεξάγεται ο έτερος ημιτελικός ανάμεσα στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Παίκτης της Γιουβέντους είναι από το απόγευμα της Τετάρτης ο Κάρλος Τέβες. Ο Αργεντινός επιθετικός έτυχε αποθεωτικής υποδοχής κατά την άφιξή του στο Τορίνο, ενώ λίγες ώρες αργότερα, αφού πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε το συμβόλαιό του και φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της ομάδας. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι πήρε το... ορφανό Νο10, το οποίο φόρεσε για τελευταία φορά ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο πριν από δύο χρόνια, όταν και έφυγε από τη Γηραιά Κυρία.

Η Αγγλία έμεινε στο 1-1 με τη Χιλή, ενώ με το ίδιο σκορ έληξε ο αγώνας της Κροατίας με το Ουζμπεκιστάν στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάτω των 20 ετών. Στα άλλα δύο ματς της ημέρας, το Ιράκ επικράτησε με 2-1 της Αιγύπτου και η Ουρουγουάη με 2-0 της Νέας Ζηλανδίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: