16 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Εργαζόμενοι και πολίτες κατακλύζουν για πέμπτη ημέρα το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής διαμαρτυρόμενοι για την αιφνίδια αναστολή λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Το προηγούμενο βράδυ, η συναυλία όλων των μουσικών συνόλων της Αθήνας είχε δώσει έναν ιδιαίτερο τόνο μέσα και μπροστά στο Ραδιομέγαρο. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να μεταδίδουν ειδήσεις για τις εξελίξεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσω Διαδικτύου. Δύο 24ωρα προτού πραγματοποιηθεί ίσως η πιο κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης «συνομίλησαν» μέσω του κυριακάτικου Τύπου ή διεθνών πρακτορείων. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητος για το θέμα της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε -με αστερίσκους- ότι δεν θέλει εκλογές, ενώ ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό για το θέμα της κάλπης.

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 19:10 του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν έντασης 5,9 βαθμών. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί έως 4,9 βαθμών για τα επόμενα 50 λεπτά. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές. «Δεν επιδιώκουμε εκλογές, αλλά συνιστώ σε όποιον τυχόν παίζει με το σενάριο των εκλογών να μην προκαλέσει την αξιοπρέπεια και τα αντανακλαστικά της δημοκρατικής παράταξης» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Με οριακή διαφορά προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, εμφανιζόμενη να έχει προβάδισμα μόλις 0,3%-0,2% έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κόσμος

Εκτός ελέγχου τείνει να οδηγηθεί η κατάσταση στην Τουρκία μετά την πρωτοφανή βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής κατά των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί. Σκληρές εικόνες από το κεντρικό ξενοδοχείο Divan κοντά στην πλατεία Ταξίμ, που μετατράπηκε σε «πολεμικό καταφύγιο». Χάος, δακρυγόνα, συλλήψεις δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά, λίγες μόλις ώρες πριν από τη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια διχασμού. Σε χάος οδήγησε η άγρια αστυνομική έφοδος με δακρυγόνα και αντλίες νερού στην πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί λίγο μετά το τελεσίγραφο (εξπρές, όπως φάνηκε) του Ερντογάν να αδειάσει η πλατεία «ή να την αδειάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας» πριν τη συγκέντρωση της κυβέρνησης την Κυριακή. Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Ο Ερντογάν είχε δώσει ελάχιστες ώρες νωρίτερα μία πύρινη ομιλία ενώπιον χιλίαδων υποστηρικτών του έξω από την Άγκυρα, σε μία ογκώδη συγκέντρωση που έγινε ώστε να φανεί πως η κυβέρνηση διατηρεί την στήριξη της πλειονότητας.

Την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο κατάφερε να εξασφαλίσει ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ροχανί στις κάλπες για την προεδρία του Ιράν, επικρατώντας με λίγο πάνω από το 50% και αφήνοντας αρκετά πίσω του τους υπόλοιπους υποψηφίους. Πίσω από τον νικητή Ροχανί είχαν συμπαραταχθεί οι λεγόμενες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, χάρη και στην ώθηση της ψήφου εμπιστοσύνης από τον πρώην πρόεδρο Χαταμί αλλά και την παραίτηση του μεταρρυθμιστή υποψηφίου Ρεζά Αρέφ (που διευκόλυνε την συσπείρωση υπό τον Ροχανί). Προβάδισμα του μετριοπαθούς κληρικού Χασάν Ροχανί δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ιρανικών εκλογών. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία ο Ροχανί συγκεντρώνει το 50% των 27,5 εκατομμυρίων ψήφων που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής, γεγονός που τον κατατάσσει μπροστά από τον δήμαρχο της Τεχεράνης Μοχάμεντ Μπακέρ Καλιμπάφ.Ο Καλιμπάφ βρίσκεται στο 15,8% και έτσι οι πιθανότητές του να κεδρίσει έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, εάν φτάσει μέχρι εκεί η διαδικασία, θεωρούνται αρκετά μικρές.

Οικονομία

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, στη διάρκεια της οποίας τέθηκε και το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, καθώς θα υπάρξει νέα συνάντηση, το μεσημέρι της Κυριακής. «Είμαστε κοντά στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ» λέει ο πρόεδρος της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η επιχείρηση έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα. Άνοδο από τα χαμηλά επίπεδα τριετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο εξαιτίας των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, φρούτων και λαχανικών, ενώ η απασχόληση σημείωσε περαιτέρω πτώση το πρώτο τρίμηνο.

Αθλητισμός

Η Βραζιλία νίκησε 3-0 την Ιαπωνία στην Μπραζίλια στην πρεμιέρα του 2013 FIFA Confederations Cup, η οποία σημαδεύτηκε από ένταση έξω από το γήπεδο «Μάνε Γκαρίντσα» μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά της διεξαγωγής του «Μουντιάλ 2014» στη «χώρα του καφέ». Για την επιστροφή του στην ΑΕΚ σε διοικητικό πόστο αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

«Τώρα δεν είναι ώρα για πολλά λόγια, έργα απαιτούνται και σκληρή προσπάθεια καθημερινά» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε επίσης για την επιστροφή του Μελισσανίδη αλλά και για την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε ρινγκ μετατράπηκε το προπονητικό κέντρο της Μίκρας έπειτα από εισβολή εξαγριωμένων οπαδών του Ηρακλή την ώρα της προπόνησης του «Γηραιού» και επίθεση σε παίκτες και μέλη της διοίκησης των «κυανόλευκων».



Δεν υπάρχουν σχόλια: