02 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

«Η υπεραισιοδοξία είναι ένα από τα εργαλεία που μας οδήγησαν στην κρίση» υπογραμμίζει ο Τάσος Γιαννίτσης σε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής. Επισημαίνει ότι η αισιοδοξία είναι απαραίτητη, αρκεί να είναι πραγματική και όχι επικοινωνιακή, ενώ σημειώνει πως θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τη στροφή της Γερμανίας κατά της συνέχισης των προγραμμάτων λιτότητας, γιατί αν είναι «άνευ όρων, θα πρέπει να αναρωτιόμαστε δύο φορές μήπως πίσω από το ευχάριστο κρύβεται κάποια πολύ δυσάρεστη έκπληξη». Το απόγευμα του Σαββάτου έφτασε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Τον προκαθήμενο της ρωσικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Νέο πρόεδρο εξέλεξε η Κεντρική Επιτροπή της Δράσης. Πρόκειται για τον ευρωβουλευτή Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος συγκέντρωσε 70 ψήφους, έναντι 22 της Αντιγόνης Λυμπεράκη και 8 του Αλέξανδρου Φιλιππίδη. Την ανάγκη να εκδηλωθεί από όλους τους λαούς του Νότου ένα μεγάλο κίνημα αφύπνισης των συνειδήσεων και αντίστασης, που να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωμένη Αριστερά στη Μαδρίτη. Επίθεση στον Αλ.Τσίπρα εξαπολύει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αποκαλύπτουμε τη μετεξέλιξη του σε ένα σημερινό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τον επικίνδυνο ρόλο του για το λαό και το κίνημα. Άλλωστε πώς θα μπορούσαμε να του φάμε το ψωμί; Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι 'φτηνοί επικοινωνιακοί σκοποί' είναι 'παλιά τους τέχνη κόσκινο'.»

Κόσμος

Σπρέι πιπεριού και γκλομπ χρησιμοποίησε η γερμανική αστυνομία στα «θερμά» σημεία της νέας μεγάλης διαδήλωσης στη Φρανκφούρτη κατά των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη, ύστερα από έκκληση της αντικαπιταλιστικής οργάνωσης Blockupy. Μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και κροτίδες σε δυνάμεις της αστυνομίες, στις παρυφές μίας συγκέντρωσης που μάζεψε περίπου 7.000 κόσμου -εμποδίστηκε όμως από την αστυνομία να φτάσει στον «στόχο» της, τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πορείες κατά της λιτότητας και στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα.Η μία από τις δύο φυλακισμένες τραγουδίστριες του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot έβαλε τέλος στην απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει πριν από έντεκα ημέρες, εκτιμώντας ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά της. Προς το παρόν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της.

Xιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε άλλη μια μεγάλη διαδήλωση που βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Kινητοποίηση της αντιπολίτευσης, με το Λαϊκό Κόμμα να καλεί σε πορεία από την περιοχή Μπεσίκτας προς το Ταξίμ, η οποία όμως τελικά ακυρώθηκε. Απτόητος ο Ερντογάν, σε «σύνεση» καλεί ο Γκιουλ. Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία, με «καρδιά» τους το Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και απόηχο σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας, βρίσκονται εκτός ελέγχου και έχουν πάρει χαρακτήρα εξέγερσης αψηφώντας ανοικτά την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος δεν δείχνει κανένα σημάδι υπαναχώρησης. Οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνουν μία πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Τα νερά έχουν πνίξει περιοχές στη νότια και την ανατολική Γερμανία, με τις αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό περιμένοντας νέα υπερχείλιση ποταμών καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές θα συνεχίσουν τουλάχιστον και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σε ετοιμότητα περιοχές και σε Αυστρία και Ελβετία. Στις μέχρι τώρα εντονότερα πληγείσες περιοχές η στάθμη των ποταμών μπορεί να φτάσει ακόμη και τα οκτώ μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν πνιγεί τουλάχιστον δύο άτομα.

Οικονομία

Για άλλα δύο χρόνια πέραν του αρχικού σχεδιασμού, και συγκεκριμένα έως το 2016, αναμένεται να εφαρμόζεται η εισφορά αλληλεγγύης, που κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων. Τη Δευτέρα ο Γ.Στουρνάρας θα παρουσιάσει την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και την επομένη συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι της τρικομματικής επιτροπής, την ίδια ημέρα που έρχονται στην Αθήνα τα στελέχη της τρόικας.Οι βεβαιώσεις αποδοχών, οι τόκοι καταθέσεων και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι μερικά από τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι φορλογούμενοι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, όσοι προχωρήσουν σε αίτηση για χορήγηση κωδικών δεν θα χρειαστεί να προσέλθουν στην Εφορία για κλειδάριθμο, αλλά θα τους σταλεί ταχυδρομικά από το υπουργείο Οικονομικών.«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και των ανισορροπιών και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ.Λαγκάρντ, μετά την εκταμίευση της δόσης των 1,74 δισ. ευρώ. Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε εμμέσως και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, για ενδεχόμενο νέο κούρεμα του χρέους μέσα στο 2014, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτες, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της για τις μειώσεις φόρων.

Αθλητισμός

Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 4-2 την Οσασούνα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Οι φίλαθλοι της Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες και σφυρίγματα τον Ζοζέ Μουρίνιο, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Πορτογάλου τεχνικού στον πάγκο της «βασίλισσας». Τεσσάρα από την Μπαρτσελόνα, «φινάλε» για Πελεγκρίνι και Αμπιντάλ. Στα προκριματικά του Champions League η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Με τις αναμετρήσεις της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής, συνεχίζονται τα πλέι οφ στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας.

Ο Ατρόμητος θα υποδεχθεί στο Περιστέρι τον Αστέρα Τρίπολης και με νίκη θα πάρει την πρώτη θέση στην ειδική βαθμολογία, που ισοδυναμεί με συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ.Πραγματικότητα έγινε το «τρεμπλ» για την Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί πήραν με... περίπατο το πρωτάθλημα, πανηγύρισαν πριν από μία εβδομάδα την κατάκτηση του Champions League στο Λονδίνο κι το Σάββατο κατέκτησε το Κύπελλο Γερμανίας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: