10 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνεχίζεται και την περίοδο 2013-2014 το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», μέσω του οποίου χιλιάδες εργαζόμενες και άνεργες μητέρες έχουν τη δυνατότητα να γράψουν τα παιδιά τους δωρεάν σε δημοτικούς αλλά και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν 60.000 αιτήσεις, ενώ η ΚΕΔΕ ζητεί επιπλέον κονδύλια μέσω των διαρθρωτικών ταμείων ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, που αναμένεται να φτάσουν -ή και να ξεπεράσουν- τις 120.000. Σχέδιο οικειοθελών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων με τη θέσπιση κινήτρων, όπως η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την πίεση της μνημονιακής δέσμευσης για 4.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του έτους. Η ρύθμιση θα αφορά δημοσίους υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και βρίσκονται τρία χρόνια πριν από την θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σε άμεση πρόσληψη 3.500 εποχικών υπαλλήλων προχωρά η ΔΕΗ για να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες σε όλες τις μονάδες που διαθέτει η χώρα. Το αίτημα βρίσκεται ήδη προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και μόλις πάρει το πράσινο φως και από το ΑΣΕΠ θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι προκηρύξεις. Σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη έξω από το ΙΚΑ Αμφιάλης, έχουν προχωρήσει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας κάτοικοι του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης του ιδρύματος να μεταφέρει τις διοικητικές υπηρεσίες του σε άλλη περιοχή. Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η κόντρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου με τον πρώην υπουργό Γ.Ραγκούση. Ο Ευ.Βενιζέλος, ενοχλημένος από τη δήλωση του κ. Ραγκούση ότι είναι ντροπή να ηγείται του ΠΑΣΟΚ, αντεπιτίθεται κάνοντας λόγο για «βάρος της παράταξης», αλεξιπτωτιστή και πρόσωπο που «δεν συνιστά μέγεθος του δημόσιου βίου». Από την πλευρά του, ο Γ.Ραγκούσης έκανε «γκάλοπ» μέσω διαδικτύου για το εάν θα πρέπει να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ...

Κόσμος

Kίνητρό του, όπως υποστηρίζει τουλάχιστον, ήταν ένας καλύτερος κόσμος: Ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) που βρίσκεται πίσω από τη διαρροή του προγράμματος διαδικτυακών παρακολουθήσεων από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, δεν κρύφτηκε πίσω από την ανωνυμία και έχει ήδη ξεκινήσει να διχάζει την αμερικανική κοινή γνώμη. Οργανώσεις για τις πολιτικές ελευθερίες τον θεωρούν κιόλας σχεδόν ήρωα, ενώ φωνές στο Κογκρέσο ζητούν την άμεση έκδοσή του στις ΗΠΑ. Για δέκατη νύχτα κυριαρχούσαν στην πλατεία Ταξίμ οι διαδηλωτές και η αστυνομία στην Άγκυρα αντιμετώπιζε με δακρυγόνα και αντλίες νερού τη νέα ογκώδη νυχτερινή διαδήλωση -ενώ ο πρωθυπουργός Ερντογάν σκληραίνει τη ρητορική του απέναντι στους διαδηλωτές και προαναγγέλλει πως θα βγάλει τους υποστηρικτές του στους δρόμους. «Η υπομονή μας έχει όρια» είπε στην εντονότερη από τις συνολικά έξι ομιλίες που εκφώνησε την Κυριακή, καταδικάζοντας όχι μόνο τους «βανδάλους» («capulcu») αλλά και όσους τους υποστηρίζουν.

Ένταση επικράτησε κατά τη διαδήλωση Ινδονήσιων εργαζόμενων στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες προκειμένου να πάρουν βίζα εξόδου από τη χώρα. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο τους στη Τζέντα, έβαλαν φωτιές στον εξωτερικό χώρο και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι προσπαθούν να λάβουν άδεια εργασίας ή να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι την 3η Ιουλίου, οπότε η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή την καταστολή της παράνομης εργασίας. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Βόρειος και η Νότιος Κορέα κατέληξαν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή μίας συνάντησης σε επίπεδο κυβερνήσεων, η οποία θα είναι η πρώτη μετά το 2007. Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη (12 και 13 Ιουνίου) στη Σεούλ. Ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση έπληξαν τη δυτική Ελβετία, προκαλώντας κατολισθήσεις και πλημμύρες εξαιτίας των οποίων οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές αποκλείστηκαν. Δώδεκα άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ανακοίνωσε η ελβετική αστυνομία.

Οικονομία

Με άνοδο ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 636,67 μονάδες, σε ποσοστό 4,94%, και διαμορφώθηκε στις 13.514,20 μονάδες. Η άνοδος στηρίχθηκε στα στοιχεία για την εμπιστοσύνη μεταξύ των Ιαπώνων καταναλωτών τον Μάιο. Ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης καταναλωτικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 45,7 μονάδες το Μάιο από τις 44,5 μονάδες τον Απρίλιο.

Το τεχνικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η εταιρεία Noble αναφορικά με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, θα συζητήσει σήμερα, Δευτέρα, η αμερικανική εταιρεία με την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ). Η τελική επενδυτική απόφαση για το τερματικό υγροποίησης θα ληφθεί το τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 η Κύπρος θα είναι σε θέση να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο από το τεμάχιο 12.

Την επιθυμία του να μην είναι υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου, που θα εκλέξει νέο διοικητικό συμβούλιο λόγω λήξης θητείας του σημερινού, γνωστοποίησε ο Νικόλαος Νανόπουλος, με επιστολή του στα μέλη του ΔΣ της τράπεζας.

Αθλητισμός

Ο συνδυασμός «Αναγέννηση για την ΑΕΚ» των Κωνσταντίνου Κοτσάτου και Αλέξη Αλεξίου, που έχουν τη στήριξη του Δημήτρη Μελισσανίδη, θριάμβευσε στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Υποδοχή... σωτήρα με καπνογόνα και συνθήματα επεφύλασαν οπαδοί της ΑΕΚ στον Δημήτρη Μελισσανίδη κατά την άφιξή του στο αθηναϊκό ξενοδοχείο που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι εκλογές.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο παίκτης του Ολυμπιακού Βόλου Σταμάτης Καρράς, καθώς έσκασε στα χέρια του μια κροτίδα που πέταξε οπαδός του Παναιτωλικού στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη της αναμέτρησης των δύο ομάδων. Το ματς ξεκίνησε με καθυστέρηση 50 λεπτών και ο Παναιτωλικός επικράτησε 2-1 , αποκτώντας προβάδισμα ανόδου στη Σούπερ Λίγκα.. Εν τω μεταξύ, στο άλλο παιχνίδι της ημέρας ο Ηρακλής νίκησε 1-0 τη Νίκη Βόλου. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ «έκλεισε» την πόρτα στην Μπάγερν Μονάχου για την απόκτηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: