15 Ιουνίου, 2013

ΤΑ ΣΕΠΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄

Η κατ’ έτος ονομαστική εορτή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου αποτελεί για μας σημαντικό σταθμό, μας δίδει όχι μόνο αφορμή χαράς και ευφροσύνης, αλλά και ευκαιρία να εκδηλώσουμε τον σεβασμό και την εκτίμησή μας προς τον Πνευματικό μας πατέρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με τον τρόπο ζωής του μας υπενθυμίζει καθημερινά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Επισκόπου, τα οποία ο ίδιος φέρει εις μέγιστο βαθμό. Έχοντας υπό την πνευματική του καθοδήγηση την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τα τελευταία 6 χρόνια συνεχίζει να εκπλήσσει τους ανθρώπους γύρω του με την αστείρευτη ευγένειά του, την υπομονή του, την διανόηση και την πνευματικότητά του και πολλά άλλα χαρίσματά του, όπου εμπνέει όλους με την ταπεινοφροσύνη, την πίστη και την εμπιστοσύνη του στο Θεό.

Το έργο του ως Προκαθήμενος, το οποίο συνεχίζει να επιτελεί όπως παλιά όταν ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, ένα έργο διδασκαλίας, ένα έργο αγωνίας, γεμάτο από αγώνες διότι ως σκοπό έχει ο Μακαριώτατος, την μεταλαμπάδευση της πίστεώς μας μεταξύ όλων των ανθρώπων, καθώς και την μεταλαμπάδευση της Ελληνικής Κληρονομιάς της γλώσσας και του Πολιτισμού. 

Ο Μακαριώτατος όλα τα χρόνια της διακονίας του, πορεύεται πάντα έχοντας συναίσθηση της μεγάλης σημασίας που έχει η Ιερατική διακονία. Όσοι τον γνωρίζουν διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα ότι ανταποκρίνεται με όλες του τις δυνάμεις στο κάλεσμα της θεϊκής αγάπης. Έχει αφοσιωθεί στην υψηλή αποστολή της Αρχιεροσύνης που του ενεπιστεύθη ο Κύριος.

Γνωρίζει ο Μακαριώτατος πολύ καλά και το αποδεικνύει καθημερινά με την στάση του, το λόγο του, τα έργα του, ότι ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος δεν είναι θρόνος εξουσίας, αλλά διακονίας. Γνωρίζει πως η Εκκλησία δεν είναι ένα ιστορικό απολίθωμα, αλλά είναι σώμα ζωντανό και πνευματικό θεραπευτήριο που βρίσκει κάθε πιστός την θεραπεία του.

Κάποιοι βιάστηκαν να πουν πως ο Αρχιεπίσκοπος άργησε να μιλήσει, αλλά δεν έχουν καταλάβει πως ο νυν Αρχιεπίσκοπος ομιλεί μόνον όταν θα υπάρξει σοβαρός λόγος. Όταν όμως άρχισε να ομιλεί δεν βγήκε κάποιος από αυτούς τους κριτές να πει ότι ο Αρχιεπίσκοπος, ομιλεί λόγο αληθινό, παρεμβατικό, τολμηρό και ότι χαράσσει με τα λεγόμενά του τομές στις δομές, στις καταστάσεις και στις παθογένειες. 

Αν ανατρέξουν κάποιοι στις ομιλίες του, στις συνεντεύξεις του ή στα κείμενά του, πιστεύω αν είναι καλοπροαίρετοι θα έχουν αναθεωρήσει πολλά τόσο για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, όσο και για τα θέματα που άπτονται της Εκκλησίας, της Κοινωνίας και της Πολιτικής, αλλά δυστυχώς έτσι είναι οι άνθρωποι πριν δουν κάποιο έργο κρίνουν άστοχα και πολλές φορές με εμπάθεια.

Κάποτε ευρισκόμενος στην Λιβαδειά για τα εγκαίνια του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ» στα Τζιμέϊκα Λιβαδειάς, όπου εγκαινίασε ο νυν Αρχιεπίσκοπος, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, θυμάμαι στο τέλος της εκδήλωσης κάποιο νεαρό όπου επλησίασε τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και του είπε: Σεβασμιώτατε πολλά γράφονται στον Τύπο αυτό τον καιρό και ακούγονται στην Τηλεόραση για την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο τα οποία και με θλίβουν.

Τότε θυμάμαι ο νυν Αρχιεπίσκοπος του απήντησε όπως πάντα με την αφοπλιστική γαλήνια μορφή του: Παιδί μου άκουσε άλλο η Εκκλησία και άλλο οι άνθρωποι και άλλα πολλά επικοδομητικά. Αυτός είναι ο άνθρωπος Ιερώνυμος!

Ο Αρχιεπίσκοπος καθημερινά διαλέγεται με κάθε άνθρωπο, αναγνωρίσιμο ή μη, πλούσιο ή φτωχό τον δέχεται σεμνά, εγκάρδια, αδελφικά και ακούει με προσοχή τα ερωτήματα και την έκφραση των ποικίλων προβληματισμών. Ως άνθρωπος και Προκαθήμενος προσεγγίζει τον κάθε άνθρωπο όχι από απόσταση, ούτε από υπερυψωμένο βάθρο εξουσίας, αλλά ανταποκρίνεται στοργικά ανορθώνοντας τας παρειμένας χείρας και τα παραλυμένα γόνατα.

Ο Μακαριώτατος είναι αγαπητός από όλο το πλήρωμα της Ελλαδικής Εκκλησίας, για την υποδειγματική του σεμνότητα, ο οποίος σε αντίθεση από τον προκάτοχό του, εκφράζεται με χαμηλούς τόνους και επιδιώκει την ουσία. Έτσι κέρδισε και την εκτίμηση των πιστών της Βοιωτίας.

Εμείς από το Ιστολόγιό μας ευχόμεθα όπως Κύριος ο Θεός Ημών, χαρίζει στον Μακαριώτατο έτη μακρόβια, υγιεινά και καρποφόρα επ’ αγαθώ της Αγιωτάτης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος 

Τα Έτη σας πολλά Μακαριώτατε.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: