13 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κύμα αντιδράσεων έχει σηκώσει η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ. Καθημερινά πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή για να δείξει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στη δημόσια τηλεόραση. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, μετά την κυβερνητική απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ. Η συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Ραδιομέγαρο, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει τη δική του συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Αγίας Παρασκευής. Μέσω Διαδικτύου -αν και μετ' εμποδίων- συνεχίζουν να εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Το μετρό και ο ΗΣΑΠ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια σε ΟΣΕ και Προαστιακό. Αεροπορικά δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού τροποποιούνται την Πέμπτη από την Olympic Air και την Aegean, λόγω της συμμετοχής της ΟΣΥΠΑ και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ με δίωρη στάση εργασίας (15:00-17:00). Λόγω της απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι καταργείται σειρά δρομολογίων. 

Κόσμος

Συνεχείς είναι οι αναφορές των ξένων Μέσων Ενημέρωσης στην υπόθεση της ΕΡΤ στο πλαίσιο και της 24ωρης απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικό το εξώφυλλο της γαλλικής Libération, η οποία σε μαύρο φόντο αναρωτιέται: «Ποιος έσβησε την τηλεόραση;». Τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA απέτρεψαν ή βοήθησαν στην αποτροπή δεκάδων δυνητικών τρομοκρατικών επιθέσεων, είπε ενώπιον της Γερουσίας ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κιθ Αλεξάντερ, απαντώντας στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τις σαρωτικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών στις ΗΠΑ κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων.

Το ενδεχόμενο να θέσει σε δημοψήφισμα στην Κωνσταντινούπολη τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπλασης του αστικού πάρκου της πλατείας Ταξίμ φέρνει στο προσκήνιο ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί να αποχωρήσουν άμεσα. Εύθραυστη ηρεμία επικρατεί στην πλατεία μετά το χάος του προηγούμενου 24ώρου. Τη σκυτάλη πήραν την Τετάρτη χιλιάδες δικηγόροι διαδηλώνοντας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη κατά της βίαιης αντιμετώπισης των συναδέλφων τους από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Δικαστήριο στην Τυνησία επέβαλλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών σε τρεις γυναίκες, μέλη –δύο από τη Γαλλία και μία από τη Γερμανία– που είχαν διαμαρτυρηθεί γυμνόστηθες υπέρ φυλακισμένης τυνήσιας ακτιβίστριας. Τα ηνία ενός νέου πολιτικού κινήματος που ακούει στο όνομα Λαϊκό Μέτωπο ανέλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας επικοινωνιακή αντεπίθεση στη σκιά των κατηγοριών για διαφθορά που έχουν ζημιώσει το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας. Οι ζητωκραυγές και η αποθέωση του Πούτιν στο ιδρυτικό συνέδριο του κινήματος μεταδίδονταν ζωντανά από τη δημόσια τηλεόραση, την ίδια ώρα που χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποιούσαν διαδήλωση στη Μόσχα ζητώντας την παραίτηση του Ρώσου προέδρου και αποφυλάκιση κρατουμένων.

Οικονομία

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν την Τετάρτη οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σε συνέχεια του κλίματος νευρικότητας των τελευταίων ημερών. Υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) οι συμβάσεις για παροχή κεφαλαίων-εγγυήσεων 500 εκατ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες με στόχο την ενίσχυση εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η υπογραφή έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, του προέδρου της ΕΤΕπ, ελλήνων και ξένων τραπεζιτών. Για πολύ σημαντική πρωτοβουλία και χρήσιμο εργαλείο, που θα αντιμετωπίσει εν μέρει το κρίσιμο πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, μέχρι αυτό να λυθεί οριστικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μίλησε ο Αντ.Σαμαράς. Σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς δηλώσεις, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν ζητήματα εργασιακά, καθώς και οι εξελίξεις στην οικονομική κατάσταση των Ταμείων.

Αθλητισμός

Και τώρα οι δύο τους! Παναιτωλικός και Ολυμπιακός Βόλου είναι πλέον οι μόνοι διεκδικητές της πρώτης θέσης των πλέι-οφ ανόδου στη Σούπερ Λίγκα, αφού νίκησαν αντίστοιχα Νίκη Βόλου και Ηρακλή, θέτοντάς τους παράλληλα νοκ-άουτ. Σε ανακοίνωση της απόκτησης του Μάρκου Βελλίδη για δύο χρόνια προχώρησε ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ο πρώην τερματοφύλακας του Άρη μετακομίζει από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα, ως ελεύθερος καθώς το συμβόλαιό του με την ομάδα ολοκληρώθηκε φέτος. Η άφιξη του Βελλίδη αναμένεται να δημιουργήσει «ντόμινο» εξελίξεων διότι θα διεκδικήσει θέση βασικού, από τον Φεγκρούς.

Την πεποίθηση ότι η διοίκηση της ΕΠΟ δεν κινδυνεύει από την προσφυγή των Ενώσεων Ηρακλείου και Κιλκίς στα πολιτικά δικαστήρια εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη. «Δεν φοβόμαστε και δεν κινδυνεύει η διοίκηση της ΕΠΟ» είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ΟΦΗ και Εργοτέλη, στον Φερνάντο Σάντος αλλά και στη διαιτησία του τελικού του Κυπέλλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: