07 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα για τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς εντός του Μαΐου και πριν επιστρέψει η τρόικα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του σχεδίου της κατάργησης ή συγχώνευσης 25 οργανισμών του Δημοσίου.

Με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, φυλάκιση από τρεις μήνες ως και έξι χρόνια και πρόστιμο ως και 20.000 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι προκαλούν ή διεγείρουν σε ρατσιστική βία ή αρνούνται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή τις γενοκτονίες, σύμφωνα με νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. Ακόμη, το σχέδιο νόμου προβλέπει αντίστοιχες ποινές για τον αρχηγό ή τους βουλευτές κόμματος που μπορεί να κάνουν ρατσιστικές ή φιλοναζιστικές αναφορές από το βήμα της Βουλής.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία και επαναλαμβάνει το αίτημα για την άμεση έναρξη πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση του ζητήματος. Οι εξελίξεις «εντείνουν τον κίνδυνο για διάχυση της σύρραξης εκτός των συνόρων της Συρίας», σημειώνεται.

Ξεκίνησε σταδιακά η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα. Ελαφρώς αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς, με την Τροχαία να βρίσκεται επί ποδός. Πυκνή η ροή των οχημάτων στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Αθηνών, ελαφρώς αυξημένη η κίνηση στο ρεύμα εισόδου της Αθηνών-Λαμίας. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν φέτος να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα εκτός αστικών κέντρων.

Δύο άτομα συνέλαβε η αστυνομία για τη δολοφονία ενός 30χρονου άνδρα στη Δάφνη στα μέσα Απριλίου, ενώ αναζητούνται δύο συνεργοί τους. Μία 24χρονη γυναίκα και οι τρεις άνδρες συνεργοί της, «παγίδευσαν» τον άνδρα μέσω Διαδικτύου και αφού τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του, τον φίμωσαν για να τον ληστέψουν, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Κόσμος

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από την κατάρρευση του οκταώροφου κτηρίου στο Μπανγκλαντές, με τις αρχές να μιλούν πλέον για περισσότερους από 700 νεκρούς.

Στη μεταφορά δύο πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φέρεται να προχώρησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας, κατευνάζοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Η είδηση της μεταφοράς των πυραύλων έγινε γνωστή λίγες ώρες πριν τη συνάντηση που θα έχουν στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκεούν-χίε.

Συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει σήμερα, Τρίτη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, υπό το πρίσμα των αναφορών για χρήση (ή μη) χημικών όπλων και την ισραηλινή αεροπορική επιχείρηση στα περίχωρα της Δαμασκού.

Τρεις γυναίκες, οι οποίες αναζητούνταν από την αστυνομία επί σειρά ετών, βρέθηκαν τη Δευτέρα ζωντανές σε ένα σπίτι στο Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μικρή απόσταση από όπου εθεάθησαν την τελευταία φορά. Λίγο μετά τον εντοπισμό των τριών γυναικών, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολαρίων και με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ένας εκ των συλληφθέντων για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Πρόκειται για τον Ρόμπελ Φιλίπος, φίλο του βασικού υπόπτου Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος κατηγορείται για παρεμπόδιση των ερευνών.

Οικονομία

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των πέντε τελευταίων ετών κινούνται την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ υψηλά κέρδη σημειώθηκαν νωρίτερα στις ασιατικές αγορές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο μειώνουν τα επιτόκια προκειμένουν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Την πώληση της μονάδας διαχείρισης αεροδρομίων AirPort GmbH στο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Public Sector Pension Investment Board έναντι 1,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Τρίτη η γερμανική Hochtief. Η Hoctief ελέγχει και το 40% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο πλέον περνά υπό καναδικό έλεγχο.

Μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, όπως η επιβολή «φόρου κρίσης» και η αύξηση του ΦΠΑ, προωθεί η κυβέρνηση της Σλοβενίας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας, τα οποία θέτει, την Τετάρτη, σε διαβούλευση, με τους κοινωνικούς εταίρους και μέχρι την Πέμπτη τα καταθέτει στην Κομισιόν.

Αθλητισμός

Εξελίξεις με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Μελισσανίδη αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της ομάδας έχει συνεχείς επαφές με επιχειρηματίες προκειμένου να βοηθήσουν στην προσπάθεια σωτηρίας της ομάδας. Ήδη οι Πέτρος Παππάς και Πόλυς Χατζηιωάννου έχουν γνωστοποιήσει ότι προτίθενται να βοηθήσουν, ενώ ερωτηματικό παραμένουν οι νυν μέτοχοι. Για παράδειγμα, ο Νίκος Νοτιάς γνωρίζει όλες τις εξελίξεις, έχει καλή σχέση με τον Μελισσανίδη, αλλά παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο εάν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κίνηση. Ωστόσο, πριν από τη Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ ΑΕΚ θα έχει ξεκαθαρίσει και η στάση του Ελληνοαμερικανού εφοπλιστή.

Μπορεί στην απογευματινή προπόνηση της Δευτέρας (6/5), ο Λουτσιάνο Φιγκερόα να ξπέρασε το πρόβλημα στο ισχίο και να τέθηκε στη διάθεση του Γιάννη Βονόρτα για το μπαράζ της Πέμπτης (9/5) με την Ξάνθη, ωστόσο, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού απέκτησε νέο «πονοκέφαλο», αυτή τη φορά με τον Χοσέ Τοτσέ.

Στις προπονήσεις επανήλθαν την Δευτέρα του Πάσχα οι παίκτες του Ολυμπιακού με τους Ιμπαγάσα, Μέγιερι και Φέισα να είναι «ετοιμοπόλεμοι» εν όψει του τελικού του Κυπέλλου το προσεχές Σάββατο (11/5, 20:30) κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, αλλά όχι τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Οι Πειραιώτες μπήκαν στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους για την αναμέτρηση που μπορεί να τους επιτρέψει να χαρούν το εφετινό νταμπλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: