21 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης (14:30) στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τα αποτελέσματα των επισκέψεών του στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την πορεία του κυβερνητικού έργου.Εκτενή αναφορά στη Χρυσή Αυγή κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του για τις θρησκευτικές ελευθερίες, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Οι συγγραφείς της έκθεσης αναφερόμενοι στη Χρυσή Αυγή τη χαρακτηρίζουν «ανοικτά αντισημιτική και ξενοφοβική πολιτική παράταξη», που με τη στάση της δίνει ευκαιρία για κατασυκοφάντηση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Στην έκθεση τονίζεται ότι ο αντισημιτισμός έχει σημειώσει αύξηση μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Αθήνα. Πανελλαδική απεργία προγραμματίζεται για τις 7 Ιουνίου.H Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και της Ευρώπης στην Κίνα, καθώς αυτό το γεγονός στηρίζεται και από τη γεωγραφική της θέση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε εκδήλωση με αφορμή την ημέρα του Εμπορικού Ναυτικού και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, η οποία διοργανώθηκε από το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.Με ενός λεπτού σιγή, το ελληνικό Κοινοβούλιο τίμησε την μνήμη των Ποντίων Ελλήνων που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας που τους επεφύλαξε το κεμαλικό καθεστώς. Στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας, πάνδημη υπήρξε η αποδοχή του αιτήματος του ποντιακού κινήματος, για διεθνοποίηση του αγώνα του, προκειμένου να αναγνωριστεί η γενοκτονία από το τουρκικό κράτος.

Κόσμος

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών σημειώθηκε ανοικτά της χερσονήσου Καμτσάτκα, ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο. Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 37 χιλιομέτρων και σε απόσταση 122 νοτιοανατολικά της ρωσικής πόλης Πετροπαβλόβσκ-Καμτσάτσκι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το οποίο εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν θύματα ή ζημιές.Τουλάχιστον 91, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι και κατέστρεψε ολοσχερώς δύο σχολεία και εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής κήρυξε την περιοχή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος 800 μέτρων και άφησε ερειπωμένο τοπίο στο πέρασμά του.

Εναντίον στόχου στη συριακή πλευρά της μεθορίου έβαλαν ισραηλινοί στρατιώτες στα Υψώματα του Γκολάν, απαντώντας σε σφαίρες που χτύπησαν ισραηλινό στρατιωτικό όχημα. Ανταλλαγή πυρών έχει σημειωθεί κι άλλες φορές τους τελευταίους μήνες, κατά την κλιμάκωση του συριακού εμφυλίου· το νέο περιστατικό είναι το τρίτο στη διάρκεια μίας εβδομάδας, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά.Το συνταγματικό δικαστήριο της Γουατεμάλα ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση κατά του πρώην δικτάτορα Εφραΐν Ρίος Μοντ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, ακυρώνοντας τη δίκη του από τις 19 Απριλίου και έπειτα (οπότε και ξέσπασε διαμάχη για το ποιος δικαστής θα εκδίκαζε την υπόθεση). Ο Μοντ είχε οδηγηθεί στο εδώλιο για γενοκτονία ιθαγενών πληθυσμών· δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ξεκινήσει ξανά η δίκη του 86χρονου σήμερα πρώην δικτάτορα.Θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ παίρνουν με ανοικτή επιστολή τους προς τον Independent 19 κορυφαίοι βρετανοί επιχειρηματίες, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα χάσει πολλά αν αποφασίσει να φύγει από την Ένωση. Οι υπογράφοντες κατηγορούν τους ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς που μιλούν για αποχώρηση λέγοντας ότι «βάζουν την πολιτική πάνω από την οικονομία» και τονίζουν ότι «τα οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος».

Οικονομία

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο ισχυρός άνδρας της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ εν όψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ στις 29 Μαΐου. Ο επικεφαλής της Gazprom θα έχει συναντήσεις με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, αποκλειστικά για το θέμα του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.Νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο στα εφάπαξ από το 2014 (τα εφάπαξ έχουν ήδη μειωθεί από 2% έως και 83% ανά Ταμείο) θα επιβάλει η κυβέρνηση, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων. Η νέα περικοπή αφορά όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/14 και το σύνολο των ασφαλισμένων (σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε Ταμείου.

Στη δημιουργία Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών στο οποίο θα αποθηκεύονται τα τραπεζικά δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την προσεχή Πέμπτη. Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, που θα αποτελέσει το βασικό κορμό του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, θα εξελιχθεί σε εργαλείο διεξαγωγής φορολογικών διασταυρώσεων.

Αθλητισμός

Σύντομη αποδεικνύεται η απουσία του Νίκου Γεωργέα από την ΑΕΚ. Ο 36χρονος αμυντικός της Βέροιας συναντήθηκε με τους ανθρώπους της Ένωσης και επήλθε συμφωνία για την επιστροφή του στην «ομάδα της καρδιάς του». Σε πειθαρχικό παράπτωμα υπέπεσε ο Τσαλς Ιτάνζ και για τον λόγο αυτό τη Δευτέρα του απαγορεύθηκε να προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα. Στο ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα υπέπεσε και ο Αμπντούλ Καμαρά, ο οποίος όμως ζήτησε συγγνώμη...Την αποχώρηση του Ζοζέ Μουρίνιο από τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Μαδριλένων, Φλορεντίνο Πέρεθ. Μετά από τρία χρόνια θητείας στον πάγκο των «μερένγκες» ο Πορτογάλος προπονητής ολοκληρώνει στο τέλος της σεζόν τον κύκλο του χωρίς να έχει εφέτος πανηγυρίσει κάποιον τίτλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: