11 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τρεις έλληνες πολίτες κρατούνται παράνομα στα Κατεχόμενα με την κατηγορία ότι εισήλθαν χωρίς άδεια στην ουδέτερη ζώνη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών έχοντας επιβεβαιώσει την πληροφορία μέσω της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Ένας κρατούμενος στις δικαστικές φυλακές Γρεβενών έχασε τη ζωή του από αυτοσχέδιο μαχαίρι και τρεις ακόμα τραυματίστηκαν στη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ δύο ομάδων αλλοδαπών κρατουμένων. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης.

Σε δειγματοληψία τροφίμου με την εμπορική ονομασία «ΑΒ Παριζάκι» προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά από έλεγχο, βάσει καταγγελίας.

Αποφυλακίζονται με περιοριστικούς όρους οι Γιώργος και Ανδρέας Κουρής, οι οποίοι είχαν κριθεί προφυλακιστέοι για χρέη του τηλεοπτικού σταθμού Alter από τη μη καταβολή φόρων. Την Παρασκευή η προσφυγή τους έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Το υπουργείο Παιδείας κινείται προς πολιτική επιστράτευση των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης αμέσως μόλις επιδοθεί η απόφαση που έλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής το ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις εξετάσεις. «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους» διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Κόσμος

Το 2012 κατασχέθηκαν στην Ισπανία περί τις 40.000 κατοικίες διότι δεν εξυπηρετούνταν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια με τα οποία είχαν αποκτηθεί, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Οι εξώσεις χρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων έχουν καταστεί σύμβολο της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία μετά την φούσκα του 2008 στην Ισπανία, όπως και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ζήτησε να καταρτιστεί και να συζητηθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου ένα κατεπείγον σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ένα ζήτημα που όλο και περισσότερες φωνές στην ΕΕ θεωρούν ζωτικής σημασίας και άμεσης προτεραιότητας. «Χωρίς εργασία για τους νέους δεν υπάρχει ελπίδα, ούτε για τα κράτη μέλη ούτε για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Λέτα.

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πωλήσει νέα οπλικά συστήματα στη Συρία, διαβεβαίωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά υπενθυμίζει ότι η χώρα του θα τηρήσει τα συμβόλαια της με τη Δαμασκό. Όπως επισήμανε πρόκειται για όπλα αυτοάμυνας ώστε η Συρία «να προστατευτεί από αεροπορικά χτυπήματα, κάτι που δεν είναι ένα εντελώς φανταστικό σενάριο».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παρέλαβε την σκυτάλη από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι στις επαφές με τη Ρωσία για τη συριακή κρίση. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι, παραδεχόμενος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου πως υπάρχει διαφωνία ως προς την προσέγγιση, συμφωνούν όμως στην ανάγκη τερματισμού της βίας, ανάσχεσης του εξτρεμισμού και αποφυγής ενός «κατακερματισμού» της Συρίας. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει περισσότερα για να συμβάλει σε πολιτική μετάβαση, υπογράμμισε.

Πολεμική προκαλεί στην Ιταλία η προωθούμενη από την κεντροαριστερά νομοθεσία για την αυτόματη χορήγηση της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα. Ο Μπέπε Γκρίλο παρεμβαίνει λέγοντας ότι ο νόμος μπορεί να ψηφιστεί μόνο μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να «εισπράξει» την απάντηση του μικρού κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel) ότι «αρνείται δικαιώματα όπως οι φασίστες». Υπέρ του νόμου και ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Επιφυλακτική μερίδα της μπερλουσκονικής δεξιάς, κάθετη αντίθετη η ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά.

Οικονομία

Σε «καλή» και «κακή» τράπεζα διασπάσθηκε η FBBank με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω της αδυναμίας της διοίκησής της να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίησή της, ύψους 168 εκατ. ευρώ. Το «καλό» κομμάτι της FBB μεταβιβάσθηκε στην Εθνική Τράπεζα μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας που έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε μία εβδομάδα σημαντικών κερδών για τη Νέα Υόρκη, όπου ο Dow Jones ξεπέρασε τις 15.000 μονάδες. Καλό το κλίμα και στην Ευρώπη.

Αλλαγή της γερμανικής ρητορικής στο θέμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας σηματοδοτεί η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι κυβερνήσεις έχουν κερδίσει «αρκετό χώρο για ελιγμούς» στην κατεύθυνση των μειωμένων ελλειμμάτων. Το γερμανικό «σήμα» χαλάρωσης της αυστηρής λιτότητας έρχεται με φόντο τις διαφωνίες στους κόλπους των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G7).

Αθλητισμός

Δεν ανέδειξε νικητή η αναμέτρηση ανάμεσα στη Λεβάντε και τη Σαραγόσα (0-0), με την οποία άνοιξε η «αυλαία» της 35ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Έτσι, η Σαραγόσα παρέμεινε κοντά στην ουρά της βαθμολογίας.

«Ζωντανή» στο παιχνίδι της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ έμεινε η Λιλ, που επικράτησε 3-0 της Ρεμς στην αναμέτρηση που άνοιξε την «αυλαία» της 36ης αγωνιστικής του Championnat.

Ο Παναιτωλικός ήταν ο νικητής στο ντέρμπι με τον Εργοτέλη, αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η «αυλαία» της 38ης αγωνιστικής στη Β' Εθνική κατηγορία. Η ομάδα του Αγρινίου επιβλήθηκε στην έδρα της του ηρακλειώτικου συγκροτήματος 1-0 με γκολ του Σίσιτς στο 42ο λεπτό και «σκαρφάλωσε» στην τρίτη θέση της κατάταξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: