17 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στη δραματική αύξηση που καταγράφεται στη χρήση της θανατηφόρας, αλλά εξαιρετικά φτηνής, ουσίας «shisha» από τους άστεγους τοξικομανείς στο κέντρο της Αθήνας αναφέρεται ο Guardian σε δημοσίευμά του, που συνοδεύεται από ρεπορτάζ το οποίο μετέδωσε το διαδικτυακό κανάλι Vice.com. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «shisha» θεωρείται το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Αθήνα, αφού μπορεί κανείς να το αγοράσει με 1 ή 2 ευρώ. Γι' αυτό και πολλοί το έχουν ονομάσει «η κοκαΐνη των φτωχών» και «το ναρκωτικό της λιτότητας».

Το φαινόμενο της αποξένωσης των ανθρώπων στην εποχή του Διαδικτύου καλούνται να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι εξετάζονται στην Νεοελληνική Γλώσσα. Στους μαθητές δόθηκε απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Φυσικής και συγγραφέα, Γιώργου Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θέμα κρίθηκε βατό, σαφές και κατανοητό.    Η λύση για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας είναι πολιτική, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας ότι η Αστυνομία δεν είναι το κατάλληλο όργανο για την αντιμετώπισή τους. Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στο κέντρο της Αθήνας οφείλεται στο κενό που δημιουργήσε η απουσία δημοτικών και αστυνομικών αρχών, κενό που-όπως είπε-καλύφθηκε από νεοναζιστικές ομάδες και άλλες οργανώσεις της άκρας δεξιάς.
  
Στην Ελλάδα επέρριψε ευθύνες ο αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Μπρένταν Οκόνορ, για την καθυστέρηση υπογραφής διακρατικής συμφωνίας με την Αυστραλία για το θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας. «Το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμένα αλλά στην ελληνική πλευρά» δήλωσε και έκανε λόγο για «περίπλοκες» διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται. Όπως εξήγησε η διακρατική συμφωνία θα προβλέπει τη δυνατότητα σε νέους από Ελλάδα και Αυστραλία να επισκέπτονται και να έχουν παρατεταμένη παραμονή στη μία ή στην άλλη χώρα.
  
Αποφασισμένος να ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ. «Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο win win» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ενθάρρυνε εκ νέου κινέζους επιχειρηματίες να δουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. [...]. Είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία» τόνισε. O πρωθυπουργός επισκέφθηκε το σινικό τείχος, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Κόσμος

Πυραυλικά συστήματα ακόμη πιο εξελιγμένα από όσο θεωρείτο μέχρι τώρα παραδεκτό ισχυρίζονται αμερικανοί αξιωματούχοι πως παρέδωσε η Ρωσία στο συριακό καθεστώς. Πρόκειται, σύμφωνα με τις αναφορές για πυραύλους εναντίον θαλάσσιων στόχων και συστήματα ραντάρ που τους κάνουν αποτελεσματικότερους. Τα συστήματα που φέρεται να διαθέτει η Δαμασκός δεν θα είχαν χρήση στο μέτωπο με τους αντάρτες αλλά εναντίον ναυτικού αποκλεισμού ή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από ξένες δυνάμεις.
  
Δύσκολοι καιροί για βασιλιάδες: Ο ισπανός μονάρχης Χουάν Κάρλος αποφάσισε να αποχωριστεί από το γιοτ του, του οποίου το κόστος συντήρησης δεν είναι πλέον συμβατό με την λιτότητα που ακολουθεί η Μαδρίτη. Το παλάτι ανέφερε πως μόνο το γέμισμα της δεξαμενής του γιοτ, εν ονόματι Fortuna (Τύχη), χρειάζεται 20.000 ευρώ.Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε έφθασε στο Ισραήλ την Παρασκευή, για συνομιλίες με τον ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα έχει συναντήσεις με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στην Ιερουσαλήμ, πριν μεταβεί στις παλαιστιανικές περιοχές για να συναντηθεί και με την παλαιστιανική ηγεσία.
  
Επώδυνα αργή αλλαγή στο μέτωπο της ισότιμης αντιμετώπισης των ομοφυλόφιλων στη δημόσια σφαίρα δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν με αφορμή την Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας (17 Μαΐου): Οι μισοί που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι έχουν υποστεί προσωπικά διάκριση ή τουλάχιστον λεκτική επίθεση μόνο και μόνο επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι τον τελευταίο χρόνο. Μόλις ένας στους τρεις τολμά να περπατήσει χέρι-χέρι με τον σύντροφό του, ποσοστό ακόμη χαμηλότερο για τους άνδρες ομοφυλόφιλους. Ο «θεσμικός χάρτης» της ευρωπαϊκής ηπείρου.Η εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας δεν διαπιστώνει λάθη στον αρχικό έλεγχό της για τις πρόσφατες προεδρικές κάλπες -προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον Ενρίκε Καπρίλες να μιλά για «έλεγχο φάρσα». Ο έλεγχος περνά στη δεύτερη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, αλλά η αντιπολίτευση απαντά πως δεν σκοπεύει να περιμένει μέχρι τότε για να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της οριακής νίκης του Νικολάς Μαδούρο.

Οικονομία

Ζημιές της τάξης των 8,7 δισ. ευρώ καταγράφηκαν από την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Διοικητικής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης. Ξεκινά σήμερα Παρασκευή η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με τη σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 27 Μαΐου. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης του δικαιώματος είναι τα 2,8300 ευρώ.

Διευκρινίσεις για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016 και για τις προαπαιτούμενες δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα για να λάβει τον Ιούνιο τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ του δευτέρου τριμήνου 2013 αναμένεται να παράσχει σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματθίας Μορς. Το στέλεχος της Κομισιόν θα παρουσιάσει αναλυτικά την έκθεση επισκόπησης της προόδου του ελληνικού προγράμματος στα πλαίσια ειδικής παρουσίασης για τον Τύπο.

Αθλητισμός

Ο σχεδιασμός του Παναθηναϊκού εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στα πλάνα λοιπόν των «πράσινων» είναι η παραμονή των Ζέκα και Μαυρία, ενώ εντός των ημερών, ακόμη και σήμερα, αναμένεται να γίνει το ραντεβού του «τριφυλλιού» με την πλευρά του Λουτσιάνο Φιγκερόα για την ανανέωση του συμβολαίου του. Παρελθόν από την ΠΑΕ Ολυμπιακός αποτελεί από την Πέμπτη ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Η Ερυθρόλευκη διοίκηση με ανακοίνωσή της στην οποία φιλοξενείται δήλωση του προέδρου Βαγγέλη Μαρινάκη, ευχαρίστησε τον Σέρβο πρώην επιθετικό και τεχνικό σύμβουλο της ομάδας για την προσφορά του στην ομάδα. Στην ανακοίνωση υπάρχει ευχαριστήρια δήλωση και από τον Κοβάσεβιτς, ενώ τη θέση του στην ΠΑΕ αναλαμβάνει ο Χουάνχο Λορένθο.
  
Είκοσι ένα ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης αναμετρώνται σήμερα (22:30) στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, που θα διεξαχθεί στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Οι δύο «μισητές» συμπολίτισσες έχουν αρκετούς λόγους να θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το ματς, εκτός από το κίνητρο της κατάκτησης του Κυπέλλου του Βασιλιά (Copa del Rey)



Δεν υπάρχουν σχόλια: